Νέες διευκολύνσεις για τα αυθαίρετα

Αρχική | Οικονομία | Δημόσια Οικονομικά | Νέες διευκολύνσεις για τα αυθαίρετα
image

Νέες διευκολύνσεις, με σκοπό να πεισθούν περισσότεροι αυθαιρετούχοι να «δηλώσουν» τα παράνομα κτίσματά τους, παρέχει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στο σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε χθες, οι αυθαιρεσίες ομαδοποιούνται σε τρεις βασικές κατηγορίες, ενώ υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση για τα αυθαίρετα προ του 1975, που «νομιμοποιούνται» με 500 ευρώ. Δεν ανακοινώθηκε όμως τι διάρκεια θα έχει η νέα ρύθμιση, η οποία πιθανότατα θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή.

Πιο συγκεκριμένα, ως προς τοnν χρονικό διαχωρισμό:

- Διευκολύνεται η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που ανεγέρθηκαν πριν από τις 9/6/1975. Τα αυθαίρετα αυτά θα εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή εφάπαξ 500 ευρώ, χωρίς στα απαιτούμενα δικαιολογητικά να συμπεριλαμβάνονται σχέδια. Οπως διευκρίνισε το υπουργείο, όσοι μέχρι σήμερα έχουν καταβάλει πρόστιμο για προ της 9/6/75 αυθαίρετο, τα χρήματα θα τους επιστραφούν (η διαδικασία δεν έχει καθοριστεί).

- Για τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν από 9/6/1975 έως 31/12/1982, εξακολουθεί η ρύθμιση ως έχει, δηλαδή η καταβολή του 15% του συνολικού προστίμου για οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση (αντί 30ετούς «τακτοποίησης»), μόνο που πλέον δεν απαιτείται η καταβολή σχεδίων.

- Για τα αυθαίρετα από 1/1/1983 έως 31/12/2003 εξακολουθεί να ισχύει έκπτωση 20%.

Τρία είδη παραβάσεων

Οσον αφορά το είδος των αυθαιρεσιών (βλ. «Κ» 17.2.13), δημιουργούνται τρεις κατηγορίες:

- Μικρές παραβάσεις (όπως μπάρμπεκιου, προσθήκη εξωτερικής μόνωσης, πέργκολες κ.ά.). Θα εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή 500 ευρώ. Μάλιστα, δεν θα προσμετρείται κάθε παράβαση χωριστά (όπως σήμερα), αλλά ανά ιδιοκτησία. Αν κάποιος αυθαιρετούχος είχε «τακτοποιήσει» έως σήμερα περισσότερες από μία, τότε δικαιούται επιστροφή χρημάτων. Η δυνατότητα «νομιμοποίησης» μικρών πολεοδομικών παραβάσεων είναι, σύμφωνα με το υπουργείο, η μόνη που συζητείται να μονιμοποιηθεί.

- Μεσαίες παραβάσεις. Πρόκειται για αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις που δεν υπερβαίνουν τον συντελεστή δόμησης και την κάλυψη σε ποσοστό περισσότερο του 40%. Για την τακτοποίησή τους ισχύει ο υπολογισμός προστίμου ως έχει. Με τη θέσπιση της «Ταυτότητας Κτιρίου» (σ.σ. η οποία θα δοθεί σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα), οι παραβάσεις αυτές θα δηλώνονται και θα εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση. Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να εξαιρεθούν της κατεδάφισης οι αυθαίρετες κατασκευές σε προκήπια ή ακάλυπτους.

- Μεγάλες παραβάσεις. Πρόκειται για αυθαιρεσίες άνω του 40% του συντελεστή δόμησης και της κάλυψης σε κτίρια με άδεια ή κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια. Παραμένει η δυνατότητα «τακτοποίησης» για 30 έτη και ο ίδιος τρόπος υπολογισμού του προστίμου. Το υπουργείο δεν ανακοίνωσε για πόσο καιρό θα ισχύσει η νέα ρύθμιση (η παρούσα λήγει στις 31 Μαΐου).

- Η «κόκκινη γραμμή» της 28ης Ιουλίου 2011 παραμένει. Κτίρια των οποίων ο φέρων οργανισμός ανεγέρθηκε αργότερα δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Οπως αποκάλυψε η «Κ», σε έξι μήνες από σήμερα, το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ θα παρέχει αεροφωτογραφίες τραβηγμένες την επίμαχη ημερομηνία, οι οποίες υποχρεωτικά θα συνοδεύουν κάθε δήλωση και κάθε δικαιοπραξία (περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα μεταβίβασης «από το παράθυρο» αδήλωτων αυθαιρέτων).

Τέλος, παρέχονται νέες διευκολύνσεις για να γίνει πιο ελκυστική η «δήλωση» αυθαιρέτων. Συγκεκριμένα, οι δόσεις γίνονται 60 από 48 (από τα 4 στα 5 χρόνια), ενώ οι δόσεις δεν είναι απαραίτητο να είναι ισόποσες: αρκεί να καταβάλλεται τουλάχιστον 5% του προστίμου κάθε εξάμηνο.

 

 

Του Γιωργου Λιαλιου

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

8




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας