Στον «αέρα» η έρευνα για δάνεια κομμάτων

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Κεντρική Κυβέρνηση | Στον «αέρα» η έρευνα για δάνεια κομμάτων
image

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τις τράπεζες από τη Βουλή

Ανευ αντικειμένου είναι η προκαταρκτική εξέταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, μετά την προχθεσινή ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας για τα δάνεια σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών και δικαστικών κύκλων. Το περιεχόμενο της τροπολογίας απασχόλησε και τις δικαστικές αρχές, καθώς περιλαμβάνει πτυχές που άπτονται της απόδοσης ή μη ποινικής ευθύνης. Οπως διευκρίνιζαν ανώτατες δικαστικές πηγές που μίλησαν στην «Κ», δεν αφορά μόνο τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, κυρίως της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλα μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου.

Το σημαντικότερο είναι, σύμφωνα με τις ίδιες δικαστικές πηγές, πως η ρύθμιση δεν χαρίζει τα δάνεια των κομμάτων ούτε και τα διαγράφει. «Διατηρεί στο ακέραιο», όπως δήλωνε με έμφαση ανώτατος παράγοντας της Δικαιοσύνης, «την υποχρέωση και των κομμάτων, όπως και άλλων νομικών προσώπων που καταλαμβάνει η εν λόγω ρύθμιση, να αποπληρώσουν τα δάνεια σύμφωνα με τις δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί».

Η τροπολογία, που περιλαμβάνει και δάνεια που έχουν δοθεί σε μονές ή σε άλλα μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, απαλλάσσει τους υπευθύνους των πιστωτικών ιδρυμάτων ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών σε ό,τι αφορά το αδίκημα της απιστίας.

Η απαλλαγή από την ποινική ευθύνη γίνεται με τη θέσπιση προϋποθέσεων, που όπως ανέφεραν νομικοί κύκλοι, περιλαμβάνονται στην τροπολογία και σχετίζονται με την έγκριση των δανείων από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και τη χορήγησή τους με βάση τους κανονισμούς της.

Στο ερώτημα αν η ψήφιση της τροπολογίας ασκεί επιρροή στην προκαταρκτική εξέταση που διενεργούν από καιρό οι οικονομικοί εισαγγελείς με έμφαση τη χορήγηση των δανείων στα κόμματα, με μόνη εγγύηση τη μελλοντική κρατική επιχορήγησή τους, νομικοί και δικαστικοί κύκλοι απαντούν θετικά.

Και τούτο διότι η ρύθμιση που ψηφίστηκε ήδη και σε λίγες ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αφαιρεί ουσιαστικά κάθε αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας, καθώς δεν υπάρχουν πλέον ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες κατά των υπευθύνων των πιστωτικών ιδρυμάτων και βεβαίως δεν μπορεί να θεμελιωθεί, όπως δήλωναν νομικές πηγές, οποιαδήποτε ποινική ευθύνη ούτε στους αρμοδίους από την πλευρά των κομμάτων.

Ακόμα και αν οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες αξιολογούν το υλικό της έρευνάς τους, ασκήσουν τελικά ποινικές διώξεις παρά την ύπαρξη της εν λόγω ρύθμισης, η δίωξη αυτή είναι ανίσχυρη καθώς όπως διευκρίνιζαν ανώτατες δικαστικές πηγές, μετά την ψήφισή της υπερισχύει ως ευμενέστερη κάθε προηγούμενης και εφαρμόζεται και πριν από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης όπως προβλέπει από χρόνια και σε κάθε περίπτωση ο Ποινικός μας Κώδικας.

Νέα δεδομένα

Πάντως, εντός των προσεχών ημερών οι οικονομικοί εισαγγελείς αναμένεται να ολοκληρώσουν την έρευνά τους η οποία θα αξιολογηθεί υπό το φως των νέων δεδομένων της νέας ρύθμισης για τις δανειοδοτήσεις και των πολιτικών κομμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας τέσσερα κόμματα βρέθηκαν στο μικροσκόπιο, κυρίως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που είχαν λάβει τα τελευταία χρόνια περί τα 200 εκατ. δάνεια, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ με μικρά ποσά τα οποία και πλήρως εξυπηρετούσε, όπως και το ΚΚΕ, το οποίο ήταν το μόνο κόμμα που είχε λάβει δάνεια με την παροχή εμπράγματων εξασφαλίσεων με την υποθήκευση δικών του ακινήτων.

Εν τω μεταξύ η ρύθμιση εξακολουθεί να προκαλεί αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης -χθες ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να καταθέσει ακυρωτική τροπολογία- αλλά και τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονη υπήρξε η ενόχληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος φέρεται να είχε άγνοια για την κυβερνητική πρωτοβουλία και να εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον τρόπο που επελέγη. Κατά πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος -επί αρχηγίας του το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λάβει δάνειο- είχε και συνάντηση για το ζήτημα με τον βουλευτή της Ν.Δ. Προκ. Παυλόπουλο, από τον οποίο -κατά πληροφορίες- ζητήθηκε να γνωματεύσει για τη νομική προσωπικότητα των κομμάτων, προκειμένου να υπάρξουν οι σχετικές αναφορές στη διάταξη. Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν ότι τα δάνεια των δύο κομμάτων ήταν, μέχρι πολύ πρόσφατα, απολύτως εξυπηρετούμενα και γι’ αυτό περιελήφθησαν από την BlackRock στα υγιή χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

 

 

Της Ιωαννας Μανδρου

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

8




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας