Εκτροχιασμός εσόδων από μείωση κατανάλωσης και αύξηση λαθρεμπορίου

Αρχική | Οικονομία | Δημόσια Οικονομικά | Εκτροχιασμός εσόδων από μείωση κατανάλωσης και αύξηση λαθρεμπορίου
image

Οι εισπράξεις από ΦΠΑ τον Ιανουάριο ήταν μικρότερες κατά 17,4%, σε σχέση με τον στόχο

 

Η βαθύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας καταγράφεται στα στοιχεία του προϋπολογισμού από τον πρώτο μήνα του έτους. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσίασαν μείωση 17,4% ενώ οι εισπράξεις από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ήταν μειωμένες κατά 38% σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού. Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που δεν αποκλείει τελικά η ύφεση να είναι ακόμα βαθύτερη από όσο είχε εκτιμηθεί για το 2013. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2012 τα έσοδα από τον ΦΠΑ ανήλθαν στα 14,95 δισ. ευρώ, ενώ για το τρέχον έτος έχουν προβλεφθεί έσοδα ύψους 13,7 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι έχει υπολογιστεί η μείωση της κατανάλωσης ωστόσο τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν μεγαλύτερη μείωση. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων έχουν αυξηθεί κατά 1,1% σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού, ενώ ο ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή μειώθηκε κατά 12,7%. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι η αναντιστοιχία στους φόρους στα πετρελαιοειδή οφείλεται στην καθυστέρηση απόδοσης του ΦΠΑ σε σχέση με τον ΕΦΚ που αποδίδεται άμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο. Αναφέρουν επίσης ότι υπάρχει έξαρση της φοροδιαφυγής με αποτέλεσμα να μην αποδίδονται οι αναλογούντες φόροι στο Δημόσιο.

 

Πάντως, η «ζημιά» στον προϋπολογισμό έρχεται και από τη σημαντική μείωση των φόρων στα καπνικά. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο οι εισπράξεις ήταν μειωμένες κατά 40,8% σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό. Η πτωτική τάση στα καπνικά ξεκίνησε με την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και στον καπνό. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι παρατηρείται έξαρση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα, ενώ έχει γίνει «μόδα» και συμφέρει η αγορά καπνού κατευθείαν από τους παραγωγούς. Σημειώνουν μάλιστα ότι το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν έλεγχοι προκειμένου να εντοπιστούν αγρότες που πωλούν παρανόμως καπνό. Σύμφωνα με πληροφορίες στη «μαύρη αγορά» ο ακατέργαστος καπνός πωλείται προς 10-15 ευρώ το κιλό.

 

Συνολικά τα έσοδα τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 7,6% σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί. Η μείωση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη εάν τα έσοδα από την άμεση φορολογία δεν αυξάνονταν θεαματικά. Συγκεκριμένα ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε κατά 9,6% ενώ οι φόροι στην περιουσία αυξήθηκαν 77,7%. Δηλαδή οι φόροι των ακινήτων βοήθησαν σημαντικά τα μεγέθη του προϋπολογισμού. Ανάλογη εξέλιξη αναμένεται και τον Φεβρουάριο με δεδομένο ότι θα καταβληθεί η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος (πληρώνεται σε επτά δόσεις), ενώ οι φόροι στα ακίνητα θα καταβάλλονται μέχρι το τέλος του έτους.

 

Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν ακόμα τον ΦΑΠ για το 2010, η καταβολή των δόσεων για τον ΦΑΠ του 2011 θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και τον Ιούνιο θα ξεκινήσει και η αποστολή του ΦΑΠ του 2012.

 

Ταυτόχρονα, όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μέχρι και τον Μάιο του 2013 τις τελευταίες 2 ή 3 διμηνιαίες δόσεις του ειδικού τέλους για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που κατείχαν το 2012. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας για το έτος 2013.

 

 

Του Προκοπη Χατζηνικολαου

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


6




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας