Καθαρούς κανόνες για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ ζητούν οι Ρώσοι

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Δημόσιες Επιχειρήσεις | Καθαρούς κανόνες για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ ζητούν οι Ρώσοι
image

«Καθαρούς κανόνες» στον διαγωνισμό για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ζητεί η Gazprom. Αυτό ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και το θέμα της συνάντησης που είχαν χθες στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κολοσσού Αλ. Μίλερ με τον πρωθυπουργό.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών που διήρκεσε 40 λεπτά χωρίς μάλιστα να παρίσταται διερμηνέας, ο Ρώσος επιχειρηματίας, αφού επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για την αγορά της ΔΕΠΑ, ζήτησε να υπάρξει απόλυτη πρόσβαση των εκπροσώπων του στα στοιχεία του διαγωνισμού σημειώνοντας όμως ότι υπήρξαν το τελευταίο διάστημα προβλήματα στην επικοινωνία με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ορισμένοι όροι της προκήρυξης θα πρέπει να αλλάξουν και έφερε ως παράδειγμα το ότι σήμερα προβλέπεται μεν ότι θα πρέπει να κατατεθεί με τη μορφή της εγγυητικής επιστολής το 1/5 της προσφοράς που θα κάνει η εταιρεία, επιστολή η οποία ωστόσο δεν θα επιστραφεί ακόμη κι αν η συμφωνία ακυρωθεί στη συνέχεια λόγω παρέμβασης της ΕΕ.

Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφού ενημέρωσε τον Ρώσο επιχειρηματία για τις αλλαγές στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, δεσμεύθηκε ότι θα μεριμνήσει προσωπικά έτσι ώστε να υπάρχει «ανοιχτή γραμμή» με το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και πρόσβαση σε όσα στοιχεία ζητηθούν από την εταιρεία και επανέλαβε την απόφασή του ότι η εξέλιξη του διαγωνισμού θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και με βάση αυστηρά ιδιωτικο- οικονομικά κριτήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη δεσμευτική προσφορά της Gazprom για τη ΔΕΠΑ έφτασε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 900 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Μίλερ παρουσίασε επίσης στον πρωθυπουργό μια συμφωνία - πακέτο που αφορά την αγορά της ΔΕΠΑ, την επανενεργοποίηση του ρωσικού ενδιαφέροντος για τον αγωγό «south stream» και τη δίοδό του και από την Ελλάδα και την κατασκευή σταθμών παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν και το θέμα της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι είναι σε ισχύ σύμβαση μέχρι το 2016. Ο κ. Μίλερ φέρεται να συνέδεσε το θέμα της μείωσης της τιμής με την απόκτηση της ΔΕΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πρότεινε στον κ. Σαμαρά μια συνεργασία που θα ξεπερνά τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση και έθεσε για πρώτη φορά και θέμα εμπλοκής της εταιρείας του στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον ελληνικό χώρο. Οπως σημείωσαν κυβερνητικά στελέχη, το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορά μόνο την Gazproμ, αλλά τη Ρωσία συνολικά, καθώς είναι γνωστοί οι σταθερά ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας που έχει ο κ. Μίλερ με τον πρόεδρο Πούτιν.

Χθες, ο Αλ. Μίλερ, συνοδευόμενος από τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος προ ολίγων εβδομάδων είχε μεταβεί στη Μόσχα για επίσημες συνομιλίες με στελέχη του Κρεμλίνου και είχε προετοιμάσει το κλίμα για την έλευση του Αλ. Μίλερ, συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Η επίσκεψη - αστραπή του ισχυρού άνδρα της Gazprom στην Αθήνα αποτελεί αναμφισβήτητα μια σημαντική κίνηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την πλευρά των Ρώσων, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται μόνο για την ΔΕΠΑ. Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας επεσήμανε μιλώντας στο «Εθνος» και το ενδιαφέρον της Μόσχας για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους και σημείωσε ότι μέσα στον Απρίλιο θα έρθει στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ και τον Μάιο, -εκτός απροόπτου- θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα.

 

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Μέχρι τις 12 Απριλίου οι δεσμευτικές προσφορές

Στην τελική φάση βρίσκεται ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του ομίλου της ΔΕΠΑ, με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να έχει ανακοινώσει ότι θα αναμένει τις δεσμευτικές προσφορές των υποψήφιων εταιρειών στις 12 Απριλίου.

Οι εταιρείες που έχουν περάσει σε αυτήν τη φάση είναι η Gazprom που ενδιαφέρεται να αποκτήσει τη ΔΕΠΑ, η Negusneft, θυγατρική του ρωσικού ομίλου Sintez που διεκδικεί τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ, η M&M GasCo που θέλει να καταθέσει προσφορά για τη ΔΕΠΑ, ενώ υποψήφιες για τη ΔΕΣΦΑ είναι επίσης η κοινοπραξία PPF & ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar.

Σημειώνεται ότι πριν από περίπου έναν μήνα η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε αλλάξει τους όρους του διαγωνισμού δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής και εταιρειών που είχαν αποκλειστεί από την τελική φάση. Κάτι που είχε προκαλέσει καθυστέρηση στην αποκρατικοποίηση αλλά και ενόχληση κυρίως από τη μεριά των ρωσικών εταιρειών. Το επιχείρημά τους ήταν πως δεν είναι δυνατόν να επανέλθουν επιχειρήσεις που είχαν αποκλειστεί.

 

Στοιχεία
Στο διάστημα αυτό οι εταιρείες που είναι στην τελική φάση του διαγωνισμού επισκέπτονται το data room της ΔΕΠΑ απ' όπου αντλούν στοιχεία και όποιες άλλες πληροφορίες τούς ενδιαφέρουν για να καταλήξουν στη δική τους αποτίμηση και φυσικά στην υποβολή προσφορών για την απόκτησή της.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αφορά την απόκτηση του ομίλου ΔΕΠΑ είτε άνευ είτε κατόπιν ιδιοκτησιακού διαχωρισμού (ΔΕΠΑ ? ΔΕΣΦΑ). Ειδικότερα, στην περίπτωση άνευ ιδιοκτησιακού διαχωρισμού πωλείται το 100% του ομίλου ΔΕΠΑ, με το Δημόσιο, όμως, να διατηρεί το 34% της θυγατρικής της ΔΕΠΑ, δηλαδή του ΔΕΣΦΑ.

Στην περίπτωση πώλησης κατόπιν ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, διατίθεται το 100% του ομίλου ΔΕΠΑ εξαιρουμένου του ΔΕΣΦΑ ή το 66% του ΔΕΣΦΑ, με το Δημόσιο να διατηρεί το 34% του Διαχειριστή.

 

 

 

Γιάννης Σαραντάκος - Χρήστος Κολώνας

Πηγή: ΕΘΝΟΣ



6




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας