7,72 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση προς τα κόμματα

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Βουλή | 7,72 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση προς τα κόμματα
image

Τα 7,72 εκατομμύρια ευρώ φθάνει η τρίτη δόση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα για το έτος 2012, η οποία και αποδεσμεύθηκε χθες μετά από κοινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη και του αναπλ. υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Η διανομή των ποσών πραγματοποιείται βάσει της εκλογικής δύναμης που είχαν τα κόμματα στις εθνικές εκλογές του 2009. Ως αποτέλεσμα, το ΠΑΣΟΚ θα λάβει περίπου 3,1 εκατομμύρια ευρώ, η Ν.Δ 2,43 εκατομμύρια, το ΚΚΕ 746.737 ευρώ, ο ΛΑΟΣ 622.748, ο ΣΥΡΙΖΑ 556.005 και οι Οικολόγοι 257.333 ευρώ. Εκτός χρηματοδότησης παραμένουν κόμματα που έχουν παρουσία στη σημερινή Βουλή, όπως η ΔΗΜΑΡ, οι Ανεξ. Ελληνες και η Χρ. Αυγή.

Η «αναντιστοιχία» αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι, διαχρονικά, η απόφαση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων λαμβάνεται στις αρχές κάθε έτους, τη συγκεκριμένη υπέγραψε ο τότε υπ. Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης και προφανώς λαμβάνει υπ’ όψιν της την τότε ισχύουσα δύναμη των κομμάτων. Για το ζήτημα, άλλωστε, είχε ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διεκδικούσε η δόση να αντιστοιχεί στα νέα δεδομένα, άρα και στα δικά του υψηλά ποσοστά, και ΠΑΣΟΚ, που επιθυμούσε να τηρηθεί η ακολουθούμενη παγίως διαδικασία. Τελικά, ακολουθήθηκε η πεπατημένη και, προφανώς, η νέα δυναμική των κομμάτων στη Βουλή θα αποτυπωθεί με την απόφαση για τη χρηματοδότησή τους κατά τη διάρκεια του 2013, η οποία και θα ληφθεί το προσεχές διάστημα. Η καθυστέρηση στην καταβολή της προβλεπόμενης χρηματοδότησης οφείλεται στα άδεια κρατικά ταμεία. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με τα τεράστια ανοίγματα στην οικονομική διαχείριση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, είχε ως αποτέλεσμα τα δύο κόμματα να προχωρήσουν σε ουσιαστική «στάση πληρωμών» όχι μόνον για ενοίκια, τραπεζικά δάνεια και εισφορές, αλλά και προς το προσωπικό τους που παραμένει επί μήνες απλήρωτο. Υπό την έννοια αυτή, παραμένει αμφίβολο ποιες από τις υποχρεώσεις θα τακτοποιηθούν, καθώς είναι δεδομένη η βούληση των τραπεζών να παρακρατήσουν το μεγαλύτερο τμήμα έναντι οφειλών.

 


 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


6




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας