Ανυπακοή εργαζομένων στους ΟΤΑ

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Τοπική Αυτοδιοίκηση | Ανυπακοή εργαζομένων στους ΟΤΑ
image

Απαντούν με καταλήψεις δημαρχείων στους καταλόγους διαθεσιμότητας

Κύμα απείθειας και άρνησης συνεργασίας από δημοτικές αρχές και εργαζoμένους στους ΟΤΑ πυροδότησε η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που εγκρίθηκε από το Kοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη. Καθώς αναμένεται να αποσταλεί άμεσα από το υπουργείο Εσωτερικών η εγκύκλιος για την κατάρτιση των καταλόγων με υπαλλήλους των ΟΤΑ (Δήμοι και Περιφέρειες), που πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα, η ομοσπονδία των εργαζομένων (ΠΟΕ ΟΤΑ) απάντησε με... καταλήψεις των δημαρχείων και «σφράγισμα» των γραφείων προσωπικού, δηλαδή των γραφείων που πρέπει να συντάξουν τις επίμαχες λίστες. Στο ίδιο χαράκωμα συντάσσονται όμως και πολλοί δήμαρχοι καθώς και ενώσεις δήμων.

Με προχθεσινή απόφασή της η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας «εκφράζει την πλήρη διαφωνία της στη διαθεσιμότητα των εργαζομένων που οδηγεί τους δήμους σε αδυναμία εκπλήρωσης του ρόλου τους. Δηλώνει ότι οι δήμοι δεν θα γίνουν συμμέτοχοι σε αυτήν τη διαδικασία και προτρέπει τους αιρετούς να μη συμμετάσχουν». Είχαν προηγηθεί ανάλογες αποφάσεις των μεγαλύτερων Ενώσεων Δήμων (Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας), αλλά και των δημάρχων Ιωαννιτών και Πατρέων.

Tο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης είπε ομόφωνα «όχι» στη διαθεσιμότητα και στις απολύσεις υπαλλήλων, τονίζοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σύμφωνα με το ψήφισμα, ο δήμος δηλώνει την αντίθεσή του στην αποστολή λίστας εργαζομένων στο υπουργείο Εσωτερικών. Στην ίδια συνεδρίαση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, παρότι στηρίζει τις αποφάσεις για μη αποστολή καταλόγων διαθεσιμότητας, εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση της Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας περί παραιτήσεων δημάρχων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που λαμβάνονται. «Δεν παραιτούμαι. Σας το λέω από τώρα. Θα με φάτε στη μάπα μέχρι το τέλος», είπε χαρακτηριστικά. Σε καταλήψεις των δημαρχιακών κτιρίων προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Κορδελιού-Ευόσμου και Παύλου Μελά. «Για ακόμη μια φορά το κράτος προχωρά χωρίς σχέδιο και χωρίς προγραμματισμό. Η τυφλή και οριζόντια διαθεσιμότητα υπαλλήλων μιας κατηγορίας είναι και άδικη και αναποτελεσματική», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, τονίζοντας ότι «ανοίγει στην ουσία η κερκόπορτα για απολύσεις στον δημόσιο τομέα». Πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα της κυβέρνησης τόνισε ότι «η Περιφέρεια Αττικής δεν θα συμμετάσχει σε αυτό το θέατρο του παραλόγου», αφού οι «αιρετές Περιφέρειες έχουν υποστεί περικοπές 60% τα δύο τελευταία χρόνια».

Πολεμικό πάντως είναι το κλίμα στους δήμους της Αττικής, αφού σύμφωνα με την ΠΟΕ ΟΤΑ, χθες είχαν «σφραγιστεί» τα γραφεία προσωπικού στους Δήμους Ελληνικού, Γλυφάδας, Αγ. Δημητρίου, Ν. Σμύρνης, Βύρωνα, Υμηττού, Ν. Ιωνίας, Αιγάλεω, Αγίας Παρασκευής, Παλλήνης, Αρτέμιδος-Σπάτων. Στον Δήμο Αθηναίων η κατάληψη του κτιρίου της οδού Λιοσίων σχεδιαζόταν να αρχίσει από σήμερα το πρωί.



Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


5




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας