Τα σχέδια της επόμενης ημέρας για την Coca-Cola εντός κι εκτός συνόρων

Αρχική | Οικονομία | Συνεντεύξεις | Τα σχέδια της επόμενης ημέρας για την Coca-Cola εντός κι εκτός συνόρων
image

Ο επικεφαλής της Coca-Cola Hellenic, κ. Δ. Λόης, εξηγεί στην «Κ» τις στρατηγικές κινήσεις της εταιρείας

Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια η επιχειρηματική κοινότητα ανέμενε μια στρατηγική κίνηση από την Coca-Cola Hellenic. Ουκ ολίγες φορές η διοίκηση του ομίλου είχε εκφράσει τον προβληματισμό της για το ασταθές και κάθε άλλο παρά φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον και συχνά πυκνά κυκλοφορούσαν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο διάφορες πληροφορίες για τα επόμενα στρατηγικά της σχέδια.

Η κίνηση τελικώς ανακοινώθηκε την Πέμπτη και έχει δύο σκέλη: πρώτον, η κύρια διαπραγμάτευση των μετοχών της Coca-Cola θα γίνεται σε μερικούς μήνες στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, αυτό του Λονδίνου και δεύτερον, η έδρα του ομίλου μεταφέρεται στην Ελβετία. Σημειώνεται ότι σήμερα η Coca-Cola Hellenic είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τις αιτίες για τη λήψη αυτών των αποφάσεων, στην παρούσα χρονική συγκυρία, τους στόχους αλλά και τα επόμενα σχέδια εξηγεί, μιλώντας σήμερα στην “Οικονομική Καθημερινή”, ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola Hellenic κ. Δημήτρης Λόης, στη συνέντευξη που ακολουθεί.

– Τι επιδιώκετε με την εισαγωγή σας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου;

– Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο με την υψηλότερη εμπορευσιμότητα στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο ποσοστό διαπραγμάτευσης διεθνών εταιρειών. Αντανακλά τον διεθνή χαρακτήρα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου μας και της μετοχικής μας βάσης, καθότι αποτελούμε το δεύτερο μεγαλύτερο εμφιαλωτή της The Coca-Cola Company στον κόσμο και τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Επιπλέον, το 95% της διασποράς της μετοχής μας αποτελείται από διεθνείς επενδυτές.

Η διαπραγμάτευσή μας στην Premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου θα βελτιώσει την αναγνωρισιμότητα της εταιρείας μας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και θα ενισχύσει την εμπορευσιμότητα της μετοχής μας. Ταυτόχρονα θα ενισχύσει την πρόσβαση του ομίλου στις διεθνείς χρηματαγορές και θα μας επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε με ακόμα πιο ανταγωνιστικούς όρους μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης του ομίλου.

– Το επόμενο βήμα θα είναι η εισαγωγή στον δείκτη FTSE 100. Τι προσδοκάτε από την κίνηση αυτή;

– Κατ’ αρχήν πρέπει να πούμε ότι για πρώτη φορά μια ελληνική πολυεθνική εταιρεία είναι έτοιμη να συμπεριληφθεί στον δείκτη FTSE 100, δηλαδή στις 100 κορυφαίες εταιρείες του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, αποτελώντας εξαιρετικό παράδειγμα μιας ελληνικής εταιρείας που κατάφερε να επιτύχει και να διακριθεί στον παγκόσμιο επιχειρηματικό στίβο. Επίσης, η συμμετοχή στον δείκτη FTSE 100 θα οδηγήσει σε επιπλέον εμπορευσιμότητα της μετοχής μας και θα δημιουργήσει πρόσθετη αξία για τους μετόχους μας.

– Γιατί αποφασίσατε να κάνετε τώρα αυτή την κίνηση;

– Το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς επενδυτές μας εκφράζουν την επιθυμία να δουν τη μετοχή μας να διαπραγματεύεται σε ένα Χρηματιστήριο με υψηλότερη εμπορευσιμότητα. Επιπλέον, πρόσφατα, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης S&P και Moody’s υποβάθμισαν τη μετοχή μας, λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με την επίδραση της ελληνικής κρίσης χρέους στη μητρική εταιρεία. Αυτό επηρέασε αρνητικά τα spreads των ομολόγων μας, καθιστώντας δυσκολότερη τη δυνατότητα πρόσβασής μας στις κεφαλαιαγορές με ανταγωνιστικούς όρους.

– Η τρέχουσα συγκυρία δεν είναι και η καλύτερη για την ελληνική οικονομία. Οι αποφάσεις σας δεν σημαίνουν ότι δεν πιστεύετε και δεν επενδύετε στις προοπτικές της Ελλάδας;

– Αντιθέτως. Πιστεύουμε ότι η κίνηση αυτή αναδεικνύει την Ελλάδα ως μια χώρα όπου μια εταιρεία πολυεθνικού χαρακτήρα, όπως είναι η Coca-Cola Hellenic, μπορεί να είναι επιτυχημένη, μπορεί να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί διεθνώς. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διεθνής δραστηριότητά μας έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που τώρα έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε τη διαπραγμάτευση των μετοχών του ομίλου στο μεγαλύτερο, διεθνούς κύρους, ευρωπαϊκό χρηματιστήριο.

«Ούτε το Δημόσιο ούτε η χώρα χάνουν κάποιο φορολογικό έσοδο»

Η κριτική που ασκήθηκε από πολλές πλευρές προς την εταιρεία είναι ότι μεταφέρει την έδρα για να γλιτώσει φόρους, αλλά και ότι χάνει τον χαρακτήρα της ως ελληνική εταιρεία. Απαντήσεις σε αυτά τα δύο ερωτήματα δίνει ο κ. Λόης.

– Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι αποφασίστηκε η μεταφορά της έδρας, προκειμένου να είναι λιγότερα τα φορολογικά βάρη και μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποδοκιμάζουν τη στάση αυτή. Τι απαντάτε εσείς;

– Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για μια κίνηση που γίνεται με φορολογικά κριτήρια και δεν θα έχει καμία επίπτωση στα φορολογικά έσοδα του κράτους. Η εταιρεία που παράγει οικονομικά αποτελέσματα και φορολογείται στην Ελλάδα είναι η ελληνική θυγατρική μας Coca-Cola Τρία Εψιλον, η οποία θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά της, παράγοντας και πουλώντας τα προϊόντα μας στην ελληνική αγορά. Επομένως ούτε το Δημόσιο ούτε η χώρα χάνουν κάποιο φορολογικό έσοδο. Η Ελβετία επιλέχθηκε σαν έδρα της νέας μητρικής του ομίλου έπειτα από ανάλυση μιας σειράς παραγόντων που την καθιστούν την πιο κατάλληλη χώρα: Η Ελβετία είναι μια από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε ήδη, προσφέρει απόλυτα σταθερό οικονομικό και κανονιστικό περιβάλλον και γεωγραφικά παρέχει εύκολη πρόσβαση στις υπόλοιπες χώρες μας.

– Με αυτή την κίνηση της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και της επιλογής της Ελβετίας για την έδρα της νέας μητρικής εταιρείας, η Coca-Cola Hellenic δεν γίνεται λιγότερο ελληνική;

– Σε καμία περίπτωση. Η ελληνικότητα της εταιρείας μας πηγάζει από την ιστορία και την κληρονομιά μας, καθώς και από την επιτυχημένη ανάπτυξή μας στην Ελλάδα τα τελευταία 43 χρόνια. Από μια μικρή εταιρεία καταφέραμε να εξελιχθούμε σε έναν σταθερά αναπτυσσόμενο και επεκτεινόμενο πολυεθνικό όμιλο, που έχει καθιερωθεί ως ο δεύτερος μεγαλύτερος εμφιαλωτής της The Coca-Cola Company στον κόσμο. Σήμερα έχουμε δραστηριότητες σε 28 χώρες και 3 ηπείρους, απασχολώντας περί τους 40.000 εργαζόμενους διεθνώς. Η επιτυχημένη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας στην Ελλάδα, συνέβαλε και στήριξε τη διεθνή επέκταση του ομίλου.

Αισθανόμαστε ότι η Coca-Cola Hellenic είναι αυτό που η Ελλάδα είναι υπερήφανη να «εξάγει». Εχουμε ένα πολύ δυνατό συναισθηματικό δέσιμο με την πατρίδα μας, που είναι αδιαμφισβήτητο.

– Οι αποφάσεις που πήρατε σημαίνουν και αλλαγή των επενδυτικών σας σχεδίων προς την κατεύθυνση νέων εξαγορών;

– Αποτελούν στρατηγικές κινήσεις με μακροπρόθεσμα οφέλη για τους μετόχους της Coca-Cola Hellenic και δεν σχετίζονται με την πολιτική μας στο θέμα των εξαγορών. Η μακροπρόθεσμη επιχειρηματική μας στρατηγική παραμένει η ίδια. Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τις ευκαιρίες για εξαγορές καθώς και την ενδεχόμενη χρηματοδότησή τους, κατά περίπτωση.

Ανεπηρέαστη η δραστηριότητα στην Ελλάδα

Από αρκετές πλευρές διατυπώνονται ανησυχίες ότι η μεταφορά της έδρας αλλά και οι αλλαγές σε σχέση με τη διαπραγμάτευση της μετοχής θα επηρεάσουν τη λειτουργία της εταιρείας στην Ελλάδα. Ο κ. Λόης απαντά σχετικά: «Η δραστηριότητά μας στην Ελλάδα παραμένει ανεπηρέαστη. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε σημαντική παρουσία στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής μας Coca-Cola Τρία Εψιλον, η οποία παράγει το 98% των προϊόντων που διαθέτει στους Ελληνες καταναλωτές στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα διατηρήσουμε το Κέντρο Εταιρικών Υπηρεσιών του ομίλου, το οποίο θα προσφέρει από την Αθήνα υπηρεσίες που θα υποστηρίζουν τις δραστηριότητες του ομίλου στις 28 χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε. Εχουμε 150 εξειδικευμένα στελέχη διαφορετικών εθνικοτήτων, αλλά κυρίως Ελληνες, και είμαστε υπερήφανοι για την αξία που δημιουργούν καθημερινά σε όλες τις χώρες του ομίλου. Σε σχέση με τη μετοχή μας θα διατηρήσουμε παράλληλη διαπραγμάτευση στο Χ.Α. για τους επενδυτές που επιλέγουν το Χρηματιστήριο Αθηνών για τις συναλλαγές τους».


Συνέντευξη στη Δημητρα Μανιφαβα


Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


6





Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας