Κομπίνα και με τον κοινωνικό τουρισμό

Αρχική | Ειδήσεις | Η Μαύρη Βίβλος | Κομπίνα και με τον κοινωνικό τουρισμό
image

«Εμπόριο» με τα δελτία κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ αποκάλυψαν οι έλεγχοι του Tαμείου και η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Δελτία πωλούνταν στο Διαδίκτυο ή... ανταλλάσσονταν σε τουριστικά γραφεία με εκδρομές στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται το Ταμείο των αγροτών.

Σύμφωνα με το Εθνος, πρόκειται για μία πρωτοφανή υπόθεση που αποδεικνύει τις διαστάσεις που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων από κυκλώματα επιτηδείων. Τα νέα αυτά στοιχεία έρχονται να προστεθούν στις αποκαλύψεις για τη χορήγηση συντάξεων, επιδομάτων και άλλων παροχών σε ασφαλισμένους-«μαϊμού».

Συγκεκριμένα, ξενοδόχοι προσκόμισαν τα δελτία κοινωνικού τουρισμού στον ΟΓΑ και ζήτησαν να πληρωθούν χωρίς ωστόσο να έχουν φιλοξενήσει το διάστημα αυτό τους ασφαλισμένους. Από τους ελέγχους προέκυψε πως είτε τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά τις συγκεκριμένες ημέρες είτε οι ασφαλισμένοι του Ταμείου δεν είχαν μεταβεί ποτέ σε αυτά. Μάλιστα διαπιστώθηκε πως:

-Υπήρξαν περιπτώσεις ασφαλισμένων του Οργανισμού που είτε είχαν πουλήσει τα δελτία τους σε τουριστικά γραφεία είτε τα αντάλλαξαν με εκδρομή στο εξωτερικό!
-Υπήρξαν περιπτώσεις που πωλούνταν δελτία κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ στο Διαδίκτυο έναντι χρηματικού ποσού.

25 από τα 30
Σύμφωνα με πληροφορίες, ελέγχθηκαν σε πρώτη φάση 30 ξενοδοχεία και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στα 25, γεγονός που αποδεικνύει τις πρωτοφανείς διαστάσεις που είχε πάρει η υπόθεση. Ουσιαστικά εμπλέκονται ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και δικαιούχοι παροχών του Οργανισμού, οι οποίοι... συνεργάζονταν μεταξύ τους και ζημίωναν το Ταμείο.

Ο ΟΓΑ έχει αναστείλει τις πληρωμές των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων που διαπιστώθηκαν παραβάσεις μέχρι το πέρας των ελέγχων. Παράλληλα, η διοίκηση του Ταμείου έχει δώσει εντολή να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις κατά παντός υπευθύνου, καθώς επίσης να αποσταλούν οι φάκελοι των υποθέσεων στον εισαγγελέα.

Εδώ πρέπει να τονιστεί πως τα Ταμεία στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής δίνουν σε ασφαλισμένους που πληρούν τα κριτήρια δελτία κοινωνικού τουρισμού, με τα οποία κάνουν διακοπές για μία εβδομάδα σχεδόν δωρεάν στα συμβεβλημένα ξενοδοχεία και καταλύματα. Τώρα η διοίκηση του ΟΓΑ μελετά την αλλαγή όλου του συστήματος χορήγησης και ελέγχων των δελτίων και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ενα δισ. ευρώ η ζημιά στα Ταμεία
Από «κόσκινο» συντάξεις και επιδόματα

Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε συντάξεις και επιδόματα ξεκινούν για να διαπιστωθεί αν καταβάλλονται σε ασφαλισμένους «μαϊμού». Εκτιμάται πως φτάνουν τις 90.000 οι περιπτώσεις που καταβάλλονταν για χρόνια παροχές σε μη δικαιούχους, με τη ζημιά για τα Ταμεία να φτάνει το ένα δισεκατομμύριο τον χρόνο.
Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, έχει καταστήσει σαφές πως θα αναζητηθούν αναδρομικά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν χάσει τα Ταμεία τα προηγούμενα χρόνια. Ουσιαστικά για πρώτη φορά επιχειρείται το «ξεσκόνισμα» των αρχείων, για να διαπιστωθεί το αν συντάξεις και επιδόματα δίνονται σε πραγματικούς δικαιούχους.
Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΙΚΑ τονίζει πως «οι προσπάθειες συνεχίζονται με τρόπο συστηματικό, καθολικό και υπεύθυνο» και επισημαίνει πως «οι ελεγκτικές δομές του Ιδρύματος έχουν δώσει δείγμα γραφής για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους».
Πάντως το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας διαψεύδει με ανακοίνωσή του τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών για τη δράση κυκλωμάτων στο ΙΚΑ Πατησίων.
Σημειώνεται πως «ηλεκτρονικό μάτι» παρακολουθεί τα υποκαταστήματα του Ταμείου, για να διαπιστωθεί το σε ποιες περιπτώσεις υπάρχουν υπερβολικά έξοδα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως τα ποσά είναι μεγάλα, αμέσως χτυπά «καμπανάκι» για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Με βάση πληροφορίες, το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται σε περιπτώσεις που εργαζόμενοι συνέχιζαν να δουλεύουν κανονικά, αλλά παράλληλα έπαιρναν και επίδομα ασθενείας. Στο παρελθόν δεν γινόταν διασταύρωση των στοιχείων και έτσι δεν έρχονταν στο φως ανάλογες υποθέσεις.


Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ


5




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας