Σε ισχύ το τροποποιημένο Καταστατικό του Συλλόγου

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Ανακοινώσεις Συλλόγου | Σε ισχύ το τροποποιημένο Καταστατικό του Συλλόγου
image

Στις 29 Νοεμβρίου 2012, καταχωρήθηκε στα βιβλία του Πρωτοδικείου της Αθήνας, η υπ’ αριθμόν 292/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, με την οποία εγκρίθηκε η τροποποίηση του Καταστατικού του Συλλόγου που αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση της 1ης Απριλίου 2012.
Το τροποποιημένο Καταστατικό του Συλλόγου, το οποίο πλέον ισχύει για τη λειτουργία του, μπορείτε να το δείτε εδώ.

Οι βασικές μεταβολές που έχει σε σχέση με το παλαιότερο Καταστατικό είναι:

1) Η προστασία των συμφερόντων των ασφαλισμένων στους δημόσιους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. (άρθρο 2)
Με την τροποποίηση αυτή, ο Σύλλογος έχει πλέον το δικαίωμα ενασχόλησης και δράσης σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

2) Η αίτηση μπορεί να γίνει με κάθε πρόσφορο τρόπο, ακόμη και με ηλεκτρονική εγγραφή στον ιστότοπο του Σωματείου. (άρθρο 4)
Πρόκειται για μία τυπική παράλειψη η οποία υπήρχε στο προηγούμενο Καταστατικό.

3) Στο τμήμα δικαιωμάτων των μελών, προστέθηκε η δυνατότητα  εκπροσώπησης μελών στη Γ.Σ. (άρθρο 4)
Καθώς ο Σύλλογος έχει μεγάλο αριθμό μελών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, κρίθηκε σκόπιμο να δίδεται το δικαίωμα της εκπροσώπησης μέλους στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης. Όμως, η τροποποίηση προβλέπει μικρό αριθμό μελών που κάποιος μπορεί να εκπροσωπεί, ενώ απαιτεί προσδιορισμό της ψήφου του εκπροσωπούμενου, έτσι ώστε να αποφεύγεται καταστρατήγηση της δυνατότητας αυτής.

4) Στα δικαιώματα της Γενικής Συνέλευσης, προστέθηκε το δικαίωμα της Συνέλευσης να εγκρίνει και να αποφασίζει για κάθε τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Σωματείου που πρότεινε το Διοικητικό Συμβούλιο. (άρθρο 5)
Πρόκειται για μία τυπική παράλειψη η οποία υπήρχε στο προηγούμενο Καταστατικό.

5) Αυξήθηκε σε εννέα (9) ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (άρθρο 6)
Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν επτά (7). Όμως, η αύξηση του μεγέθους του Συλλόγου και κυρίως η γεωγραφική του διεύρυνση επιβάλλουν και την αύξηση των μελών του ΔΣ. Σύμφωνα με την τροποποίηση, το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο θα διορίσει δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, έως την επόμενη Γενική Συνέλευση, οπότε και θα γίνουν αρχαιρεσίες για την οριστική συμπλήρωσή τους.

6) Το Διοικητικό Συμβούλιο, αποκτά το δικαίωμα να δημιουργήσει ένα συμβουλευτικό όργανο, το οποίο θα αποκαλείται “Συμβούλιο Στρατηγικής. Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο, έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει ένα όργανο το οποίο θα στελεχώνεται από όλους τους επικεφαλής των Παραρτημάτων του Σωματείου, το οποίο θα αποκαλείται “Περιφερειακό Συμβούλιο”. (άρθρο 6)
Το όργανο του “Συμβουλίου Στρατηγικής” θα επιτρέψει σε άτομα που δεν έχουν εκλεγεί στο Δ.Σ. ή που δεν επιθυμούν να εκλεγούν σ’ αυτό, να ασχοληθούν και να προσφέρουν στη χάραξη της στρατηγικής του Συλλόγου, ή στην ανάληψη διαφόρων τομέων δράσης του. Παράλληλα, το “Περιφερειακό Συμβούλιο”, το οποίο θα μπορεί να συνεδριάζει μέσα από το ίντερνετ, θα βοηθήσει στον καλύτερο συντονισμό της δράσης του Συλλόγου στις περιοχές εκτός της Αθήνας.

7) Επιτρέπεται στο Σύλλογο να δέχεται επιχορηγήσεις που προέρχονται από τον ΟΑΕΔ ή από άλλους φορείς για έργα ανάπτυξής του. (άρθρο 8)
Με βάση το προηγούμενο Καταστατικό, ο Σύλλογος δε μπορούσε να δεχτεί οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση, για κανένα λόγο ή αιτία. Όμως, στην πράξη είδαμε ότι αυτό δημιουργούσε προβλήματα τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί. Για παράδειγμα, ο Σύλλογος δε μπορούσε να απασχολήσει τελειόφοιτους σπουδαστές των ΤΕΙ που ήθελαν να κάνουν την πρακτική τους σ’ αυτόν (θα εργάζονταν στην εκπόνηση μελετών), ή δε μπορεί να δεχθεί τις επιχορηγήσεις του ΟΑΕΔ στην πρόσληψη προσωπικού, κάτι που ισχύει για όλους τους άλλους εργοδότες.
Για το λόγο αυτόν, το τροποποιημένο Καταστατικό διατηρεί το γενικό κανόνα της μη αποδοχής κρατικών επιχορηγήσεων, αλλά εξαιρεί τυχόν επιχορηγήσεις του ΟΑΕΔ ή αντίστοιχου οργανισμού που επιδοτούν την απασχόληση προσωπικού, ή αναπτυξιακές επιχορηγήσεις που αφορούν στην αγορά παγίων ή την κατασκευή ιστότοπου ή σχετικών μορφών επικοινωνίας, την πραγματοποίηση συνεδρίων ή άλλων εκπαιδευτικών εκδηλώσεων.

Τέλος, στο τροποποιημένο Καταστατικό υπάρχουν λεκτικές διορθώσεις σε σχέση με το προηγούμενο, ενώ τακτοποιούνται διάφορα διαδικαστικά θέματα (π.χ. για την τήρηση των αρχείων), τα οποία ανέκυψαν από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του Συλλόγου.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας