Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ, από παράνομα ενοικιαζόμενα πολυτελή τουριστικά καταλύματα

Αρχική | Φορολογικά | Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ, από παράνομα ενοικιαζόμενα πολυτελή τουριστικά καταλύματα
image

Μία πολύ πρωτότυπη, αλλά και εμπεριστατωμένη καταγγελία “μαζικής φοροδιαφυγής” έφθασε πρόσφατα στα γραφεία του Συλλόγου (*). Η καταγγελία αφορά στη φοροδιαφυγή η οποία γίνεται μέσα από την ενοικίαση διαμερισμάτων ή βιλών οι οποίες νοικιάζονται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μέσω του ίντερνετ.

Το ζήτημα αυτό το γνωρίζουν όλοι, αλλά κανείς από τις κρατικές αρχές δεν έχει μπει στον κόπο να το ψάξει, αφού -όπως θα διαπιστώσετε και από την ανάγνωση της καταγγελίας- το όλο σύστημα παράνομων ενοικιάσεων γίνεται ανοιχτά και χωρίς καμία προφύλαξη.

Και βεβαίως, δε μιλάμε για παράνομα εισοδήματα μερικών εκατοντάδων ευρώ, αλλά για εισοδήματα που κυμαίνονται από 500 έως και 8.500 ευρώ την εβδομάδα. “Μαύρα” και αφορολόγητα!

Όπως αναφέρει ο καταγγέλων, υπάρχουν ιστοσελίδες στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό κυρίως από ιδιοκτήτες ενός ή δύο διαμερισμάτων ή βιλών, που τα διαφημίζουν σαν τουριστικά καταλύματα. Τα διαμερίσματα και οι βίλες νοικιάζονται παράνομα αφού δεν έχουν το σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ και χωρίς φορολογικά στοιχεία (τα νόμιμα καταλύματα που διαφημίζονται είναι πολύ λίγα).
Τα καταλύματα νοικιάζονται παράνομα για λίγες μέρες σε κάθε τουρίστα και εισπράττονται από 500 έως 8.500 την εβδομάδα, χωρίς βεβαίως αυτά τα εισοδήματα να δηλώνονται κάπου. Τα καταλύματα νοικιάζονται χωρίς να έχουν το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ (άλλωστε, οι ενοικιαστές που συνήθως είναι ξένοι, δε γνωρίζουν τις διατυπώσεις που ακολουθούνται στη χώρα μας), χωρίς ασφάλεια, χωρίς να εκδίδονται παραστατικά και χωρίς να πληρώνονται φόροι.

Διαβάστε την καταγγελία

Όπως αναφέρει ο καταγγέλων, η πιθανότητα να γίνει στα καταλύματα αυτά κάποιος έλεγχος είναι από πολύ μικρή έως απειροελάχιστη. Και αυτό επειδή τα στοιχεία των ενοικιαστών δεν υπάρχουν σε καμία υπηρεσία, αλλά ακόμη και εάν γίνει κάποιος έλεγχος, τότε μπαίνει σε εφαρμογή το “κόλπο” με τις αστικές μισθώσεις (ενοικίαση πάνω από 90 μέρες). Η αστική μίσθωση δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, αφού στις διαφημίσεις τους στις ιστοσελίδες φαίνεται καθαρά ότι νοικιάζουν για λίγες μέρες σε οποιονδήποτε (έλληνα ή αλλοδαπό) τουρίστα, συν΄θως για μία βδομάδα, αφού οι τιμές είναι ανά ημέρα και ανά εβδομάδα.

Το “κόλπο” με τις αστικές μισθώσεις έχει ως εξής: γράφουν σε ένα έντυπο ενοικίασης (συμφωνητικό αστικής μίσθωσης, απ’ αυτά που πουλάνε τα περίπτερα) το όνομα του ενοικιαστή (συνήθως εν αγνοία του και βάζουν μία ψεύτικη υπογραφή) ή το όνομα κάποιου φίλου τους και ως μίσθωμα αναγράφουν ένα μικρό ποσό, σε σχέση με το πραγματικό μίσθωμα και ότι ο ενοικιαστής (τουρίστας) θα μείνει στο διαμέρισμα ή στη βίλα για περισσότερες από 90 μέρες.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, έχουν στη διάθεσή τους 30 μέρες για να προσκομίσουν το μισθωτήριο στην αρμόδια ΔΟΥ. Βέβαια, το μισθωτήριο αυτό δε το πάνε ποτέ στη ΔΟΥ, αφού το καταστρέφουν μόλις ο τουρίστας φύγει μετά από μερικές μέρες (κανένας τουρίστας δε μένει στην ίδια βίλα για περισσότερο από ένα μήνα). Αν γίνει έλεγχος κατά τη διάρκεια της διαμονής του τουρίστα (αλήθεια, γίνονται ποτέ έλεγχοι σε βίλες;) τότε ο ιδιοκτήτης εμφανίζει το ψεύτικο συμφωνητικό το οποίο αναφέρει το πολύ μικρό ποσό που είχε συμπληρωθεί.

Μπορούν να βρεθούν από τις αρμόδιες αρχές οι βίλες και τα διαμερίσματα που νοικιάζονται και που ποτέ δε δηλώνονται; Και βέβαια μπορούν! Αφού διαφημίζονται στο ίντερνετ και μπορεί ο κάθε ένας να βρει ότι στοιχεία θέλει!

Ο καταγγέλων παραθέτει μία σειρά από sites που διαφημίζονται όλα αυτά τα καταλύματα, ενώ προχωρά και σε λεπτομέρειες (με συγκεκριμένα ονόματα και τηλέφωνα) από περιπτώσεις της περιοχής του.

Η παράνομη αυτή δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη και η απώλεια φορολογικών εσόδων από το Κράτος φθάνει σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Από την άλλη πλευρά, αυτή η συμπεριφορά, πέραν του ότι είναι αντικοινωνική, είναι και εξοργιστική και συνιστά μία μεγάλη πρόκληση, ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ θα διαβιβάσει άμεσα την καταγγελία στο ΣΔΟΕ, στην αρμόδια Εισαγγελία και στον Γενικό Γραμματέα Φορολογικών θεμάτων και θα ζητήσει την περαιτέρω διερεύνησή της.
Βέβαια, η εμπειρία μας κάνει να μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες και να μην είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Δυστυχώς, οι φορείς, παρά τα ωραία και μεγάλα λόγια, εξακολουθούν και ζουν στο δικό τους κόσμο...

(*) Σε γενικές γραμμές, ο Σύλλογος αρνείται να εξετάσει ανώνυμες καταγγελίες. Αποφασίσαμε να δώσουμε προσοχή στην παρούσα καταγγελία, αφού τα στοιχεία που ανέφερε ήταν -όπως αποδείχθηκε- εύκολα ελέγξιμα και συνεπώς, θεωρήσαμε την καταγγελία αυτή ως πραγματική.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (4 σχολιάστηκε):

ξοξμ την 05 Φεβρουαρίου 2014
avatar
Εγω παλι θα προτεινα να κυνηγήσετε τον "μικρο" υδραβλικό, ηλεκτρολογο,ξυλουργο και ολους αυτους τους"μικρούς" που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΟΤΕ γιατι ο καθενας κοιτα την καμπουρα του αλλου. Με 40% φορολογια στα ενοικια ποιος θα δηλωσει?τωρα μαλιστα που δε θα λαμβανεται υποψην το μισθωτηριο συμφωνητικο ως εξοδο απο την εφορια... Ακομα και οι βιλες που νοικιαζονται 8.500 χιλιαδες ευρω,νοικιαζονται για 1-2 μηνες το καλοκαιρι και ολο τον υπολοιπο χρονο ειναι κλειστες και προσφερουν έξοδα λογω εφοριας,χαρατσιων,ζημιων και ολα τα συναφη. Και περαν των τουριστικων καταλλυματων,οταν μπαινει ο καθε κανιβαλος μεσα σε ενα σπιτι και καταστρεφει επιπλα,παγκους κουζινας,ντουλαπια,πορτες,γεμιζει τους τοιχους τρυπες κλπ ποιος πληρωνει γι αυτα?παλι ο μπιπ ο ιδιοκτητης. Αστε μας λοιπον στον πονο μας και πιαστε άλλους.
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
2
Γρηγ.Γενιας την 15 Ιουλίου 2013
avatar
Ακομη και αυτοι που θελουν νομιμα να παρουν σημα ΕΟΤ πολλες φορες βρισκονται μπροστα σε διαταξεις που λειτουργουν αποτρεπτικα.Σαν Αρχιτεκτων αναφερω ενα παραδειγμα. Στην Ελλαδα οι περισσοτερες βιλες ειδικα σε περιοχες παραθερισμου ειναι εκτος σχεδιου ,αυτο σημαινει οτι συνηθεστατα εξυπηρετουνται απο συσταθεισα νομιμα και μεταγραφεισα δουλεια.Οι διαταξεις του ΕΟΤ επιτρεπουν την χορηγηση σηματος ΜΟΝΟ σε οσες εξυπηρετoυνται απο "δημοσιο δρομο" με βεβαιωση.Αυτο -αν δεν εχει εν τω μεταξυ αλλαξει- δημιουργει ανυπερβλητο εμποδιο και αποτρεπει την νομιμη εκμεταλευση .Νομιζω οτι ειναι ενα θεμα που ζηταει λυση.Αφου η νομιμη δουλεια εξασφαλιζει απροσκοπτη προσβαση στο καταλυμμα γιατι ειναι αρνητικη..???
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
2
Efi την 22 Φεβρουαρίου 2013
avatar
Οι τουρίστες έρχονται τουλάχιστο με αξιοπρέπεια και αφήνουν λεφτά σε αυτή τη χώρα.
Μήπως οι αρμόδιοι φορείς θα έπρεπε πρώτα να ασχοληθούν με το θέμα παράνομης μίσθωσης ατα εκατομμύρια παρανομων λαθρομεταναστων, που τους βαζουν δεκα δεκα μεσα στα διαμερίσματα και δεν μπορουμε πια να κυκλοφορήσουμε ούτε μέσα στις πολυκατοικίες μας;;;;
Και στην τελική, όποιος θέλει να λέγεται Ευρωπαίος, ας ακολουθεί την Ευρώπη σε όλα, όχι μόνο σε όσα θελουμε να κανουμε φιγούρα. Απο τη στιγμή που κάτι τέτοιο επιτρέπεται παγκοσμίως, από που κι ως που απαγορεύεται στην Ελλάδα;;;; Δηλαδή αν κόβεις ενα δελτίο παροχής υπηρεσιών, που είναι το πρόβλημα;;;;
Ας πάνε οι αρχές να πιασουν αυτους που μας κλέβουν τόσα χρόνια, και να αφήσουν ήσυχους τους ανθρωπους που εχουν ενα ακίνητο και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην τους το κλέψει και αυτο ο Γιωργάκης και ο Σαμαράς και ο Τσίπρας και ο κάθε ΑΡΧΙΚΛΕΦΤΗΣ.
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
5
ΓΚΕΛΟΠΑΣ Γ. την 19 Νοεμβρίου 2012
avatar
Υπάρχει και κάτι άλλο : Η μάστιγα των αλλοδαπών "μαστόρων" στις πολυκατοικίες.
Οι διαχειριστές ΧΩΡΙΣ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, δίνουν δουλειές σε αλλοδαπούς "μιας χρήσης". Χωρίς απόδειξη, χωρίς τηλέφωνα, χωρίς να εγγύηση εργασίας κλπ. Δηλαδή επειδή μια πλειοψηφία μέσα στην πολυκατοκία αποφασίζει να γίνονται δουλειές χωρίς απόδειξη ή τιμολόγιο για να μην χρεώνονται ΦΠΑ, οι υπόλοιποι δεν θα βρούμε ποτέ το δίκιο μας αν δεν βγει μια εγκύκλιος που να δεσμεύει τους διαχειριστές να ζητάνε ΝΟΜΙΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ και Τιμολόγια
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
3
συνολικά: 4 | προβολή: 1 - 4

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας