Οι «σταθερές» και τα «γιατί» που γεννώνται από τις έως τώρα έρευνες

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Βουλή | Οι «σταθερές» και τα «γιατί» που γεννώνται από τις έως τώρα έρευνες
image

Σημαντικές πτυχές που αφορούν τη λίστα Λαγκάρντ, σε σχέση με την αλλοίωσή της αλλά και τη διαχείρισή της, έχουν ξεκαθαριστεί ήδη από το στάδιο της δικαστικής έρευνας, που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, ενόψει και της συγκρότησης της προκαταρκτικής επιτροπής από τη Βουλή, που αναμένεται εντός της προσεχούς εβδομάδος.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, που φέρουν το βάρος των ερευνών, έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για κρίσιμα θέματα της υπόθεσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δίνουν στη Βουλή ορισμένες στέρεες βάσεις, που στηρίζονται στα ευρήματά τους, αλλά καταλείπουν και δεκάδες ερωτήματα αναπάντητα, προς το παρόν, από τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Το πρώτο δεδομένο, κατά τις δικαστικές αρχές, είναι ότι το πρωτότυπο της λίστας Λαγκάρντ, που πήρε στα χέρια του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει, προς το παρόν τουλάχιστον, χαθεί, κάτι που δημόσια και ο ίδιος έχει παραδεχθεί. Το γεγονός αυτό, κατά την εκτίμηση των οικονομικών εισαγγελέων, αλλά και με βάση την πρόταση της κυβέρνησης όπως και των υπολοίπων κομμάτων, αποτελεί μία από τις βασικές ενδείξεις που ενισχύουν τις υποψίες για την αλλοίωση της λίστας από τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι η πρώτη λίστα που παρελήφθη το 2010 έχει αλλοιωθεί, καθώς η σύγκρισή της με εκείνη που έφθασε πρόσφατα από τις γαλλικές αρχές, κατέδειξε ότι τα αρχεία που λείπουν είναι εκείνα που αφορούν τους λογαριασμούς των εξαδέλφων του πρώην υπουργού, που κλήθηκαν σε εξηγήσεις και προσκόμισαν στοιχεία για τη νομιμότητα και τη φορολόγηση των χρημάτων τους.

Το τρίτο δεδομένο, που έχει προκύψει και πάλι από τις δικαστικές έρευνες, είναι πως πέραν του πρώτου αντιγράφου της λίστας, που ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε στο ΣΔΟΕ, έχει υπάρξει, όπως υποστηρίζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, και δεύτερο αντίγραφο που «γεννήθηκε» στο ΣΔΟΕ, επί των ημερών του κ. Ιω. Διώτη και φέρει ημερομηνία 8 Ιουλίου του 2011. Το αντίγραφο αυτό έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς και όχι εκείνο -το πρώτο- του κ. Παπακωνσταντίνου. Εχουν, δηλαδή, το αντίγραφο του αντιγράφου.

Το σημαντικότατο αυτό εύρημα, που έχει να κάνει με την ύπαρξη και άλλου αντιγράφου, αν επιβεβαιωθεί με βάση την ακρίβεια της ημερομηνίας γεννήσεώς του, 8 Ιουλίου του 2011, δημιουργεί ένα ακόμη σημαντικό δεδομένο. Οτι πέραν του πρωτοτύπου της λίστας, έχει χαθεί προς το παρόν και το πρώτο αντίγραφό της και ουδείς γνωρίζει το γιατί, από ποιον, αλλά και το πού μπορεί να βρίσκεται.

Και ενώ αυτά είναι τα δεδομένα, τα ερωτήματα που μένουν προς το παρόν αναπάντητα είναι πολλά. Το πρώτο και βασικότερο; Ποιος αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ, ποιος έχασε το πρωτότυπο αρχείο της και βεβαίως γιατί.

Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα είναι τι έγινε το πρώτο αντίγραφό της, αν επιβεβαιωθεί ότι η ημερομηνία 8 Ιουλίου που φέρει το αντίγραφο που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς είναι ακριβής. Ποιος το εξαφάνισε, γιατί και ποιος μπορεί να το έχει;

Το τρίτο είναι γιατί δημιουργήθηκε αντίγραφο στο ΣΔΟΕ επί των ημερών του κ. Διώτη και αν τα αντίγραφα αυτής της πολυσυζητημένης λίστας είναι μόνον δύο ή τρία, όπως έως σήμερα έχουν εμφανιστεί -το τρίτο το προσκομίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης- ή πολύ περισσότερα.

Και βέβαια το γιατί γεννήθηκε η... ανάγκη για τα τόσα αντίγραφα. Επίσης άγνωστο παραμένει γιατί η λίστα Λαγκάρντ ουδέποτε πρωτοκολλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών ή στο ΣΔΟΕ.

Το βασικότερο; Γιατί επί μήνες δεν αξιοποιήθηκε το περιεχόμενό της ή δεν βρέθηκε λύση αξιοποίησής της παρά τη νομική θέση που έχει εκφράσει και δημόσια ο κ. Διώτης ότι επειδή ήταν προϊόν υποκλοπής δεν μπορούσε να χρησιμοποιεί.

Με τα δεδομένα αυτά αλλά και δεκάδες κρίσιμα θέματα ανοικτά, δικαιοσύνη και Βουλή καλούνται να βγάλουν άκρη σε μια υπόθεση που έχει πλέον προσλάβει χαρακτηριστικά τεράστιου σκανδάλου με αναζήτηση ποινικών και πολιτικών ευθυνών.

 


 

Ιωαννα Μανδρου

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



6




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας