«Παγώνει» για τη Βουλή η λίστα Λαγκάρντ

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Βουλή | «Παγώνει» για τη Βουλή η λίστα Λαγκάρντ
image

Τέλος στην ενασχόληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έθεσαν χθες τα μέλη της, με οριακή πλειοψηφία, σε μια συνεδρίαση γεμάτη από πολιτικές και προσωπικού χαρακτήρα εντάσεις. Πρόταση να συνεχιστούν οι ακροάσεις πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων είχε, ως γνωστόν, καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χθες την υποστήριξαν με την ψήφο τους ο κ. Γ. Δημαράς (ΑΝΕΛ), η κ. Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ), καθώς και ο κ. Μ. Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.), ο οποίος –πάντως– σημείωσε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο θεσμικός ρόλος της Επιτροπής να αφεθεί «στα πολιτικά παιχνίδια που εμφανώς παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Αντίθετοι με την πρόταση αυτή και θετικοί στην ιδέα να συνεχίσει να ασχολείται με το συγκεκριμένο ζήτημα η επιτροπή ελέγχου «πόθεν έσχες» τάχθηκαν όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και της Χρ. Αυγής, κερδίζοντας έτσι με πλειοψηφία επτά, έναντι έξι, τη διεξαχθείσα ψηφοφορία. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Κωνσταντοπούλου –της οποίας οι συνεχείς παρεμβάσεις προκάλεσαν έντονη δυσφορία και αντιδράσεις από αρκετούς βουλευτές– υποστήριξε ότι η επί των «πόθεν έσχες» επιτροπή του Κοινοβουλίου θα μπορεί να ελέγξει μόνο περιπτώσεις πολιτικών προσώπων που ενδεχομένως βρίσκονται στη λίστα και όχι την όποια εμπλοκή - ευθύνη στελεχών, κατά τον γνωστό, προβληματικό χειρισμό της επίμαχης υπόθεσης. Και στο πλαίσιο αυτό επέμεινε στην κλήση προσώπων όπως οι κ. Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου κ.ά. «Θα είχε εύλογο ενδιαφέρον να αποστείλουμε σχετικές προσκλήσεις, προκειμένου να διαπιστώναμε έστω αν τα πρόσωπα αυτά θα δήλωναν πρόθυμα να έρθουν στην επιτροπή μας», συμφώνησε η κ. Κανέλλη. Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί πάση θυσία, είπε ο κ. Ν. Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ), αλλά «έδειξε» ως καλύτερο πεδίο ελέγχου μια εξεταστική επιτροπή, η συγκρότηση της οποίας θα πρέπει να αποφασιστεί από την Ολομέλεια. Και στο πλαίσιο αυτό, με αιχμηρή διάθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Γιατί δεν συγκεντρώνετε τον απαραίτητο από τον κανονισμό της Βουλής αριθμό υπογραφών και να ζητήσετε τη σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής»; Ο κ. Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) απάντησε αμέσως: «Θα γίνει αυτό, έχουμε τις υπογραφές», είπε. «Ας αφήσουμε την υπόθεση στη δικαστική οδό στην οποία έχει ούτως ή άλλως εισέλθει», παρατήρησε από την πλευρά του ο κ. Μ. Αρβανίτης (Χ.Α.).

 

Απολύτως απορριπτικοί της ιδέας να συνεχίσει την έρευνα η Επιτροπή Θεσμών εμφανίστηκαν ο πρόεδρός της κ. Αν. Νεράτζης και ο πρώτην πρόεδρος της Βουλής. «Υπάρχουν και άλλα θέματα με τα οποία οφείλουμε να ασχοληθούμε», είπε ο κ. Απ. Κακλαμάνης.

 

 

Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



6




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας