Δ. Τσουμάνης: Γιατί κατέθεσα την τροπολογία για την ευθύνη των στελεχών των τραπεζών

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Ανακοινώσεις Συλλόγου | Δ. Τσουμάνης: Γιατί κατέθεσα την τροπολογία για την ευθύνη των στελεχών των τραπεζών
image

Όταν ξέσπασε ο θόρυβος για την κατάθεση της “τροπολογίας της ατιμωρησίας” (όπως την ονομάσαμε) από τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Δημήτριο Χριστογιάννη, βουλευτή Πιερίας, Δημήτριο Τσουμάνη, βουλευτής Πρεβέζης και Διονύσης Σταμενίτης, βουλευτής Πέλλας), τους αποστείλαμε επιστολή με την οποία ζητούσαμε εξηγήσεις για την πράξη τους. (Η επιστολή παραδόθηκε στα γραφεία τους, τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013).

Την επόμενη μέρα, επικοινώνησε μαζί μας -τηλεφωνικά- ο κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος προσπάθησε να μας δώσει εξηγήσεις τις οποίες δεν κάναμε αποδεκτές.

 

Σήμερα, λάβαμε έγγραφη απάντηση από τον κ. Δημήτριο Τσουμάνη, την οποία και δημοσιεύουμε, καθ’ όσον αυτή απευθύνεται προς τα μέλη του Συλλόγου.
Ευχαριστούμε τον κ. Δημήτριο Τσουμάνη για την απάντησή του. Στα όσα αναφέρει σ’ αυτή θα απαντήσουμε με ξεχωριστό άρθρο μας.

Δείτε το κείμενο της απάντησης του κ. Τσουμάνη
(
Δείτε την πρωτότυπη επιστολή σε μορφή PDF)

 

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ

Βουλευτής Ν. Πρεβέζης

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Προς:

Τον Σύλλογο «Έλληνες Φορολογούμενοι»

Μνησικλέους 2 & Μητροπόλεως 43

105 56, Αθήνα

 

Αξιότιμα μέλη του Συλλόγου,

 

Ύστερα από σχετικά ερωτήματα σας που μου αποστείλατε, επιθυμώ να σας απαντήσω ειλικρινά και μετά λόγου γνώσεως επ’ αυτών.

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά εγώ ο ίδιος και άλλοι 2 Βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, καταθέσαμε τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τη «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις», την οποια και αναφέρατε λεπτομερώς στο έγγραφό σας και θεωρώ περιττό να την επαναλάβω. Θα ήθελα όμως να καταλάβετε πως η κατάθεση της εν λόγω τροπολογίας δεν υποθάλπει τίποτα αρνητικό ούτε καν ανησυχητικό για τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες, απεναντίας μάλιστα και θα σας εξηγήσω αμέσως τι ακριβώς εννοώ:

Πέρα από κάθε αμφιβολία, είμαστε όλοι γνώστες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ως προς τη σύναψη δανείων με νομικά πρόσωπα και φορείς. Σκοπός της επίμαχης τροπολογίας ήταν η απεμπλοκή και επίλυση του προαναφερόμενου προβλήματος και όχι η επιδείνωση αυτού. Ένας και μόνο ένας ήταν ο στόχος και το σκεπτικό με βάση την οποία κατέθεσα την τροπολογία αυτή: Η στήριξη και ενίσχυση των επιχειρήσεων και μάλιστα των μικρομεσαίων.

Ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός πως οι επιχειρήσεις πλήττονται στον υπέρτατο βαθμό από την οικονομική κρίση την οποία βιώνουμε όλοι. Στην καθημερινή πρακτική, οι επιχειρήσεις αυτές είχαν (μέσα σε όλα τα άλλα οικονομικά πλήγματα που δέχονται), να αντιμετωπίσουν και τις αρνήσεις προς σύναψη και απολαβή οποιωνδήποτε δανείων, ως χέρι βοηθείας, ώστε να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, σχεδόν από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Λόγω του βεβαρημένου παρελθόντος και των σκανδάλων που είχαν προκύψει με την κατάρτιση μεγάλου όγκου δανείων από τις τράπεζες (πράγμα που ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει), όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα όργανα αυτών, κυριεύτηκαν από το αίσθημα του φόβου προς τυχόν ανάμειξή τους και κατηγορίες τους για το ποινικό αδίκημα περί απιστίας, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι χορηγήσεις δανείων σε τέτοιο βαθμό που κατάφωρα να επηρεάζονται αρνητικά και όλες οι επιχειρήσεις που είχαν ουσιαστικό και πραγματικό πρόβλημα. Και αυτό ακριβώς επιθυμώ να αλλάξει!! Και αυτό ακριβώς επιδίωξα με την κατάθεση της τροπολογίας!!

Θα ήθελα να καταλάβετε πως μέσα στον Κυκεώνα προβλημάτων που ζούμε, οφείλουμε, κυρίως εμείς οι Βουλευτές, να αναλαμβάνουμε δράσεις προς το καλό του τόπου μας. Μοναδικό μέλημα μου της ποικιλοσχολίαστης τροπολογίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο τρόπος με τον οποίο θα καταφέρουμε να τις βοηθήσουμε ώστε να γίνουν ξανά βιώσιμες και ανταγωνιστικές. Ενώ είχε διακοπεί παντελώς η χρηματοδότησή τους για τους προαναφερόμενους λόγους, πλέον δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα να συνάπτουν συμβάσεις δανείων (όχι ανεξέλεγκτα) και αυτό υπό 2 βασικές προϋποθέσεις: α) ύστερα από απόφαση των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών της τράπεζας και β) ύστερα από την τήρηση των κανονιστικών πράξεων της Τράπεζα της Ελλάδος. Οι δύο αυτές προϋποθέσεις έχουν ως περιεχόμενο δύο βασικά στοιχεία:

α) Νομιμότητα και β) Εγγύηση!! Βάσει αυτών, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την μη επανάληψη παράνομων και καταχρηστικών φαινομένων, αφού θα οφείλουν να τηρούν με απόλυτο τρόπο την τυπική διαδικασία με το στάδιο της έγκρισης των δανείων από την θεσμοθετημένη επιτροπή και την τελική εγγύηση αυτών από την Τράπεζα της Ελλάδος. Πλέον, και αυτό είναι το σημαντικό στοιχείο της τροπολογίας, την οποία κατέθεσα, ως προς την σύναψη δανείου από μία επιχείρηση, δεν αρκεί η απλή έγκριση της ιδίας της τράπεζας μέσω της εγκριτικής της επιτροπής και υπογραφής αυτής από τον Πρόεδρο του εκάστοτε πιστωτικού ιδρύματος (ως ίσχυε), αλλά απαιτείται με υποχρεωτικό και απαράκαμπτο τρόπο, η κανονιστική πράξης της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία εγγυάται την συνδιαλλαγή!! Ποτέ ξανά δεν υπήρξε σε τέτοιο επίπεδο εγγύηση σύναψης δανείου εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος.

Βάσει όλων των προαναφερομένων, σας δηλώνω κατηγορηματικά, πως όλα τα νομικά πρόσωπα, και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ουσιαστικό και μείζον θέμα οικονομικής ενίσχυσης, θα μπορούν να επιτύχουν την σύμβαση δανείων ώστε να εξακολουθούν να είναι λειτουργικές και βιώσιμες. Δεν δύναται να υπάρξει καμία απολύτως αυθαιρεσία καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εγγυητής, θα αποφασίζει εν τέλει για την αποφασιστικότητα ή μή χορήγησης δανείων, ύστερα από την απόφαση της εγκριτικής επιτροπής. Εν κατακλείδι, όσα νομικά πρόσωπα θα δικαιούνται να λάβουν δάνειο λόγω της δύσκολης οικονομικής τους κατάστασης, δεν θα παρακωλύονται από καμία διαδικασία και καμία υποκειμενική κρίση, εφόσον αποδεικνύεται με αντικειμενικά δεδομένα η κακή οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Επιμένω και σας δηλώνω πως με τη συγκεκριμένη τροπολογία αποσκοπείται μόνο η νόμιμη χρηματοδότηση των νομικών προσώπων που έχουν πραγματική ανάγκη και τα οποία οφείλουμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε καθώς και η απρόσκοπτη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Εγγυητής αυτών κατ ουσίαν και προς αποφυγήν παλαιότερων αρνητικών φαινομένων είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Με εκτίμηση

Δημήτριος Τσουμάνης

Βουλευτής Ν. Πρέβεζας




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας