Και άλλοι 7 φόροι το 2014

Αρχική | Φορολογικά | Φορολογικά Άρθρα | Και άλλοι 7 φόροι το 2014
image

Νέο πακέτο φορολογικών μέτρων για το 2014 έχει συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα. Πρόκειται για συνολικά φορολογικά μέτρα ύψους 1,932 δισ. ευρώ τα οποία περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την τετραετία 2013-2016 και αναμένεται να πλήξουν συνολικά τα εισοδήματα όλων των φορολογούμενων. Ειδικότερα για το 2014 προβλέπεται η επιβολή των εξής φόρων:


- φορολογική μεταρρύθμιση. Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, κεφαλαίου υπολογίζεται ότι θα φέρουν στον προϋπολογισμό του 2014 πρόσθετα έσοδα 1,127 δισ. ευρώ.


- μειώσεις στις εκπτώσεις φόρων για τα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται για την επίπτωση στη συνολική φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών από το ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών που θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2013 αλλά θα εμφανιστεί στο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος του 2014. Από την συγκεκριμένη παρέμβαση, το ΥΠΟΙΚ προϋπολογίζει αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2014 κατά 237 εκατ. ευρώ.


- αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό. Το 2014 έρχεται νέα αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των τσιγάρων, ενώ θα αυξηθεί και ο φόρος που επιβάλλεται στον καπνό για τα «στριφτά» τσιγάρα. Από την αύξηση του φόρου στον καπνό το ΥΠΟΙΚ προϋπολογίζει πρόσθετα φορολογικά έσοδα 187 εκατ. ευρώ.


- αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στο υγραέριο κίνησης. Η αύξηση αυτή θα επιφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα 21 εκατ. ευρώ.


- αύξηση του συντελεστή φορολογίας των τόκων καταθέσεων από το 10% στο 15%. Από την αύξηση αυτή το ΥΠΟΙΚ έχει προϋπολογίσει πρόσθετα έσοδα ύψους 237 εκατ. ευρώ.


- επιβολή φόρου πολυτελείας. Δεν έχει καθοριστεί ακόμη το είδος των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα επιβληθεί ο φόρος πολυτελείας. Ωστόσο, προϋπολογίζονται έσοδα ύψους 68 εκατ. ευρώ για το 2014.


- αύξηση των παραβόλων για τις αγωγές που καταθέτουν οι πολίτες στα δικαστήρια. Από το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπεται αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 50 εκατ. ευρώ το 2014.


Μεγάλο είναι και το φορολογικό πακέτο με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι και το 2013. Ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 1,782 δισ. ευρώ τα οποία θα έχουν και πρόσθετη επίπτωση 97 εκατ. ευρώ το 2014. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται παρεμβάσεις όπως η κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου για τα προστατευόμενα τέκνα των φορολογούμενων και η επιβολή τέλους καπνιζόντων στα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης.



Του Σπύρου Δημητρέλη


Πηγή: capital.gr


7


Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας