Αίτημα για κατάργηση των παράλογων και αντιαναπτυξιακών "φόρων υπέρ τρίτων"

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Αίτημα για κατάργηση των παράλογων και αντιαναπτυξιακών "φόρων υπέρ τρίτων"
image

Ο Σύλλογος “Έλληνες Φορολογούμενοι” συγχαίρει τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό κ. Νότη Μηταράκη, για την πρωτοβουλία της λήψης μέτρων για τη διευκόλυνση στις διαδικασίες ίδρυσης και μείωσης του κόστους λειτουργίας επιχειρήσεων (δείτε σχετική ανακοίνωση).
Είναι σαφές ότι, τα μέτρα αυτά θα έχουν θετική επίδραση στο επιχειρηματικό περιβάλλον και θα συμβάλλουν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της χώρας γενικότερα.

Όμως, ανάμεσα στα μέτρα αυτά, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ, δεν περιλαμβάνεται η κατάργηση των άδικων και αναχρονιστικών “φόρων υπέρ τρίτων”.

Οι φόροι υπέρ τρίτων επιβάλλονται με διάφορες ονομασίες και μορφές. Συνήθως αναφέρονται ως φόροι, τέλη, εισφορές, δασμοί, δικαιώματα, ενισχύσεις κ.α. Επομένως, ο όρος "φόροι υπέρ τρίτων" είναι συμβατικός. Την κατάργηση των φόρων αυτών -ορθά- ζητούν οι επιχειρηματίες, οι επενδυτές, αλλά και οι καταναλωτές, αφού όπως έχει προκύψει από διάφορες έρευνες, επί σειρά ετών,  οι μη ανταποδοτικές εισφορές υπέρ τρίτων, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών, τη μείωση της ανταγωνιστικότητας και την αποθάρρυνση της παραγωγικής εργασίας. Οι εισφορές αυτές έχουν επιβληθεί με -συχνά πολύ παλιούς- νόμους, κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στα ταμεία των εργαζομένων, ή στα ταμεία κάποιων προνομιούχων επαγγελματικών ομάδων (π.χ. δικηγόρων).

Ας δούμε ένα παράδειγμα φόρου υπέρ τρίτων: Ανάμεσα στις υποχρεώσεις κάποιου που ιδρύει μία εταιρία, είναι και η λήψη “θεωρήσεων” από το Ταμείο Νομικών και το Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων. Για τις θεωρήσεις αυτές καταβάλλει 0,50% και 1,00% του εταιρικού κεφαλαίου, πλέον χαρτοσήμου 3,60% επί του ποσού της εισφοράς!
Τα ποσά αυτά δεν καταβάλλονται μόνον για τις πράξεις ίδρυσης, αλλά και για κάθε άλλη “σημαντική” μεταβολή του Καταστατικού μίας εταιρίας. Ακόμη και για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής, ή ακόμη και για τη μετατροπή της νομικής μορφής της εταιρίας!
Μάλιστα, τα ποσά αυτά είναι υποχρεωμένα να καταβάλει και μία εταιρία, για το Καταστατικό της οποίας δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο ή κάποια άλλη πράξη ή υπογραφή δικηγόρου!

Παραδείγματα άλλων χρεώσεων υπέρ τρίτων είναι και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, εισφορές υπέρ του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, εισφορά επί των φαρμάκων υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, εισφορά υπέρ του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, οι εισφορές επί της αξίας των εισαγόμενων εμπορευμάτων για την ενίσχυση του Πανεπιστημίου, η εισφορά υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών, το κληρικόσημο, οι εισφορές υπέρ των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών και οι δασμοί για την ενίσχυση του ΕΟΤ.

Η απορία κάθε λογικού ανθρώπου -ιδίως σήμερα που βλέπει την πατρίδα του να καταστρέφεται- είναι γιατί να είναι αναγκασμένος ένας επιχειρηματίας να καταβάλει αυτά τα ποσά, χωρίς να έχει κάποια ανταποδοτικότητα, σε Ταμεία με τα οποία δεν έχει καμία σχέση και σε ανθρώπους τους οποίους δε θα συναντήσει ποτέ στη ζωή του;

Με επιστολή μας, ζητήσαμε σήμερα από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό κ. Νότη Μηταράκη, να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εντάξουν στην παρούσα νομοθετική τους ρύθμιση -ή έστω σε μελλοντική εάν τώρα, λόγω χρόνου, δεν καθίσταται εφικτό- την κατάργηση όλων αυτών των αναχρονιστικών, παράλογων και άδικων εισφορών “υπέρ τρίτων”.

Την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, ζητά σήμερα και η Τρόικα. Και βεβαίως, αυτή είναι μία από τις εξυγιαντικές παρεμβάσεις της στην οικονομία. Όμως, το ζήτημα είναι πως -όσο και εάν φαίνεται απίστευτο- οι φόροι αυτοί δεν είναι εύκολο να ...εντοπιστούν!
Όπως και σε άλλες περιπτώσεις έχει αναφερθεί, τόσο η καταγραφή των φόρων υπέρ τρίτων, όσο και η κατάργησή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η πρώτη προσπάθεια γενικότερης μεταρρύθμισης του όλου συστήματος των φόρων υπέρ τρίτων έγινε το 1947 επί πρωθυπουργίας Θεμιστοκλή Σοφούλη ενώ η τελευταία προσπάθεια αποτύπωσης των φόρων υπέρ τρίτων χρονολογείται το 2002 (πόρισμα Επιτροπής Γεωργακόπουλου - δείτε σελίδες 148-153). Συνολικά εντοπίσθηκαν και καταγράφηκαν 600 περίπου φόροι υπέρ τρίτων, που είτε  εμφανίζονται στον Προϋπολογισμό, είτε εισπράττονται κατευθείαν από τρίτους.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) έχει ασχοληθεί επί μακρόν με το θέμα και έχει επισημάνει το μέγεθος του προβλήματος, όσο και έναν μεγάλο αριθμό φόρων υπέρ τρίτων, οι οποίοι πρέπει να καταργηθούν (δείτε σχετικό άρθρο).

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Σύλλογός μας θα συνεργασθεί με τον ΣΕΒ, αλλά και κάθε άλλο φορέα, ώστε να επιταχυνθεί η επικράτηση της λογικής στη δοκιμαζόμενη οικονομία μας.

Δείτε την επιστολή του Συλλόγου προς το Υπουργείο Ανάπτυξης (PDF)



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας