Η διεύρυνση οικονομικών ανισοτήτων η μεγαλύτερη απειλή της επόμενης 10ετίας

Αρχική | Ειδήσεις | Διεθνή | Η διεύρυνση οικονομικών ανισοτήτων η μεγαλύτερη απειλή της επόμενης 10ετίας
image

Ερευνα του Φόρουμ του Νταβός με τη συμμετοχή 1.000 στελεχών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Οι αγεφύρωτες εισοδηματικές ανισότητες και οι οξείες δημοσιονομικές ανισορροπίες, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αποτελούν τους σοβαρότερους -ανθρωπογενείς κυρίως- κινδύνους, που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος την προσεχή δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση του 2013 για τους Παγκόσμιους Κινδύνους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Η καθιερωμένη ετήσια έρευνα, βάσει των συμπερασμάτων της οποίας καταρτίζεται η έκθεση για τους Παγκόσμιους Κινδύνους, εκπονήθηκε με τη συμμετοχή άνω των 1.000 ειδικών, προερχομένων από τις απανταχού κυβερνήσεις, τον χώρο των επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων και της κοινωνίας πολιτών, οι οποίοι κλήθηκαν να εξετάσουν και να τοποθετηθούν έναντι των πενήντα σοβαρότερων κινδύνων διεθνούς εμβέλειας. Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά το γεγονός ότι το 2012 απετράπη η διάλυση της Ευρωζώνης και οι ΗΠΑ απέφυγαν τον «δημοσιονομικό γκρεμό», οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξέφρασαν την άποψη ότι οι πολιτικοί έχουν αποτύχει στο να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα θεμελιώδη ζητήματα των δημοσίων οικονομικών τους. Επίσης, η φετινή έκθεση του WEF δείχνει ότι όσοι απάντησαν είναι λίγο πιο απαισιόδοξοι σε σύγκριση με τους αντίστοιχους στην προηγούμενη έκθεση του 2012. Με κριτήριο το πόσες πιθανότητες υπάρχουν για να επαληθευθεί η πρόβλεψη ενός κινδύνου μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, πρώτος στην κατάταξη έρχεται το χάσμα μεταξύ των εισοδημάτων, ενώ εκείνος ο κίνδυνος, ο οποίος θεωρείται πως θα επιφέρει τις δραματικότερες επιπτώσεις είναι μία σοβαρή συστημική κρίση χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των 5 μειζόνων κινδύνων εμφανίζονται δύο κοινοί κίνδυνοι τόσο ως προς τις πιθανότητες εμφάνισής τους όσο και ως προς τις συνέπειές τους και αυτοί είναι οι χρόνιες δημοσιονομικές ανισορροπίες και οι κρίσεις από την ανεπάρκεια υδάτινων πόρων. Εξίσου απειλητικοί παράγοντες θεωρούνται η κακή διαχείριση της πληθυσμιακής γήρανσης, η ανεπάρκεια τροφίμων και η εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής. «Στην έκθεση αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων η απώλεια εμπιστοσύνης προς τους εκπροσώπους της πολιτικής και οικονομικής διακυβέρνησης διεθνώς», παρατηρεί ο Λι Χάουελ, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και υπεύθυνος για την έκθεση. Το πόνημα των 80 σελίδων ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε εν όψει του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας το διάστημα 23-27 Ιανουαρίου, όπου οι ισχυροί και οι πλούσιοι θα συζητήσουν για το αύριο του πλανήτη

Περιβάλλον

Οι ανησυχίες για την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχουν επιταθεί κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, εξ ου και το φαινόμενο επέχει τρίτη θέση μεταξύ των κινδύνων συνολικά, ενώ η αδυναμία να υπάρξουν προσαρμοστικές πρωτοβουλίες στην κλιματική αλλαγή θεωρείται ο σοβαρότερος περιβαλλοντικός κίνδυνος. «Δύο θύελλες, μία περιβαλλοντική και μία οικονομική, βρίσκονται σε πορεία σύγκλισης», επισημαίνει, τέλος, και με αφορμή την έκθεση του WEF ο Τζον Ντριζκ, εκτελεστικός διευθυντής της Oliver Wyman, μονάδας του επενδυτικού οίκου Marsh & McLennan. «Εάν δεν διαθέσουμε τους αναγκαίους πόρους για να μετριάσουμε τον διογκούμενο κίνδυνο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τότε η παγκόσμια ευημερία για τις γενιές, που έρχονται, τελεί εν αμφιβόλω».

 

Reuters, Bloomberg,AP

 

 

Πτώση παραγωγής και εξαγωγών στη Γερμανία

Οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν τον Νοέμβριο κατά 3,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε χθες η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Η μείωση των γερμανικών εξαγωγών είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο και οφείλεται κυρίως στην κρίση δημοσίου χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη και περιορίζει σημαντικά τη ζήτηση σε πολλά κράτη-μέλη. Στο ίδιο αίτιο οφείλεται και η μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση των γερμανικών εργοστασιακών παραγγελιών, οι οποίες τον Νοέμβριο υποχώρησαν κατά 1,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και κατά 1% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα νέα άσχημα, καθώς ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Το μεγάλο πρόβλημα ήταν η μειωμένη ζήτηση στις γειτονικές οικονομίες και τον Νοέμβριο παρατηρήθηκε ένα ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης», λέει η Σάρα Χιούβιν, επικεφαλής αναλύσεων για την Ευρώπη στην Τράπεζα Standard Chartered. Οι γερμανικές εισαγωγές μειώθηκαν τον Νοέμβριο κατά 3,7% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το πλεόνασμα του γερμανικού εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε στα 17 δισ. ευρώ από 15,7 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Σχολιάζοντας την αναπάντεχη μείωση των εργοστασιακών παραγγελιών στη Γερμανία τον Νοέμβριο, ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος του ING Group με έδρα τις Βρυξέλλες, θεωρεί ότι είναι φυσιολογική εξέλιξη μετά τη σημαντική άνοδό τους τον Οκτώβριο. «Ενώ θα υπάρχει οικονομική ύφεση το δ΄ τρίμηνο και η ανάκαμψη θα είναι πολύ σταδιακή, οι προοπτικές για τη Γερμανία δεν είναι καθόλου κακές.»

Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει και η άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη από 85,7 σε 87 τον Δεκέμβριο, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με την Κομισιόν. Αναλυτικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε από το -15 τον Νοέμβριο στο -14,4 τον Δεκέμβριο, ενώ ο δείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών βελτιώθηκε από το -11,9 τον Νοέμβριο στο -9,8 τον τελευταίο μήνα του 2012. Μικρή βελτίωση σημειώθηκε και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη από -26,9 στο -26,5. «Από την άνοιξη η οικονομία των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης θα πρέπει να αναπτύσσεται ξανά», σχολίασε ο Κρίστοφ Βάιλ, οικονομολόγος της Commerzbank στη Φρανκφούρτη.

 


 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



6




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας