Παζάρι με τρόικα για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών στα Ταμεία

Αρχική | Φορολογικά | Ασφαλιστικά | Παζάρι με τρόικα για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών στα Ταμεία
image

Εως 48 δόσεις με αυστηρές προϋποθέσεις που δεν ικανοποιούν τις διοικήσεις

Την ώρα που η τρόικα με κείμενο που απέστειλε ηλεκτρονικά, προχθές βράδυ, επιμένει σε αυστηρό πλαίσιο για την εφαρμογή νέου διακανονισμού είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών στα Ταμεία, δεν αποδέχεται τις θέσεις των διοικητών και των επαγγελματικών φορέων (ΕΒΕΑ) και οι επιχειρήσεις έχουν παγώσει ακόμη και την καταβολή των τρεχουσών εισφορών (εν αναμονή, εδώ και δύο μήνες, της νέας ρύθμισης), ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας ξεκινούν την επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για την ανεύρεση ισοδύναμων μέτρων. Με στόχο την κάλυψη της «μαύρης» τρύπας των Ταμείων (και ιδιαίτερα των 600 εκατ. ευρώ του ΟΑΕΕ λόγω της μη επιβολής της παρακράτησης 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων) εξετάζουν το ποσό που μπορεί να αποφέρει η περικοπή συντάξεων του ΤΕΒΕ. Αλλωστε, σύμφωνα και με αναλογιστική μελέτη του Ταμείου, ειδικά οι συντάξεις του ΤΕΒΕ (και όχι αυτές του ΤΑΕ ή του ΤΣΑ) θεωρούνται μη ανταποδοτικές σε μεγάλο βαθμό.

Βεβαίως, το υπουργείο Εργασίας διέψευσε χθες το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του ΟΑΕΕ, αλλά απέφυγε να εκδώσει τη σχετική ανακοίνωση. Με δεδομένη, ωστόσο, την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιβολή εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων και με προφανή την πλήρη αδυναμία της αγοράς να σηκώσει ένα τέτοιο μέτρο που βάσει του μνημονιακού νόμου αλλά και του προϋπολογισμού του ΟΑΕΕ θα εισέφερε έσοδα 150 εκατ. ευρώ το 2013 και 450 εκατ. ευρώ το 2014, ο κλήρος δεν αποκλείεται να πέσει και πάλι στις συντάξεις. Και μάλιστα χωρίς ευθεία απαίτηση της τρόικας. Αλλωστε, παραμένει ασαφές εάν η τρόικα πειστεί πως τα ελλείμματα μπορούν να καλυφθούν με τη σύλληψη των πλασματικών συντάξεων, όπως υποστηρίζει διαρκώς ο υπουργός Εργασίας.Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά επί του τζίρου που έχει νομοθετηθεί με τον 3986/11 προϋποθέτει την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης προκειμένου να αρχίσει η υλοποίηση από την 1.1.2013.

Αλλωστε οι διοικητές των μεγάλων Ταμείων, κρίνοντας την αυστηρότητα με την οποία αντιμετώπισαν και τα τεχνικά κλιμάκια, το θέμα της ρύθμισης οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία προδικάζουν ως ανεπιτυχές το εγχείρημα της σχεδιαζόμενης «ύστατης ευκαιρίας» όπως ονομάζεται η σχετική διαδικασία.

Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο ρύθμισης που απέστειλε η τρόικα ενόψει της έλευσης των υψηλόβαθμων στελεχών της, οι προτεινόμενες δόσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα Ταμεία είναι μεν 48, αλλά θα ισχύσει από την 1.1.2013. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη οι δόσεις θα είναι πολύ λιγότερες, καθώς εάν ισχύσει από τον Μάιο, οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε αυτήν είτε πρέπει να υπολογίσουν 43 δόσεις είτε να συνοδεύσουν την ένταξή τους με προκαταβολή 5 μηνών. Ταυτοχρόνως, όμως, θα πρέπει να έχουν καταβάλει τις τρέχουσες εισφορές από την 1.12013 και μάλιστα την ώρα που η μεγάλη αναμονή στην οριστικοποίηση της ρύθμισης έχει απορρυθμίσει ακόμη περισσότερο την αγορά, η οποία ανέμενε ματαίως μια ένεση τόνωσης της ρευστότητας, μέσω της ελάφρυνσης του χρέους στο ασφαλιστικό σύστημα. Επίσης, στο e-mail της η τρόικα αποδέχεται έκπτωση των πρόσθετων οφειλών μάξιμουμ έως 50%, ενώ δεν γίνεται μνεία για το ύψος των δόσεων. Σε ό,τι αφορά την πάγια ρύθμιση των Ταμείων επιμένει στις 12 δόσεις.

Στελέχη των ασφαλιστικών Ταμείων έκαναν λόγο για μια «ανεφάρμοστη ρύθμιση» η οποία δεν πρόκειται να αποφέρει χρήματα στα Ταμεία, καθώς οι επιχειρήσεις αδυνατούν να συνδυάσουν προκαταβολές, τρέχοντα και ληξιπρόθεσμα. «Είναι ακατανόητο γιατί δεν διευκολύνεται η είσπραξη εσόδων. Ας αφήσουν ως έχει την παλαιά ρύθμιση» δήλωσαν παράγοντες των Ταμείων. Να σημειωθεί ότι με τις ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2011-12 οι οφειλέτες είχαν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση ρυθμίσεων μακράς διαρκείας (έως και 10 χρόνια) καταβάλλοντας ποσά που αντιστοιχούσαν στις τρέχουσες δυνατότητές τους (όπως 20% από τις τρέχουσες, την οφειλή για τον ΟΑΕΔ και μέρος από τα ληξιπρόθεσμα). Αλλά και η πάγια ρύθμιση στο ΙΚΑ έδιδε δυνατότητα εξόφλησης από 36 έως 48 δόσεις ανάλογα με το ύψος των ποσών.

 

 

Της Χριστινας Κοψινη

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

8




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας