Απειλούν οι υπάλληλοι της Βουλής

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Βουλή | Απειλούν οι υπάλληλοι της Βουλής
image

Σε κατάσταση επιφυλακής ενόψει ενδεχόμενης νέας, μεγάλης περικοπής στις αποδοχές τους φέρονται να έχουν τεθεί οι υπάλληλοι της Βουλής. Συζητήσεις στο Περιστύλιο συγκλίνουν στην εκτίμηση πως αν από την κυβέρνηση επιχειρηθεί μεγάλου εύρους παρέμβαση, τότε θα υπάρξουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, με πιθανά πεδία εκδήλωσής τους είτε το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα και ψηφίζεται αύριο είτε την κατεπείγουσα διαδικασία νομοθετικής κύρωσης των πράξεων νομοθετικού περιεχομένοιυ.

Ο,τι είναι να γίνει θα γίνει έως το βράδυ της Δευτέρας, λέγεται χαρακτηριστικά, με πολλούς να εύχονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις η φημολογούμενη παρέμβαση στο εισόδημα των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου να είναι μόνο των διαστάσεων που είχε προσφάτως περιγράψει μέσω ανακοίνωσης ο γ.γ. της κυβέρνησης κ. Π. Μπαλτάκος. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μπαλτάκος, σε ανακοίνωση της 20ής Δεκεμβρίου, είχε προαναγγείλει ότι μέσω τροπολογίας που επρόκειτο να κατατεθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, «οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές και επιδόματα των υπαλλήλων της Βουλής, από 1/1/2013 εξομοιώνονται με τις πάσης φύσεως αποδοχές και επιδόματα των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών». Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι οι υπερωρίες των υπαλλήλων δεν θα υπερβαίνουν τις 52 μηνιαίως.

Ανεπίσημοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι αν η τροπολογία έχει ακριβώς αυτό το περιεχόμενο, τότε η μείωση στις αποδοχές ενός υπαλλήλου της Βουλής θα είναι της τάξεως περίπου του 5% - πέραν των όσων έχουν ήδη επιβληθεί. «Αυτό είναι το ήπιο σενάριο», λέει στέλεχος με πολύ καλή γνώση των διαδραματιζομένων στο εσωτερικό του Ναού της Δημοκρατίας. Υπάρχει «φόβος», λέγεται συμπληρωματικά, ότι η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία θα προβλέπει κι άλλο «ψαλίδι», όπως επί παραδείγματι στα έξοδα κίνησης, γεγονός το οποίο θα αυξήσει το ποσοστό της νέας μείωσης. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείονται δυναμικού χαρακτήρα κινητοποιήσεις, με ορισμένους να πιθανολογούν ακόμα και απεργία η οποία θα μπορούσε να «μπλοκάρει» τη διαδικασία ψήφισης του φορολογικού (ή του κατεπείγοντος νομοσχεδίου με τις ΠΝΠ που θα ακολουθήσει, αν προκριθεί η ιδέα η τροπολογία να ενταχθεί σε εκείνο το σχέδιο νόμου).

 

 

Γιωργος Σ. Μπουρδαρας

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



6




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας