Αποκαταστάθηκε η σχέση εμπιστοσύνης

Αρχική | Οικονομία | Συνεντεύξεις | Αποκαταστάθηκε η σχέση εμπιστοσύνης
image

Συνέντευξη του Γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα, Βόλφγκανγκ Ντολντ στην Ξενια Kουναλακη.

 

«Εχουμε πλέον έναν εταίρο πρόθυμο για μεταρρυθμίσεις», δηλώνει στην «Κ» ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Βόλφγκανγκ Ντολντ

Τη σχέση εμπιστοσύνης Αθήνας - Βερολίνου μετά την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει ο Γερμανός πρέσβης στη χώρα μας, Βόλφγκανγκ Ντολντ, ο οποίος μίλησε στην «Κ» για τον θετικό απόηχο του ταξιδιού της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ.

– Πού οφείλεται η μεταστροφή της γερμανικής κυβέρνησης που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα, κύριε πρέσβη;

– Στο γεγονός ότι από ελληνικής πλευράς έχουμε πλέον έναν εταίρο, πρόθυμο για μεταρρυθμίσεις. Ο Ελληνας πρωθυπουργός κατάφερε να παρουσιάσει πειστικά αυτήν τη βούληση της κυβέρνησής του και του ίδιου προσωπικά για μεταρρυθμίσεις.

– Παλαιότερα, όταν πήγαινε στις Βρυξέλλες ως ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν ήταν τόσο θερμή η υποδοχή...

– Λέγεται αυτό, εγώ δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω. Τώρα είναι διαφορετικές οι περιστάσεις.

– Διαβάζουμε ότι ακόμη και η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών αντιτίθεται σε ενδεχόμενο Grexit. Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης επηρεάζει και την κοινή γνώμη στη χώρα. Δεν είναι όμως λίγο αργά για την Ελλάδα;

– Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2012 η Ελλάδα ήταν έντονα απασχολημένη με τον εαυτό της. Εγώ ήρθα τον Μάρτιο εδώ και έκτοτε έχω ζήσει τρεις κυβερνήσεις και δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου όμως σταθεροποιήθηκε η πολιτική κατάσταση στη χώρα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο και τώρα η ανταπόδοση της επίσκεψης της καγκελαρίου.

– Πώς αποτιμάτε το ταξίδι της καγκελαρίου;

– Πραγματοποιήθηκε σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Οι συνομιλίες ήταν εξαιρετικά θετικές. Πιστεύω ότι συνέχισαν ένα διάλογο, που ξεκίνησε στο Βερολίνο και συνεχίστηκε τηλεφωνικά. Εχουμε επανέλθει σε μια ευρωπαϊκή ομαλότητα, που επιτρέπει τις τακτικές, εμπιστευτικές συζητήσεις.

– Πολλοί εδώ στην Ελλάδα χαρακτήρισαν υποτονική τη στήριξη που παρέσχε η κ. Μέρκελ.

– Η καγκελάριος δεν μπορεί να προκαταλάβει αποφάσεις, τις οποίες καλούνται να πάρουν από κοινού οι Ευρωπαίοι εταίροι. Παραμένει η γνωστή σειρά: περιμένουμε τα αποτελέσματα που θα παρουσιάσει η τρόικα κατά την επιστροφή της στις Βρυξέλλες, για να σχηματίσουμε μια εικόνα για τις συνέπειες αυτής της έκθεσης.

– Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε, επέδειξε μεγαλύτερη σιγουριά, όταν έκλεισε οριστικά τη συζήτηση περί Grexit. Διάβασα μάλιστα ότι ο υπουργός Οικονομίας και επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών, ο κ. Ρέσλερ, ενοχλήθηκε επειδή εγκαταλείφθηκε η επίσημη γραμμή «πρώτα η έκθεση της τρόικας και μετά βλέπουμε».

– Δεν μπορώ να σχολιάσω διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Επαναλαμβάνω την επίσημη άποψη της κυβέρνησης και των υπόλοιπων εταίρων - παρεμπιπτόντως, ξέρω ότι πάντα προβάλλεται ως άποψη του Βερολίνου, αλλά στην πραγματικότητα είναι θέση όλων των Ευρωπαίων: πρώτα περιμένουμε μια αποτίμηση της έκθεσης της τρόικας και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε για την καταβολή της επόμενης δόσης.

– Δεν είναι ένα πρόβλημα ότι το Βερολίνο δρα τόσο αργά, τη στιγμή που η κρίση έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή και στη Γερμανία;

– Ολες οι αποφάσεις λαμβάνονται από σύνοδο σε σύνοδο. Είναι εγγενές χαρακτηριστικό του συστήματος πως δεν επιλύονται τα προβλήματα με τη λύση ενός γόρδιου δεσμού, από τη μια μέρα στην άλλη. Πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι μια ενίσχυση της ενοποίησης, μια κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική, αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ. «Περισσότερη Ευρώπη είναι η απάντηση στην κρίση».

– Πιστεύετε ότι τελικά θα υιοθετηθεί μια αναδιανεμητική ένωση (transferunion);

– Δεν ξέρω αν είναι αυτό που επιθυμεί ο ευρωπαϊκός Νότος. Αλλά μια αναδιανεμητική ένωση δεν είναι η Ευρώπη που οραματιζόμαστε, δεν είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης, στην οποία όλες οι χώρες αναλαμβάνουν από κοινού να επωμιστούν τα βάρη. Αναδιανεμητική ένωση θα σήμαινε ότι η μια χώρα αναλαμβάνει μακροπρόθεσμα τη χρηματοδότηση μιας άλλης. Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι αυτή η ουσία της Ευρώπης. Γιατί η συντήρηση ενός κράτους από ένα άλλο υπονομεύει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και σε βάθος χρόνου αυτό θα έβλαπτε ολόκληρη την Ευρώπη.

– Ισως τελικά είναι θέμα ορισμού, μπορεί να έχει αρνητική χροιά στη Γερμανία.

– Ηδη αντιλαμβανόμαστε ένα μεγάλο βαθμό αλληλεγγύης. Τα χρήματα που θα καταβληθούν στην Ελλάδα ως επόμενη δόση υπό τον όρο ότι θα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που στηρίζουν την Ελλάδα. Είναι κι αυτό μια έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης, όπως και η υποστήριξη που απολαμβάνει η χώρα σας από την task force.

– Ως πρέσβης βιώνετε τις δυσκολίες που περνά ο ελληνικός λαός; Μεταφέρετε αυτές τις εμπειρίες στο Βερολίνο;

– Ασφαλώς βιώνω τις δυσκολίες αυτές μέσα από το δικό μου κοινωνικό περίγυρο, αλλά και μέσα από διηγήσεις γνωστών μου. Ξέρω τα στοιχεία και τις στατιστικές, αλλά έχω υπόψη μου και τις προσωπικές ιστορίες μεμονωμένων Ελλήνων.

– Μπορείτε να μου δώσετε ένα παράδειγμα;

– Οι γιοι ενός συναδέλφου έμειναν άνεργοι τα τελευταία χρόνια. Επέστρεψαν στο σπίτι των γονιών τους, επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιό τους, ανέβαλαν τα σχέδιά τους για γάμο και προσπαθούν να επιβιώσουν με ευκαιριακές θέσεις εργασίας. Είναι ένα κλασικό παράδειγμα για πολλούς ανθρώπους.

– Ποια μέτρα πρέπει, κατά την άποψή σας, να πάρει επειγόντως η Ελλάδα;

– Θεωρώ ότι πολύ-λίγο συζητείται η ανάγκη για εκσυγχρονισμό της χώρας. Επικεντρωνόμαστε διαρκώς στα μέτρα λιτότητας, που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης όμως, της παροχής υπηρεσιών, του τομέα της υγείας, είναι τομείς που χρήζουν επείγουσα μεταρρύθμιση. Κοιτάξτε την οικονομική διαχείριση, τα φορολογικά έσοδα, είναι ζήτημα δικαιοσύνης. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει να βαδίσει αυτόν τον δρόμο.

– Δεν αποτελεί πρόβλημα ότι τα μέτρα έχουν συνήθως βραχυπρόθεσμο ορίζοντα;

– Χάσαμε πολύ χρόνο στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, εδώ στην Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να έχουμε ξεκινήσει εγκαίρως σε πολλούς τομείς κι έτσι δεν θα ήταν τόσο μεγάλο το χάσμα μεταξύ των βραχυπρόθεσμων μέτρων λιτότητας και των μακροπρόθεσμων συνεπειών των διαρθρωτικών αλλαγών. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι σταδιακά αυτή η καμπύλη θα αποκτήσει θετικό πρόσημο. Ηδη υπάρχουν ενδείξεις, δεν χρειάζεται να έχει κανείς μεγάλη φαντασία για να καταλάβει ότι σιγά σιγά η χώρα αυτή αρχίσει να ανακάμπτει.

– Διαπιστώνετε αυξημένο ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα;

– Στην πλειοψηφία τους οι γερμανικές επιχειρήσεις έμειναν εδώ, και για νέες επενδύσεις θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν τα απαραίτητα βήματα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η δική μου εντύπωση από συζητήσεις με Γερμανούς επιχειρηματίες είναι πως θεωρούν ότι μπορούν να βγάλουν χρήματα στην Ελλάδα.

– Πιστεύετε ότι βελτιώθηκαν οι ελληνογερμανικές σχέσεις;

– Προσπαθώ να λειτουργήσω ως γέφυρα και να ενισχύσω την κατανόηση για τα κίνητρα της κάθε χώρας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα να συναντιέμαι με τους ανθρώπους εδώ και να τους εξηγώ γιατί η Γερμανία συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται. Συχνά είναι ελλιπής η ενημέρωση σε αυτόν τον τομέα, επειδή παραμένουμε παγιδευμένοι σε στερεότυπα κι είναι αποστολή ενός πρέσβη να καταρρίπτει αυτά τα στερεότυπα. Είναι σημαντικό να μη μιλάμε μόνο με ελίτ, αλλά με απλούς ανθρώπους, μαθητές, φοιτητές, νέους δημοσιογράφους.

– Τέλος, θα ήθελα ένα σχόλιο για τη Χρυσή Αυγή και τη δράση της.

– Είναι μια ανησυχητική εξέλιξη, την οποία παρακολουθούμε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τον όρο «Ευρώπη» αυτήν την αφύπνιση των εθνικισμών. Το γεγονός ότι η Ε.Ε. τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης αποτελεί ένα θετικό μήνυμα την κατάλληλη στιγμή. Κατά του εθνικισμού και των νεοναζί πρέπει να αντιπαραβάλλουμε μια ευρωπαϊκή σκέψη. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων των δημοκρατικά σκεπτόμενων πολιτών. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι η απάντηση στον εθνικισμό. Παρά τις διαφορές μας, αυτό που μας ενώνει είναι η συνείδηση ότι αυτή η Ευρώπη υπήρξε εδώ και δεκαετίες ένας τόπος δημοκρατίας, ατομικών δικαιωμάτων, ελευθερίας και ειρήνης.



Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


5




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας