«Πέρασε» η διάταξη για τράπεζες

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Βουλή | «Πέρασε» η διάταξη για τράπεζες
image

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διαμόρφωση φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος. Η διαδικασία, η οποία εξελίχθηκε εν μέσω μεγάλης έντασης, συνεπάγεται και την τελική επικύρωση και της διάταξης εκείνης η οποία αφορά υποθέσεις χορήγησης δανείων από τράπεζες και τυγχάνει οξύτατης κριτικής από την αντιπολίτευση.

Η προγραμματισθείσα από προχθές, με απόφαση της Ολομέλειας και κατόπιν σχετικού αιτήματος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ονομαστική ψηφοφορία δεν διεξήχθη τελικώς, καθώς θορυβώδεις παρεμβάσεις εκ μέρους ορισμένων βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμόρφωσαν την αίσθηση πως το κόμμα τους απέσυρε επί της ουσίας το αίτημά τους. Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση του ενός εκ των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Π. Λαφαζάνη, ο οποίος επέμεινε φωνάζοντας προς το προεδρείο ότι η ονομαστική ψηφοφορία θα έπρεπε να διεξαχθεί στη βάση του αρχικού αιτήματος, δηλαδή μόνο επί της επίμαχης διάταξης. Κάτι τέτοιο, όμως, ήταν εξ αρχής γνωστό πως δεν μπορούσε να συμβεί, δεδομένου ότι η εν λόγω διάταξη είχε ήδη κατά πλειοψηφία γίνει δεκτή σε προγενέστερη ψηφοφορία: νόμοι ή διατάξεις ήδη ψηφισμένες δεν μπορούν να τεθούν εκ νέου σε ψηφοφορία. Οι παρεμβάσεις του έτερου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Δ. Παπαδημούλη να συνεχιστεί η διαδικασία όπως είχε δρομολογηθεί, δηλαδή με διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του συνόλου, δεν στάθηκαν αρκετές ώστε να αποτρέψουν τον εκείνη την ώρα προεδρεύοντα του Σώματος, Γ. Τραγάκη, να πει, στηριζόμενος στους ισχυρισμούς του κ. Λαφαζάνη, ότι ψηφοφορία επί του άρθρου δεν μπορεί να γίνει και συνεπώς το αίτημα θεωρείται άκυρο.

ΣΥΡΙΖΑ: Κατάθεση τροπολογίας σε άλλο ν/σ

Το εμφανές εσωκομματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Κανονισμός της Βουλής επιτρέπει ερμηνεία των -συνειδητά γενικόλογων- άρθρων του, συνέβαλε ώστε να ολοκληρωθεί εν μέσω μεγάλης έντασης η διαδικασία με απλή ψηφοφορία. Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο, μέσω της οποίας θα επιχειρηθεί η κατάργηση της επίμαχης διάταξης, ανανεώνοντας έτσι το ραντεβού της σύγκρουσης.

 

 

Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

8




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας