Στα σκαριά σχέδιο Μάρσαλ 200 δισ. ευρώ

Αρχική | Ειδήσεις | Η Μαύρη Βίβλος | Στα σκαριά σχέδιο Μάρσαλ 200 δισ. ευρώ

Ενα «σχέδιο Μάρσαλ», δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ ετοιμάζει η Κομισιόν, προκειμένου να ανταποκριθεί στην ανάγκη για ανάπτυξη στην Ευρώπη. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν ευρωπαϊκές πηγές στην ισπανική εφημερίδα El Pais, το σχέδιο αυτό προβλέπει «επενδύσεις 200 δισ. ευρώ σε υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υψηλές τεχνολογίες, με τη συμμετοχή ιδιωτών».

Οσον αφορά τους τρόπους χρηματοδότησης, δύο θεωρείται πως είναι οι εναλλακτικές της ΕΕ: Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πιθανότερος τρόπος είναι ένας «χρηματοοικονομικός συνδυασμός» που θα βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, EFSF.

Ειδικότερα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν 12 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί από τον EFSF, προκειμένου να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία θα στηρίξουν την ΕΤΕπ και θα χρησιμεύσουν ως "εγγύηση για σχέδια δημοσίων και ιδιωτικών υποδομών".
Σε αυτή την περίπτωση, "εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία και ομόλογα εγγυημένα από την ΕΕ θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων και άλλων επενδυτών", σημειώνει η El Pais.

Η δεύτερη επιλογή είναι η ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ από τις χώρες-μέλη με 10 δισ. ευρώ. Ο τρόπος αυτός χαρακτηρίζεται λιγότερο πιθανός στο δημοσίευμα, ωστόσο έχει υποστηριχθεί ανοιχτά από την 'Ανγκελα Μέρκελ.

Το εν λόγω ''σχέδιο Μάρσαλ'' πάντως, θα παρουσιαστεί σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πιθανότατα πριν της προγραμματισμένης για τις 28 και 29 Ιουνίου.

Ας σημειωθεί πως η καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε χθες για ενίσχυση της ΕΤΕπ και χρήση των κεφαλαίων της ΕΕ που έχει συμφωνηθεί να δαπανηθούν για τις υποδομές με πιο ευέλικτο τρόπο ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

''Ετοιμάζουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα εν όψει της Συνόδου Κορυφής,'' δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung.

''Μπορώ να φανταστώ ότι θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,'' ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, το θέμα της ανάπτυξης είναι από τα πιο φλέγοντα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Την πιθανότητα να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με αντικείμενο την ανάπτυξη εξέταζει και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Herman Van Rompuy.

"Μετά τις ισχυρές πιέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η έμφαση θα πρέπει να δοθεί τώρα σε μέτρα προτεραιότητας τα οποία θα δώσουν ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Η δημοσιονομική σταθεροποίηση αποτελεί τη βάση στην οποία θα πρέπει να αναπτύξουμε τους στόχους για την ανάπτυξη", δήλωσε προ ημερών.

Την ανάγκη για άμεση υποστήριξη της ανάπτυξης έχει εκφράσει και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, από κοινού με άλλα μέλη της ΕΚΤ.



 

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ


5




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας