Ψάχνουν ισοδύναμο «χαράτσι» στο υπ. Οικονομικών για το «χαράτσι» της ΔΕΗ - Στόχος να αναπληρωθούν εισπράξεις 500 εκατ. ευρώ που θα χαθούν από την μείωση του ειδικού τέλους - Ομιλητής στο συνέδριο του Economist o Πόλ Τόμσεν

Αρχική | Φορολογικά | Φορολογική Ενημέρωση | Ψάχνουν ισοδύναμο «χαράτσι» στο υπ. Οικονομικών για το «χαράτσι» της ΔΕΗ - Στόχος να αναπληρωθούν εισπράξεις 500 εκατ. ευρώ που θα χαθούν από την μείωση του ειδικού τέλους - Ομιλητής στο συνέδριο του Economist o Πόλ Τόμσεν
image

Όσα θα χάσει η κυβέρνηση από τη μείωση του ειδικού τέλους της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) θα τα εισπράξει από το νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα ή από κάποιο άλλο ισοδύναμο μέτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο ψάχνει ήδη να βρει τρόπους για να αναπληρωθούν τα 450 - 500 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα προκύψουν από την προσωρινή «ελάφρυνση» των ιδιοκτητών ακινήτων.

Ωστόσο, η λύση που θα προκριθεί θα πρέπει να έχει την έγκριση των δανειστών οι οποίοι «βομβαρδίζουν» σε καθημερινή βάση το υπουργείο Οικονομικών με ερωτήσεις που αποστέλλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( e-mail).
Η Τρόικα διαμηνύει με αυτό τον τρόπο ότι θέλει άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο αποκατάστασης αυτών των εισπράξεων ώστε να μην δημιουργηθεί νέα «τρύπα» στα κρατικά έσοδα που θα απειλήσει την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων είναι ο νέος ενιαίος φόρος που θα επιβληθεί από το 2014 στα ακίνητα να αγγίξει και τα αγροτεμάχια ή να θεσπιστούν νέοι υψηλοί συντελεστές για τις μεσσίες και τις μεγάλες περιουσίες.
Προτείνεται, επίσης ο νέος φόρος επί των ακινήτων να μην έχει καθόλου αφορολόγητο ποσό σε περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο αποφασίσει να μην «πειράξει» τους συντελεστές που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.
Ειδάλλως η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει άλλο ισοδύναμο μέτρο για να το παρουσιάσει στους επικεφαλής της Ε.Ε. και του ΔΝΤ που ετοιμάζουν ήδη βαλίτσες για την Αθήνα. Μάλιστα, ο υποδιευθυντής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν πρόκειται να συμμετάσχει ως ομιλητής στο συνέδριο του Economist που διοργανώνεται στις 15 Απριλίου στην χώρα μας.
Να σημειωθεί ότι το χαράτσι στα ακίνητα θα συνεχίσει και το 2013 να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ ενώ στο υπουργείο Οικονομικών καταρτίζουν σχέδια ελάφρυνσης του τέλους μόνο για τους μικροϊδιοκτήτες.
Το χαράτσι είναι πιθανό να ξεκινά από τα 3 ή 4 ευρώ το τ.μ αντί από 5 ευρώ το τ. μ που ισχύει σήμερα. Έτσι το όφελος από το Τέλος για όσους έχουν παλαιά και μικρά σπίτια θα φθάνει τα 100 – 120 ευρώ το χρόνο ή σε ποσοστό 20%.
Βέβαια το χαράτσι της ΔΕΗ δεν αποτελεί το νούμερο ένα θέμα για την Τρόικα που θα πρέπει να ρυθμιστεί την επόμενη εβδομάδα.
Κεφαλαιώδες ζήτημα για τους ξένους είναι οι 25.000 απολύσεις που θα πρέπει να γίνουν το 2014 στο δημόσιο πλην όμως θα ξεκινήσουν από φέτος με την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας.
Αυτή τη φορά οι δανειστές δεν έρχονται με σκοπό ν’ ακούσουν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για τις απολύσεις, αλλά για να δουν αποτελέσματα επί της συγκεκριμένης μνημονιακής δέσμευσης. Όπως άλλωστε έχουν διαμηνύσει ημίμετρα που έχουν να κάνουν με απομακρύνσεις επίορκων υπαλλήλων, δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά.
Οι απολύσεις ήταν ένα από τα «αγκάθια» που οι δανειστές άφησαν αιχμές ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμη ετοιμάσει όσα έχει ήδη δεσμευτεί με το 3ο Μνημόνιο.
Εφόσον η Τρόικα ικανοποιηθεί με το πλάνο των απολύσεων που θα της παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως πιθανολογείται θα είναι σε θέση να καλύψει άλλα αιτήματα όπως είναι η νέα ρύθμιση για τα χρέη και τις οφειλές σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία, ή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ( από το 23% στο 13%).



Πηγή: bankingnews.gr



8




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας