Νέο σύστημα για τους τιμοκαταλόγους χονδρικής.

Αρχική | Φορολογικά | Φορολογική Ενημέρωση | Νέο σύστημα για τους τιμοκαταλόγους χονδρικής.
image

Τέλος εποχής για τους κοστολογικούς ελέγχους και την υποβολή τιμοκαταλόγων χονδρικής στο υπουργείο Ανάπτυξης.


Ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης εξέδωσε απόφαση με την οποία καταργείται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να αποστέλλουν στις υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Εμπορίου τους τιμοκαταλόγους τους όταν αυτοί μεταβάλλονται όπως και διάφορα άλλα κοστολογικά στοιχεία.


Μία φορά το χρόνο θα αποστέλλουν, βάσει συγκεκριμένου υποδείγματος απολογιστικά στοιχεία, όπως μέσες τιμές και κύκλους εργασιών.


Στο νέο τρόπο εμπίπτουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, συνεταιριστικά εργοστάσια παραγωγών, εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις που διαθέτουν και πωλούν χονδρικώς στην εγχώρια αγορά είδη διατροφής, μη και αλκοολούχα ποτά, μπύρες, κρασιά, είδη καθαρισμού, εφόδια νοικοκυριού, είδη ατομικής φροντίδας, χαρτικά, σχολικά είδη, γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα, αγροτικούς σπόρους και ζωοτροφές με κύκλο εργασιών τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ.


Ανάλογη υποχρέωση έχουν και επιχειρήσεις με παρεχόμενες υπηρεσίες εφόσον ο κύκλος εργασιών τους είναι τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ. Τέτοιες είναι τα συνεργεία αυτοκινήτων και λοιπών τροχοφόρων, σέρβις ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών και λοιπών συσκευών, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, ιδιωτικά γηροκομεία, διαγνωστικά κέντρα, καταστήματα εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης.


Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης διευκολύνει οικονομικά τις επιχειρήσεις που ήταν υποχρεωμένες να τηρούν ολόκληρα λογιστήρια για τη μέχρι πρότινος διαδικασία της υποβολής τιμοκαταλόγων και άλλων κοστολογικών στοιχείων.


Ταυτόχρονα, επιδιώκεται το «ξεφούσκωμα» των τιμών καθώς οι τιμές χονδρικής που έστελναν οι επιχειρήσεις ήταν τεχνητά διαμορφωμένες. Και αυτό επειδή οι επιχειρήσεις χονδρικής και οι βιομηχανίες προκειμένου να αποφεύγουν τις παροχές και τις εκπτώσεις στις λιανεμπορικές αλυσίδες «φούσκωναν» τις τιμές σε βαθμό που αυτές να είναι ακόμη και υψηλότερες από εκείνες της λιανικής πώλησης.


Με το νέο καθεστώς το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να ωθήσει τις διαπραγματεύσεις των χονδρεμπόρων με τους λιανέμπορους επί των καθαρών τιμών.




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας