Μήπως ήρθε πια ο καιρός για την υποχρεωτική επιστροφή των σχολικών βιβλίων από τους μαθητές;

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Μήπως ήρθε πια ο καιρός για την υποχρεωτική επιστροφή των σχολικών βιβλίων από τους μαθητές;
image

Πριν από δύο περίπου χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας είχε δημιουργήσει τη δράση “Εθελοντικό Πρόγραμμα Επαναχρησιμοποίησης Σχολικών Βιβλίων”. Χαρακτηρίστηκε ως μία πρωτότυπη και έξυπνη πρωτοβουλία, η οποία συμβάδιζε μάλιστα και με το κλίμα της περιόδου των οικονομικών δυσκολιών που βιώνει το Κράτος μας.
Δε γνωρίζουμε τί απέγινε και τί απέδωσε η πρωτοβουλία αυτή. Όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις δράσεων του δημόσιου τομέα, η πρωτοβουλία αυτή διαφημίστηκε στο ξεκίνημά της, δόθηκαν τα εύσημα στους εμπνευστές της, αλλά μετά, σιωπή.

Ο Σύλλογός μας παίρνει την πρωτοβουλία να απευθύνει επιστολή στο νέο Υπουργό  Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και να τον ρωτήσει για το εάν τελικά το Πρόγραμμα αυτό εφαρμόστηκε, αλλά και το τί απέδωσε.

Μάλιστα, προχωρούμε ένα ακόμη βήμα και ζητάμε από τον Υπουργό, από τη νέα σχολική χρονιά, το Πρόγραμμα αυτό να μετατραπεί σε υποχρεωτικό. Δηλαδή, να υποχρεώνονται οι μαθητές να επιστρέφουν, σε καλή κατάσταση, τα βιβλία που χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Και εάν αυτά είναι σε κακή και μη χρησιμοποιήσιμη κατάσταση, να αναγκάζονται να πληρώνουν ένα ποσό το οποίο θα καλύπτει το κόστος της αντικατάστασής τους.

Μία τέτοια πρωτοβουλία, δε θα είναι πρωτότυπη. Εφαρμόζεται στα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε άλλα προηγμένα κράτη στον κόσμο. Και δεν πρόκειται απλά για ζήτημα οικονομίας και μόνον (έχει υπολογιστεί ότι οι δαπάνες εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος). Είναι ένα μάθημα υπευθυνότητας και σωστής διαχείρισης για τους μικρούς μαθητές. Μάθημα το οποίο είναι ακόμη πιο πολύτιμο γι’ αυτούς τους ίδιους -αλλά και για την κοινωνία σα σύνολο- ιδίως κατά τη δύσκολη οικονομική περίοδο στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.

Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος μαθητής θέλει να κρατήσει το σχολικό του βιβλίο για να το έχει σα βοήθημα στο μέλλον, αυτό μπορεί να το κάνει, είτε καταβάλλοντας το τίμημα για αυτό (τα βιβλία θα μπορούν να πωλούνται σε τιμή κόστους, η οποία είναι πολύ χαμηλότερη των εμπορικών τιμών), είτε κατεβάζοντας το βιβλίο αυτό σε ηλεκτρονική μορφή από τους servers του Υπουργείου.

Θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι πολύ σημαντικό, τόσο σε οικονομικό, όσο κυρίως σε εκπαιδευτικό επίπεδο και θα το παρακολουθούμε.

Το κείμενο της επιστολής μας προς τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κύριο Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, έχει ως εξής:
(ΑΠ Γραφείου Πρωτ. Υπουργού: 7006/30-8-2012 -
Δείτε την επιστολή σε μορφή PDF)


Προς:
Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού
κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Υπουργό

ΑΠ: 83/30-8-2012/ΓΣ

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2012


Θέμα: Πρόγραμμα Επαναχρησιμοποίησης Σχολικών Βιβλίων
Σχετικά: 1) το έγγραφό σας με ΑΠ 14991/Γ7/26-11-2010 β) η από 1/6/2011 εγκύκλιος της Υφυπουργού κας Εύης Χριστοφιλοπούλου.


Κύριε Υπουργέ,

Όπως προκύπτει και από τα παραπάνω σχετικά, πριν από δύο περίπου χρόνια, το Υπουργείο σας εγκαινίασε το Εθελοντικό Πρόγραμμα Επαναχρησιμοποίησης Σχολικών Βιβλίων.
Στόχος του Προγράμματος αυτού ήταν η συστηματική συγκέντρωση των βιβλίων των μαθητών μετά το πέρας της χρήσης τους, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν από τους μαθητές κατά το επόμενο σχολικό έτος.

Σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τη μέχρι τώρα πορεία του Προγράμματος, καθώς και για τα οικονομικά αποτελέσματά του. Δηλαδή, κατά πόσο το συγκεκριμένο Πρόγραμμα συνέβαλε στον περιορισμό της ετήσιας δαπάνης σχολικών βιβλίων.

Παράλληλα, με δεδομένα τα ασφυκτικά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, σας καλούμε να εκδώσετε οδηγίες ώστε το Πρόγραμμα αυτό, από φέτος, να είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές.
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς σε μερικές μέρες, συνιστά μία καλή ευκαιρία για το πέρασμα του Προγράμματος του Υπουργείου σας στη νέα, υποχρεωτική φάση. Στο μεταξύ, κατά τους επόμενους μήνες, έχετε επαρκές χρονικό διάστημα για το σχεδιασμό των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν τον προσεχή Ιούνιο, για την επιστροφή των βιβλίων. Και μάλιστα, τα επιστρεφόμενα βιβλία θα πρέπει να είναι σε τέτοια κατάσταση, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους μαθητές των επομένων χρόνων.

Κύριε Υπουργέ,

Στη σημερινή φάση της εθνικής προσπάθειας για εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, είναι αδιανόητο να δαπανώνται δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ για σχολικά βιβλία, τα οποία καταστρέφονται από τους μαθητές στο τέλος της χρονιάς. Άλλωστε, την πρακτική της επιστροφής των σχολικών βιβλίων, την εφαρμόζουν, ήδη από πολλές δεκαετίες, πολλά κράτη της Ευρώπης (από τα οποία σήμερα δανειζόμαστε) και άλλων περιοχών του κόσμου.

Ακόμη και ένα εκατομμύριο ευρώ και αν εξοικονομηθεί (οι σχετικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το όφελος μπορεί να είναι μερικών δεκάδων εκατομμυρίων), θα πρόκειται για ένα εκατομμύριο που θα μπορεί να δοθεί για τη βελτίωση των συντάξεων ή για την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, δηλαδή προς ανθρώπους που έχουν απόλυτη ανάγκη, ή -ακόμη πιο σημαντικό- για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Όμως, το όφελος από το μάθημα της υπευθυνότητας που θα δοθεί στους μαθητές, θα είναι πολλαπλά μεγαλύτερο. Ο σεβασμός των πολιτών στα δημόσια αγαθά, αλλά και η συνετή χρήση των χρημάτων των φορολογούμενων πολιτών, θα πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία μας. Η υποχρέωση επιστροφής των σχολικών βιβλίων, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία για τη διδασκαλία στα νέα παιδιά των εννοιών της οικονομίας, της κοινωνικότητας, του σεβασμού προς τη δημόσια περιουσία και της συνετής διαχείρισης.
Είναι μία ευκαιρία για τους μικρούς μαθητές να κατανοήσουν ότι, η πατρίδα μας περνά δύσκολες στιγμές και ότι, από τη δύσκολη αυτή φάση μπορεί να βγει μόνο μέσα από την επίδειξη υπευθυνότητας και μέσα από την καλύτερη διαχείριση των υπαρχόντων πόρων.

Ελπίζουμε στην αποδοχή της πρότασής μας, η οποία όχι μόνο μπορεί να περισώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον ελλειμματικό μας Προϋπολογισμό, αλλά και γίνει αφορμή για ακόμη πιο πολύτιμα μαθήματα υπευθυνότητας και αγωγής στις νέες γενιές.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνηση.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Σιάτρας
Πρόεδρος Δ.Σ.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (3 σχολιάστηκε):

Γιώργος Οικονομόπουλος την 31 Αυγούστου 2012
avatar
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία, τις Νέες (για την Ελληνική κοινωνία)ιδέες και την καινούργια σκέψη και πράξη που προάγετε.

Να βάλω ένα λιθαράκι στην παρούσα πρωτοβουλία, λέγοντας πως, είχα κρατήσει σε καλή κατάσταση τα σχολικά μου βιβλία και θυμάμαι πως κυρίως στις τάξεις Γυμνασίου-Λυκείου, έκανα συχνά αναδρομές σε αυτά προηγούμενης κυρίως χρονιάς, για να θυμηθώ ορισμούς, συναρτήσεις και διάφορα άλλα θεμελιώδη κυρίως της θετικής κατεύθυνσης.

Αυτή είναι μια απαρραίτητη διαδικασία και χρήσιμη για τους μαθητές.

Για τους μεν λοιπόν μαθητές που μπορούν να αγοράσουν τα βιβλία, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Για τους δε που ίσως δεν μπορούν, αλλά για τους οποίους το κράτος πρέπει να φροντίσει σε ίση διαχείριση / μεταχείριση / ευκαιρίες / γνώση / εκπαίδευση κτλ, θα πρέπει (όπως στο εξωτερικό όπου εφαρμόζεται παρόμοια πολιτική) να υπάρχει τρόπος να δανειστή ένας μη ευκατάστατος μαθητής συγγράμματα παρελθόντων ετών για να τα συμβουλευτεί!!!

Έτσι ολοκληρώνεται ορθότερα και δημοκρατικότερα το προτεινόμενο μέτρο, το οποίο σαφώς θεωρώ ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση!

Καλή συνέχεια!

Υ.Γ. Εϊμαι σίγουροις ότι γνωρίζετε πως, πολλές από τις ιδέες που μπορούμε να υιοθετήσουμε από πιο οργανωμένες ή προηγμένες χώρες του εξωτερικού, θα πρέπει να τις κρίνουμε ή να τις εκτιμούμε πάντα και με βάση την υποδομή και τον τρόπο λειτουργίας της κάθε κοινωνίας σε σχέση με τη δική μας, διαφορετικά θα υπάρξουν κενά που θα δυσκολέψουν κυρίως τους μη προνομιούχους εξ ημών!

Όπως και το να λέμε, ρίξτε πρόστιμα σε όσους παρκάρουν παράνομα, χωρίς να υπάρχουν οι απαρραίτητοι χώροι στάθμευσης. Βέβαια κι εδώ υπάρχει αντιλογος, δηλαδή να παλαίψουμε για το σωστό όντας σύννομοι και σεβόμενοι τη λειτουργία και τους θεσμούς της κοινωνίας, (δηλαδή να μην παρκάρουμε παράνομα, επειδή δεν υπάρχουν πάρκινγκ) το οποίο βέβαια στην Ελλάδα, απλά δεν υφίσταται...

Πάντα πολύ φιλικά και με διάθεση να γίνουμε όλοι καλύτεροι!
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Μαρία την 30 Αυγούστου 2012
avatar
Συγχαρητήρια!!!! Εύχομαι ολόψυχα η πρωτοβουλία σας να υλοποιηθεί, θα είναι μία απόδειξη ότι έχει αρχίσει η ανάταση του Ελληνα, αυτού που σέβεται το περιβάλλον (εξοικονόμηση χαρτιού και ενέργιας), τον διπλανό του (εξοικονόμηση πόρων προκειμένου να καλυφθούν και άλλες κοινωνικές ανάγκες), σεβασμός προς τις αξίες (βιβλίο,γνώση).
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ την 30 Αυγούστου 2012
avatar
ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΟΡΘΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 3 | προβολή: 1 - 3

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας