Απαράδεκτη η απάντηση του κ. Δ. Τσουμάνη, για την τροπολογία της "ντροπής και της ατιμωρησίας"!

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Ανακοινώσεις Συλλόγου | Απαράδεκτη η απάντηση του κ. Δ. Τσουμάνη, για την τροπολογία της "ντροπής και της ατιμωρησίας"!
image

Λίγες μέρες μετά την κατάθεση της “τροπολογίας της ατιμωρησίας” (όπως την ονομάσαμε) από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Δημήτριο Χριστογιάννη, βουλευτή Πιερίας, Δημήτριο Τσουμάνη, βουλευτή Πρεβέζης και Διονύσης Σταμενίτης, βουλευτή Πέλλας), αποστείλαμε προς αυτούς επιστολή με την οποία ζητούσαμε εξηγήσεις για την πράξη τους. (Η επιστολή παραδόθηκε στα γραφεία τους, τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013).
Σήμερα, λάβαμε
έγγραφη απάντηση από τον κ. Δημήτριο Τσουμάνη, την οποία και δημοσιεύσαμε σε ξεχωριστή ανάρτηση της ιστοσελίδας μας.

Παρακάτω δημοσιεύουμε τα σχόλιά μας για την απάντηση του κ. Τσουμάνη:

1) Τόσο η ίδια η τροπολογία, όσο και η απάντηση που την υποστηρίζει, στερούνται συνάφειας με το αντικείμενο και τη διαδικασία των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων. Σαφώς και κάθε τραπεζική χρηματοδότηση είναι σύμφωνη με τις κανονιστικές διατάξεις της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και με τις (τυπικές) εσωτερικές διαδικασίες της κάθε τράπεζας. Αλίμονο εάν δεν ήταν! Όμως, είναι σύμφωνη μόνον με τις τυπικές διαδικασίες. Σύμφωνη με τις τυπικές διαδικασίες ήταν και η χρηματοδότηση ενός πολιτικού κόμματος (ας υποθέσουμε της Νέας Δημοκρατίας) από την Αγροτική Τράπεζα, η οποία έλαβε ως “εγγύηση” την ...υπόσχεση για την κρατική χρηματοδότηση του 2017! Όμως, δεν ήταν καθόλου σύμφωνη με την ουσιαστική διαδικασία ελέγχου του κινδύνου της δανειοδότησης την οποία όφειλαν να είχαν κάνει τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας! Και γι’ αυτή την παράλειψη κατηγορούνται σήμερα τα στελέχη της τράπεζας που τελικά ενέκριναν το δάνειο.

2) Ας υποθέσουμε ότι όντως ο κ. Τσουμάνης και οι δύο συνάδελφοί του που εμπνεύστηκαν την τροπολογία, όντως διακατέχονται από ένα ...μεταρρυθμιστικό πνεύμα και επιθυμούν να μεταρρυθμίσουν το τραπεζικό σύστημα. Γιατί όμως έδωσαν αναδρομική ισχύ στην τροπολογία τους; Γιατί έδωσαν “συγχωροχάρτι” στα όσα “ανομήματα” έγιναν στο παρελθόν; Τί δουλειά έχει το παρελθόν με αυτά που θέλουν να κάνουν για το μέλλον;

3) Ο κ. Τσουμάνης αναφέρει ότι, στο εξής, για μία δανειοδότηση δε θα αρκεί πλέον η έγκριση της Τράπεζας και η υπογραφή της σύμβασης δανειοδότησης ακόμη και από τον Πρόεδρο της Τράπεζας, αλλά “θα απαιτείται με ...υποχρεωτικό και απαράκαμπτο τρόπο, η κανονιστική πράξη της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία εγγυάται τη συνδιαλλαγή”!

Μας προκαλεί έκπληξη η προαναγγελία από τον κ. Τσουμάνη για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και της έγκρισης των χορηγούμενων πιστώσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν είμαστε βέβαιοι εάν ο κ. Τσουμάνης αντιλαμβάνεται τί ακριβώς γράφει και σε τί αναφέρεται. Εκτός εάν γνωρίζει κάτι περισσότερο απ’ αυτά που γνωρίζουμε οι υπόλοιποι...

4) Έκπληξη μας προκαλεί και το γεγονός ότι, στην ουσία, ο κ. Τσουμάνης, προαναγγέλλει μία νέα γενιά “προβληματικών επιχειρήσεων”! Δε μπορούμε να εξηγήσουμε διαφορετικά τα όσα γράφει ότι, “όσα νομικά πρόσωπα θα δικαιούνται να λάβουν δάνειο λόγω της δύσκολης οικονομικής τους κατάστασης, δεν θα παρακωλύονται από καμία διαδικασία και καμία υποκειμενική κρίση, εφόσον αποδεικνύεται με αντικειμενικά δεδομένα η κακή οικονομική κατάσταση της επιχείρησης”...

Δηλαδή, λόγω της κρίσης και της τροπολογίας που κατέθεσε ο κ. Τσουμάνης, όσες εταιρίες -αποδεδειγμένα- βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση, θα πηγαίνουν σε μία τράπεζα, θα κάνουν μία αίτηση για δάνειο και μετά, η ...Τράπεζα της Ελλάδος, “με υποχρεωτικό και απαράκαμπτο” τρόπο, θα εγκρίνει το δάνειο!

5) Ο κ. Τσουμάνης, δεν άκουσε κάτι από τα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή για το ότι η τροπολογία του, βοηθά στην παύση των διώξεων σε όσους διοικητές και μεγαλοστελέχη τραπεζών έδωσαν “θαλασσοδάνεια” στα πολιτικά κόμματα. Δε το διάβασε σε καμία εφημερίδα και σε κανένα site ότι η τροπολογία αυτή συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν γίνει ποτέ γύρω από το “πολιτικό χρήμα”. Γι’ αυτό και δεν ένοιωσε την ανάγκη να αναφερθεί στα δάνεια του κόμματός του ή και των άλλων κομμάτων. Μόνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις νοιάστηκε... Αλλά και εάν όντως νοιάστηκε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί όσα μας λέει σήμερα, δεν τα κατέγραψε και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε;

Αν όμως ο κ. Τσουμάνης όντως, όταν κατέθετε τη συγκεκριμένη τροπολογία, δεν είχε στο μυαλό του τα πολιτικά κόμματα και τα χρέη τους, τότε θα τον καλέσουμε να είναι αυτός ο βουλευτής ο οποίος θα καταθέσει ως πρόταση νόμου, το πρώτο τμήμα από την πρόταση που κατέθεσε ο Σύλλογός μας στη Βουλή πριν από μερικές μέρες, το οποίο και συνιστά μία “ερμηνευτική δήλωση” στα νομικά πρόσωπα που νοούνται στην τροπολογία:

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ: Το άρθρο 78 του νόμου για τη “Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις”, που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 10/4/2013,  έχει την έννοια ότι  τα πολιτικά κόμματα δε συμπεριλαμβάνονται στα αναφερόμενα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα όπως αυτά αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο.

Η ισχύς της ερμηνευτικής δήλωσης άρχεται από τη στιγμή της ισχύος του παραπάνω νόμου.

(Δείτε το πλήρες κείμενο της πρότασης νόμου που καταθέσαμε στη Βουλή)


Συμπερασματικά, δε μας ικανοποιεί η απάντηση του κ. Τσουμάνη. Τη θεωρούμε ανειλικρινή και παραπλανητική. Δυστυχώς, αυτή είναι κατάλοιπο του ύφους και του στρουθοκαμηλισμού που χαρακτήρισε το πολιτικό σύστημα και τον πολιτικό λόγο στις τελευταίες δεκαετίες.

Κατά την άποψή μας, ο κ. Τσουμάνης δεν είναι μεταρρυθμιστής. Και η συμπεριφορά που επιδεικνύει ο ίδιος και η νοοτροπία που εκφράζει, δεν προσφέρουν κάτι στον τόπο ή στην κοινωνία. Ενδεχόμενα ο κ. Τσουμάνης ξέχασε ότι, στη Βουλή τον έστειλαν οι πολίτες του νομού Πρεβέζης και ότι αυτούς εκπροσωπεί. Και όχι το -καταχρεωμένο- κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Και ότι θα πρέπει, πρωτίστως, να προστατέψει την αξιοπρέπεια και τα συμφέροντα των εκλογέων του. Και όχι του κόμματός του.

 

Δείτε επίσης:
Προσπάθεια για την κατάργηση της τροπολογίας της "ντροπής" και της "ατιμωρησίας"
Η προκλητική "τροπολογία της ατιμωρησίας" - Ερωτήσεις προς τους βουλευτές που την κατέθεσαν
Ατιμωρησία για τα παράνομα κομματικά δάνεια! Προσβάλλουν τη νοημοσύνη του λαού!
Δάνεια προς τα πολιτικά κόμματα: Μηνυτήρια αναφορά του Συλλόγου κατά των διοικήσεων της Αγροτικής Τράπεζας
Το Κόστος της Δημοκρατίας: Έκδοση ειδικής μελέτης από το Σύλλογο



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας