«Γόρδιος δεσμός» ο ανασχηματισμός

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Κεντρική Κυβέρνηση | «Γόρδιος δεσμός» ο ανασχηματισμός
image

Διάψευση σεναρίων από Μαξίμου – Ο κ. Σαμαράς δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις για πιθανές αλλαγές

Εν μέσω σεναρίων ανασχηματισμού βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς στις διαπιστωμένες αδυναμίες του κυβερνητικού σχήματος ήρθε, προχθές το βράδυ, να προστεθεί και η επίσημη τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου ότι το κόμμα είναι έτοιμο να συμμετάσχει με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου προχώρησε, αργά χθες το βράδυ, σε μία ρητή δήλωση προκειμένου να τιθασεύσει τα σενάρια, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού, «τελεία και παύλα».

Ζητήματα συνεννόησης

Παραμένει, ωστόσο, αμφίβολο αν η χθεσινή δήλωση Κεδίκογλου, σε εφαρμογή του δόγματος «ο ανασχηματισμός και η υποτίμηση δεν προαναγγέλλονται», θα οδηγήσει σε εκτόνωση των σεναρίων και, κυρίως, θα αναγκάσει τους υπουργούς, ιδίως όσους φέρονται μεταξύ των προς αποχώρηση, να μην κατεβάσουν τα... μολύβια. Πίσω, όμως, από την πρώτη αυτή εκδοχή κρύβονται υπαρκτά ζητήματα συνεννόησης των τριών κυβερνητικών εταίρων (σ.σ. είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Βενιζέλος ομιλεί περί νέας προγραμματικής συμφωνίας) που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε μεταξύ τους τριβές. Το Μαξίμου απέφυγε χθες οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο για τις αναφορές του κ. Βενιζέλου, σε μία προφανή προσπάθεια να μη δοθούν διαστάσεις στη συζήτηση. Ωστόσο, τόσο η πρόταση του ΠΑΣΟΚ να υπάρξει «ανάθεση» ολόκληρων τομέων σε κόμματα (ζητείται επί παραδείγματι, να αναλάβουν «πράσινα» στελέχη εξ ολοκλήρου το υπ. Εσωτερικών), όσο και η εικαζόμενη βούληση του κ. Βενιζέλου να συμμετάσχει ως αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση, είναι σαφές ότι προκαλούν αντιδράσεις στο Μαξίμου και τη Ν.Δ. Είναι, εξάλλου, απίθανο ότι ο κ. Φ. Κουβέλης θα αποδεχόταν, από την πλευρά του, την άλλη θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση. Στοιχείο προβληματισμού προκαλεί και η κατ’ αρχήν άρνηση της ΔΗΜΑΡ να «αναδομηθούν» οι δύο υπουργοί που πρότεινε ο κ. Φ. Κουβέλης, οι κ. Αντ. Μανιτάκης και Αντ. Ρουπακιώτης, με τον πρώτο να συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες παραμονής στο σχήμα.

Αποφάσεις

Η προοπτική ενός ανασχηματισμού, επιπλέον, δεν απολαμβάνει της συμφωνίας όλων των στελεχών του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι τονίζουν πως η κυβέρνηση βρίσκεται στη μέση μιας προσπάθειας, άρα ένας ανασχηματισμός δεν θα μπορεί να σηματοδοτήσει μείζονος σημασίας αλλαγές και, δεδομένου ότι εκ των πραγμάτων δεν θα περιλαμβάνει τα «βαριά» υπουργεία, η όποια δυναμική του θα εξαντληθεί άμεσα.

Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος εξακολουθεί να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, θα κληθεί εκ των πραγμάτων να καταλήξει σύντομα στις αποφάσεις του, είτε προχωρώντας σε αλλαγές είτε κλείνοντας με τον πιο επίσημο τρόπο τα σχετικά σενάρια, καθώς και τυπικά ο χρόνος του ανασχηματισμού αρχίζει να μετράει από την προσεχή εβδομάδα, αφού δηλαδή συγκροτηθεί η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και, ασφαλώς, ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα σενάρια, στη θέση τους θα παραμείνουν οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομίας (Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Μαυραγάνης), Δημόσιας Τάξης (Δένδιας), οι υπουργοί Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Δεδομένη θεωρείται, εξάλλου, η διάσπαση του γιγαντιαίου υπ. Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Σταϊκούρας: Κανένα περιθώριο μείωσης ΕΦΚ

Δεν υπάρχει περιθώριο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης διεμήνυσε χθες ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας προς βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο κομματικής σύσκεψης στα γραφεία της Συγγρού.

Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι για την επαναφορά του φόρου κατανάλωσης απαιτούνται περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να βρεθούν από δαπάνες, μισθούς και συντάξεις.

Αντιθέτως, αν και το παρουσίασε ως ήσσονος σημασίας ζήτημα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι επιτυχής η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με την τρόικα για το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση.

Παρών στη συνάντηση με τους βουλευτές ήταν και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Από τις τοποθετήσεις των βουλευτών δεν έλειψαν οι αναφορές στις έντονες «πιέσεις» που δέχονται από τους ψηφοφόρους τους, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν υψηλοί τόνοι.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Γ. Μιχελάκη, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη ανασυγκρότησης του κόμματος. Ωστόσο, μεγαλύτερο θόρυβο προκάλεσε η κριτική του τελευταίου για τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

 

 

Του Γιωργου Π. Τερζη

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


6




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας