Διαμαρτυρία προς το ΣτΕ για την καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης για το Τέλος Επιτηδεύματος

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Ανακοινώσεις Συλλόγου | Διαμαρτυρία προς το ΣτΕ για την καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης για το Τέλος Επιτηδεύματος
image

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Κωνσταντίνο Μενουδάκο, κατέθεσε σήμερα ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, για την απαράδεκτη καθυστέρηση που σημειώνεται στην έκδοση της απόφασης για το “Τέλος Επιτηδεύματος”. Με την επιστολή του, ο Σύλλογος ζητά από τον Πρόεδρο του ΣτΕ να προχωρήσει στην άμεση έκδοση της απόφασης και τον ενημερώνει ότι, λόγω της καθυστέρησης αυτής, θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, στις 29 Αυγούστου 2011, είχε υποβάλει προσφυγή κατά της υπ’ αριθμ. ΠΟΛ. 1167/02-08-2011 (ΦΕΚ 1835/B΄/17-08-2011) απόφασης του κ. Αναπληρωτή  Υπουργού Οικονομικών, με την οποία επιβλήθηκε το "Τέλος Επιτηδεύματος" (σύμφωνα με το νόμο 3986/2011). Τότε, η υπόθεση είχε κριθεί ως μεγάλης σημασίας για το κοινωνικό σύνολο (αφού αφορά σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο φορολογούμενους) και ορίστηκε να εκδικασθεί άμεσα, στις 4 Νοεμβρίου 2011, δηλαδή μόλις δύο μήνες μετά την κατάθεσή της.

Η καθυστέρηση της απόφασης του ΣτΕ, η οποία είναι μεγαλύτερη από το διάστημα των 8 μηνών που ο νόμος ορίζει ως ανώτατο για την έκδοσή της, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, τόσο στους φορολογούμενους επιτηδευματίες, όσο και στο ίδιο το Κράτος.
Οι μεν φορολογούμενοι έχουν ήδη πληρώσει το Τέλος Επιτηδεύματος του 2011 (300 ευρώ) και του 2012 (500 ευρώ), ενώ το Κράτος έχει εισπράξει (και βεβαίως έχει δαπανήσει) τα χρήματα αυτά, ενώ εντάσσει το σχετικό κονδύλι και στον Προϋπολογισμό του 2013. Παράλληλα, καθώς δεν έχει ακόμη εκδοθεί η απόφαση για τη συνταγματικότητα της φορολόγησης των πολιτών με βάση την επαγγελματική τους ιδιότητα, το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να εξαπολύσει μία ακόμη φοροεπιδρομή κατά των ελευθέρων επαγγελματιών, καταργώντας -μόνο για αυτούς- το αφορολόγητο όριο και αυξάνοντας το φορολογικό συντελεστή.

Αντιδρώντας στην παρατηρούμενη καθυστέρηση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, στην έκτακτη συνεδρίασή του την 25/9/2012, αποφάσισε την -εντός των προσεχών ημερών- κατάθεση διαμαρτυρίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Στην ίδια συνεδρίαση, αποφασίστηκαν, η προσφυγή του Συλλόγου στο ίδιο διεθνές Δικαστήριο, στην περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ είναι απορριπτική (και δικαιώνει το Κράτος για την επιβολή του Τέλους Επιτηδεύματος). Παράλληλα, αποφασίστηκε η ανάληψη δράσεων, στην περίπτωση που η Κυβέρνηση όντως νομοθετήσει νέα άδικα φοροεισπρακτικά μέτρα, τόσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και για τις άλλες κατηγορίες φορολογούμενων.

Δείτε το κείμενο της επιστολής προς τον Πρόεδρο του ΣτΕ:
(
Δείτε την πρωτότυπη επιστολή σε μορφή PDF)

Προς:
Συμβούλιο της Επικρατείας
κ. Κωνσταντίνο Μενουδάκο
Πρόεδρο

ΑΠ: 88/26-9-2012/ΓΣ

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2012


Θέμα: Διαμαρτυρία για την καθυστέρηση έκδοσης απόφασης

Κύριε Πρόεδρε,

Στις 29 Αυγούστου 2011, ο Σύλλογός μας και δύο μέλη του, καταθέσαμε στο Δικαστήριό Σας, προσφυγή κατά της υπ’ αριθμ. ΠΟΛ. 1167/02-08-2011 (ΦΕΚ 1835/B΄/17-08-2011) απόφασης του κ. Αναπληρωτή  Υπουργού Οικονομικών, με την οποία
επιβλήθηκε το Τέλος Επιτηδεύματος (σύμφωνα με το νόμο 3986/2011) σε κατηγορίες επαγγγελματιών.
Το Δικαστήριό Σας, αποφάσισε την επίσπευση της εκδίκασης της υπόθεσης, αφού αυτή αφορούσε σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, ενώ παράλληλα η απόφασή του θα είχε επίπτωση στις δημοσιονομικές εξελίξεις και θα επέτρεπε την ορθότερη σύνταξη του κρατικού Προϋπολογισμού. Έτσι, η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για την 4η Νοεμβρίου 2011, ημέρα κατά την οποία και πραγματοποιήθηκε.

Από τότε, ουδέν νεότερο έχει υπάρξει. Παρά τη σπουδαιότητα, που το ίδιο το Δικαστήριό Σας αναγνώρισε, καθυστερεί υπερβολικά η έκδοση της απόφασης. Το υπερβολικό της καθυστέρησης μάλιστα, αναγνωρίζει ο ίδιος ο νόμος, ο οποίος προσδιορίζει τους 8 μήνες, ως το ανώτατο ανεκτό όριο για την έκδοση μίας δικαστικής απόφασης.

Όμως, η υπερβολική καθυστέρηση του Δικαστηρίου Σας, κύριε Πρόεδρε, δημιουργεί μία σειρά από δυσλειτουργίες και προβλήματα. Ήδη, χωρίς να έχει αποσαφηνισθεί η συνταγματικότητα της παραπάνω ΠΟΛ, το Κράτος έχει εισπράξει το τέλος επιτηδεύματος του προηγούμενου έτους, έχει ήδη εισπράξει το τέλος επιτηδεύματος του 2012 και ετοιμάζεται να ψηφίσει και άλλους νόμους, που βασίζουν το διαχωρισμό των φορολογικών υποχρεώσεων, στο επάγγελμα που κάποιος επιλέγει να ασκήσει.

Η υπερβολική καθυστέρηση του Δικαστηρίου Σας, κύριε Πρόεδρε, προκαλεί αναστάτωση στον λαό. Γνωρίζετε πόσοι ελεύθεροι επαγγελματίες διέκοψαν ήδη το επάγγελμά τους για να αποφύγουν να πληρώσουν τον άδικο αυτό φόρο; Γνωρίζετε ότι πολλοί απ’ όσους διέκοψαν -επισήμως- το επάγγελμά τους, εξακολουθούν και παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς την έκδοση παραστατικών;

Γνωρίζετε, κύριε Πρόεδρε, τί συζητιέται στην κοινωνία, για την καθυστέρηση αυτή; Γνωρίζετε τί συζητιέται λόγω του γεγονότος ότι ο προκαθήμενός σας, κ. Πικραμμένος υπηρέτησε ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, κατά το διάστημα που το Δικαστήριο του οποίου προϊστατο εξέδιδε την απόφαση για το “Ειδικό Τέλος Ακινήτων” και έκρινε την υπόθεση του “Τέλους Επιτηδεύματος”; Πιστεύετε ότι όλα αυτά ωφελούν τη φήμη του Δικαστηρίου Σας, ή βοηθούν στην εμπέδωση του αισθήματος της δικαιοσύνης και της ισονομίας;

Κύριε Πρόεδρε, η καθυστέρηση που έχει υπάρξει στην έκδοση της απόφασης επί των προσφυγών μας, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε ένα μεγάλο –και ήδη εξαθλιωμένο- πλήθος επαγγελματιών.
Σας παρακαλούμε να προχωρήσετε στην άμεση έκδοσή της. Σας ενημερώνουμε δε ότι, για την καθυστέρηση αυτή, ο Σύλλογός μας θα προσφύγει διαμαρτυρόμενος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Μετά από εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου,

Με τιμή,


Γιάννης Σιάτρας
Πρόεδρος Δ.Σ.

 

Δείτε άλλες δράσεις του Συλλόγου

Δείτε ανακοινώσεις του Συλλόγου

Εγγραφείτε στο Σύλλογο!



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (4 σχολιάστηκε):

Χρύσα Γκίκα την 03 Φεβρουαρίου 2013
avatar
Επισημαίνω την έκδοση της υπ' αριθμ. 2010/2012 απόφασης του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε ότι η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είναι μη νόμιμη λόγω παρέλευσης του εύλογου χρόνου παράτασης της θητείας της (έχει ήδη παραπεμφθεί στην Ολομέλεια). Επειδή ήδη τα μεγάλα κανάλια κατάντησαν να παρουσιάζουν τυχερά παίγνια (π.χ. ΤΗΛΕΚΥΒΟΣ") όχι μόνο τη νύχτα αλλά και "μέρα μεσημέρι", το ΕΣΡ επιβάλλει μεν πρόστιμα, αλλά το ΣτΕ δέχεται τις αιτήσεις αναστολής ακριβώς λόγω του ανωτέρω ζητήματος. Ενόψει των ανωτέρω και πριν η ιδιωτική τηλεόραση γίνει ένα τεράστιο "καζίνο", παρακαλώ να σταλεί εξώδικο στη ΒΟΥΛΗ η διάσκεψη των Προέδρων της οποίας δεν έχει μέχρι σήμερα συνέλθει για να διορίσει νέα μέλη του ΕΣΡ. Ευχαριστώ
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
ΧΡΗΣΤΟΣ την 29 Σεπτεμβρίου 2012
avatar
ΤΟ ΑΡΘΡΟ 31 ΤΟΥ Ν.3986/2011 (ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ) ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 4 ΠΑΡ.1,2,5 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ-ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΤΙΘΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ Η ΕΣΤΩ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΝΔΕΧΩΜΕΝΩΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΟΙΝΙΚΗ Η ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑ Η ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΣΥΗΝ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ.
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
2
Φερώνυμος την 27 Σεπτεμβρίου 2012
avatar
Καλή η κίνησή σας! Σας επισημαίνω όμως ότι θα πρέπει να δείτε και τα εξής σε ό,τι αφορά τη προσφυγή σας κατά του ΕΕΤΗΔΕ:
http://www.sakorafa.gr/pages/page.php?pge=508&lng=1
Καθώς επίσης και το:
http://olympia.gr/2012/09/20/%CE%B5%CE%B5%CF%84%CE%B7%CE%B4%CE%B5-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%B9-%CF%86%CE%B5%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%80/
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Γ. Β. Τζάιδας την 27 Σεπτεμβρίου 2012
avatar
Μπράβο και πάλι μπράβο. Να τους κάνουμε να νοιώσουν ότι παρακολουθούμε τα πεπραγμένα τους από πολύ κοντά..
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
1
συνολικά: 4 | προβολή: 1 - 4

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας