Τα νοικοκυριά πληρώνουν αλλά τα χρέη δεν μειώνονται - Εισπράχθηκαν 488 εκατ. ευρώ στο α΄δίμηνο

Αρχική | Φορολογικά | Φορολογικά Άρθρα | Τα νοικοκυριά πληρώνουν αλλά τα χρέη δεν μειώνονται - Εισπράχθηκαν 488 εκατ. ευρώ στο α΄δίμηνο
image

«Τα δυνατά τους» βάζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να πληρώσουν παλαιούς και νέους φόρους, στερώντας όμως χρήμα από την αγορά και το δημόσιο από έσοδα από έμμεσους φόρους.

Υπό την απειλή των κατασχέσεων μισθών και ακινήτων, χιλιάδες φορολογούμενοι κατόρθωσαν στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου να πληρώσουν στην εφορία 488 εκατ. ευρώ από τα παλαιά χρέη των 55,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν μόλις κατά 178 εκατ. ευρώ γιατί «τρέχουν» οι προσαυξήσεις ενώ προστίθενται διαρκώς και νέα χρέη που μένουν απλήρωτα.

Με τα δεδομένα αυτά θα χρειάζονταν πάνω από 25 χρόνια για να «σβήσουν» τα χρέη των 55,3 δισ. των πολιτών στις Εφορίες. Η κυβέρνηση όμως έκανε πίσω (προς το παρόν τουλάχιστον) στον διαχωρισμό των οφειλών αυτών σε εισπράξιμες και σε ανεπίδεκτες είσπραξης, με αποτέλεσμα το χάος να παραμένει.

Στο Μνημόνιο προβλέπεται  να εισπραχθούν συνολικά 1,9 δισ. ευρώ φέτος και με τους ρυθμούς αυτούς ο στόχος μπορεί να καλυφθεί με την προϋπόθεση ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να ανταποκρίνονται.

Είναι ενδεικτικό ότι 1  στους 5  ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες «ξεχνά» πλέον να υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδώσει στα ταμεία του Δημοσίου τον φόρο. Τον περασμένο Φεβρουάριο έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 1.066.489 δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά οι 214.194 επιτηδευματίες απέφυγαν να το κάνουν και  μετά από οχλήσεις της εφορίας συμμορφώθηκαν μόνο 13.472!

Πραγματοποιήθηκαν 1.144 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν 27,5 εκατ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα. Όμως, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 9,1 κατ. ευρώ.

Επίσης διενεργήθηκαν 215 προσωρινοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και εισπράχθηκαν 3,4 εκατ. ευρώ.

Αυτό παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο εάν δεν εφαρμοστεί μια «γενναία» νέα ρύθμισης οφειλών που δεν θα εξαντλεί τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό καρκινοβατεί και λίγες ημέρες μόλις πριν την επάνοδο της Τρόικας στην Αθήνα, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών δεν μπορούν να καταλήξουν ακόμα στην τελική πρόταση που θα παρουσιάσουν στους απεσταλμένους των δανειστών.

Oι απεσταλμένοι των ελεγκτών αναμένεται να επιστρέψουν έως την επόμενη Πέμπτη και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας θα έχει την τελική διαπραγμάτευση για ένα νέο σχέδιο ρύθμιση χρεών στην εφορία.

 

 

Του Κωστή Πλάντζου

Πηγή:newmoney.gr

 

 

8

 


 


 


 


 





Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας