Οξύνεται η διαμάχη μεταξύ Περιφέρειας και Αυτοδιοίκησης

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Τοπική Αυτοδιοίκηση | Οξύνεται η διαμάχη μεταξύ Περιφέρειας και Αυτοδιοίκησης
image

Διαστάσεις παίρνει η αντιπαράθεση ανάμεσα στον περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο του ΕΣΔΝΑ Γιάννη Σγουρό και την ΠΟΕ - ΟΤΑ. Η ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τον κατηγορεί για επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος των απορριμμάτων, ενώ ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι καλείται σε μισό έτος να κάνει όσα δεν έχουν γίνει σε 30 χρόνια. Πάντως, οι διαγωνισμοί μέσω ΣΔΙΤ σε όλη τη χώρα προχωρούν, με τις προσφυγές εναντίον τους μέχρι στιγμής να απορρίπτονται όλες από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Περιφερειάρχης και ΠΟΕ-ΟΤΑ έχουν τις τελευταίες ημέρες διασταυρώσει δημοσίως τα ξίφη τους. Χθες η ΠΟΕ-ΟΤΑ επανήλθε, αμφισβητώντας την πρόθεση παραίτησης του κ. Σγουρού. «Αν δεν μπορεί ο κ. Γιάννης Σγουρός να διευθετήσει τέτοιου είδους ζητήματα, που είναι της αρμοδιότητάς του, τότε πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του στον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών και να ζητήσει να γίνει αποδεκτή», αναφέρει, κατηγορώντας τον για απραξία στις δύο θητείες του ως νομάρχη Αθήνας.

Από την πλευρά του, ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι η πρόθεση παραίτησής του δεν είναι επικοινωνιακό τέχνασμα, αλλά ούτε και ο στόχος του. «Καλούμαι σε μισό έτος να κάνω όσα δεν έχουν κάνει υπουργοί και αυτοδιοίκηση σε 30 χρόνια», λέει στην «Κ». «Η ΠΟΕ-ΟΤΑ υπερασπίζεται τη διαχείριση των απορριμμάτων από τους δήμους. Ας μας βοηθήσει, λοιπόν, στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα μέχρι να οριστεί νέος ανάδοχος». Επίσης, όσον αφορά τις αντιδράσεις για την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες, ο κ. Σγουρός εκτιμά ότι «τα εργοστάσια δεν τα θέλουν όσοι επωφελούνται τόσα χρόνια από την κατάσταση αυτή».

Οπως εξηγεί ο κ. Σγουρός, ο διαγωνισμός για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής (σε αντικατάσταση της εταιρείας Ηλέκτωρ, την αποχώρηση της οποίας ανακοίνωσε προχθές) αναμένεται να δώσει ανάδοχο σε δύο μήνες. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια τριών χρόνων και προϋπολογισμό 3,1 εκατ. ευρώ. Επίσης, στα μέσα Ιανουαρίου θα γίνει διαγωνισμός για την απομάκρυνση στη Γερμανία 1.350 τόνων τέφρας από καύση ιατρικών αποβλήτων.

Πού βρίσκονται, όμως, οι διαγωνισμοί για την ανάθεση σε ιδιώτες της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και σε άλλες περιοχές;

- Στην Αττική το επόμενο στάδιο των 4 διαγωνισμών (Φυλή, Λιόσια, Κερατέα, Γραμματικό) θα ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου.

- Στη Δυτική Μακεδονία, μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις προχθές η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δέχθηκε να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο έργο.

- Στην Πελοπόννησο, η υποβολή προσφορών αναμένεται να γίνει μέχρι τον Μάιο.

- Στις Σέρρες πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η εξέταση των προσφυγών στο ΣτΕ.

- Στην Ηλεία, αρχές Ιανουαρίου αρχίζει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Το ίδιο και στην Αιτωλοακαρνανία, όπου πρόσφατα απορρίφθηκαν όλες οι προσφυγές.

- Τέλος, στην Αχαΐα ο διαγωνισμός δεν έχει ξεκινήσει εξαιτίας τοπικών αντιδράσεων.

«Τα θετικά νέα είναι πολλά», εκτιμά στην «Κ» ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νίκος Ματζούφας. «Οι προσφυγές εκδικάζονται ταχύτατα από το ΣτΕ, το πολύ μέσα σε δύο μήνες και σε όλες τις περιπτώσεις μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί. Σε μια περίοδο που όλοι οι επενδυτές ζητούν ένα σταθερό νομικό πλαίσιο, είναι ένα καλό παράδειγμα λειτουργίας. Τέλος, η έγκριση από την ΕΤΕπ της χρηματοδότησης για τη Δυτική Μακεδονία μάς δίνει τη βεβαιότητα ότι το διαγωνιστικό πλαίσιο που δημιουργήσαμε είναι ευρωπαϊκού επιπέδου».

 

 

Του Γιωργου Λιαλιου

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


6




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας