Για 3 λόγους θα μείνει η Ελλάδα εντός ευρώ

Αρχική | Οικονομία | Συνεντεύξεις | Για 3 λόγους θα μείνει η Ελλάδα εντός ευρώ
image

Ο οικονομικός αναλυτής και συγγραφέας Ρόμπερτ Σάμιουελσον μιλάει στην «Κ»

Συνέντευξη στον Αθανασιο Ελλις

 

Η εκτίμηση που επικρατεί στις ΗΠΑ είναι ότι στην παρούσα συγκυρία ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί την «τελευταία ευκαιρία», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο γνωστός οικονομικός αναλυτής της «Ουάσιγκτον Ποστ» και συγγραφέας, Ρόμπερτ Σάμιουελσον. O ίδιος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη Ζώνη του Ευρώ, άποψη που, όπως σημειώνει, επικρατεί και στη Γουόλ Στριτ. Σπεύδει, πάντως, να προσθέσει ότι την τελική απόφαση επ’ αυτού θα λάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας, αφού αυτοί παρέχουν τη χρηματοδότηση που θα καταστήσει εφικτή μια τέτοια εξέλιξη.

– Ποια είναι η εικόνα για την ελληνική κρίση στις ΗΠΑ;

– Με εξαίρεση όσους εργάζονται στις αγορές, κυβερνητικούς αξιωματούχους και οικονομολόγους, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ελληνική κρίση. Και στον βαθμό που το κάνουν επικεντρώνονται κυρίως στην κοινωνική αναταραχή, τις πολιτικές συγκρούσεις, και την ανθρώπινη δυστυχία, και όχι στις οικονομικές τριβές και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

– Πώς βλέπουν στην Ουάσιγκτον τον κ. Σαμαρά;

– Εχω την αίσθηση ότι και εδώ στην Αμερική βλέπουν τον κ. Σαμαρά όπως και στην Ευρώπη, ως την «τελευταία ευκαιρία».

– Ποιο είναι το κλίμα στη Γουόλ Στριτ για την Ελλάδα;

– Η επικρατούσα άποψη είναι πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τόσο η Ελλάδα όσο και η υπόλοιπη Ευρωζώνη θα αποφύγουν να προκαλέσει η Ελλάδα μια βαθιά ευρωπαϊκή κρίση. Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές ανησυχούν περισσότερο για το μέλλον του ευρώ, παρά για το μέλλον της Ελλάδας.

 

Μεγάλες θυσίες

– Εκτιμάτε ότι θα παραμείνει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης;

– Πιστεύω ότι θα παραμείνει εντός του ευρώ για τους παρακάτω λόγους: πρώτον, όπως σας είπα, τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης δεν θέλουν να προκαλέσουν μια ευρύτερη κρίση, δεύτερον, οι Ελληνες έχοντας ήδη υπομείνει τόσες πολλές θυσίες θα ήταν ανόητο να τις αφήσουν να πάνε χαμένες και να αποχωρήσουν από το ευρώ τώρα, και, τρίτον, όλοι γνωρίζουν ότι το πιθανότερο είναι πως τα πράγματα θα είναι πιο άσχημα εάν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη και υιοθετήσει το δικό της νόμισμα, τη νέα δραχμή. Θα σημειωνόταν βαθιά υποτίμηση, υψηλός πληθωρισμός, και γενική οικονομική αποσταθεροποίηση. Πάντως, το εάν θα μείνει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης εξαρτάται κυρίως από τη στάση των άλλων μελών του κλαμπ αυτού τα οποία, τελικά, είναι και αυτά που θα κληθούν να συνεχίσουν να παράσχουν χρηματοδότηση.

– Γιατί πιέζει η Ουάσιγκτον -Ομπάμα, Γκάιτνερ, Μπερνάνκι- το Βερολίνο να ακολουθήσει περισσότερο επεκτατική πολιτική;

– Θεωρώ ότι αυτό ισχύει, αν και δεν έχω δει δημόσιες αποδείξεις. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει μια γενική κεϊνσιανή κλίση σύμφωνα με την οποία η απάντηση σε μια αδύναμη οικονομία είναι η παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας. Στην Ευρώπη η μια εφικτή πηγή περισσότερης ρευστότητας είναι η Γερμανία γιατί είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και η οικονομική της κατάσταση είναι σχετικά ισχυρή. Παράλληλα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η επιδεινούμενη οικονομική κρίση της Ευρώπης ίσως θέσει εκτός τροχιάς την αναιμική ανάκαμψη στις ΗΠΑ.

– Επηρεάζει και το γεγονός ότι η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ.

– Δεν είναι μόνον η θέση της Ευρώπης ως μεγάλου εμπορικού εταίρου. Είναι επίσης και η ψυχολογική επίπτωση στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και την ευρύτερη διεθνή οικονομία, καθώς η κρίση αποθαρρύνει την επενδυτική δραστηριότητα.

– Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει διαμηνύσει στην Ευρώπη να μη λάβει μείζονες αποφάσεις (Grexit) πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

– Δεν το έχω δει να συμβαίνει δημόσια. Θα ήταν πολύ ωμή κίνηση. Πάντως, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ανησυχεί για το τι μπορεί να συμβεί στην Ευρώπη το οποίο θα υπονόμευε την προοπτική επανεκλογής του δημοκρατικού προέδρου. Ετσι, δεν αποκλείεται να έχουν διαμηνύσει κάτι τέτοιο.



Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


5




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας