Λιμνάζουν οι υποθέσεις διαφθοράς - Καταγγελία του Συλλόγου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Λιμνάζουν οι υποθέσεις διαφθοράς - Καταγγελία του Συλλόγου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
image

Σε άρθρο της στην Καθημερινή σήμερα (15-3-2012) με τίτλο “Λιμνάζουν οι υποθέσεις διαφθοράς”, η δημοσιογράφος κα Ιωάννα Μάνδρου αναφέρεται στο ότι, παρά την ψήφιση του νόμου 4022/2011 (περί εκδίκασης πράξεων διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος), η διερεύνηση των υποθέσεων διαφθοράς με πρωταγωνιστές επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, εξακολουθούν καθυστερούν εντυπωσιακά.

Όπως αναφέρει η κα Μάνδρου, η οποία έκανε σχετικό ρεπορτάζ, “στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου και φθάνουν σε ανακριτικό στάδιο εκατοντάδες δικογραφίες διαφθοράς, δεν έχει κινηθεί παρά μόνον σε μία περίπτωση ο νόμος για την άμεση διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, προκειμένου οι υπαίτιοι να παραπέμπονται σύντομα σε δίκη και να τιμωρούνται εφόσον κριθούν ένοχοι”.

Και όμως, ο νόμος προβλέπει τη διενέργεια προανακρίσεως κατ’ απόλυτη προτεραιότητα και την ολοκλήρωσή της μέσα σε τέσσερις μήνες (με τη δυνατότητα μίας μόνο παράτασης, το πολύ δύο μηνών, εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι).

Έτσι, καθώς μέχρι σήμερα έχει υπάρξει μόνο μία εφαρμογή του παραπάνω νόμου (στην περίπτωση του τέως Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών κ. Καπελέρη), στην ουσία ο νόμος έχει αχρηστευθεί και έχει στερηθεί -στην πράξη- ένα πολύτιμο εργαλείο της Δικαιοσύνης (αλλά και της Πολιτείας, ευρύτερα) για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο και την αποστολή μηνυμάτων στην κοινωνία ότι, επιτέλους, κάτι μπορεί να αλλάξει σ’ αυτή τη χώρα.

Όπως θα θυμάστε, κατά τους περασμένους μήνες, ο Σύλλογός μας, έχει ασχοληθεί με δύο υποθέσεις “ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος”, όπως αυτές νοούνται από το νόμο. Η μία περίπτωση αφορά την υπόθεση των “συντάξεων μαϊμού” και η δεύτερη, στη μήνυση κατά των διοικητικών συμβουλίων των επιχειρήσεων που εμφανίστηκαν να φοροδιαφεύγουν, αλλά -κυρίως- και κατά των δημοσίων λειτουργών που με πράξεις ή παραλείψεις τους υπήρξαν συνεργοί στο αδίκημα αυτό.

Αναμφισβήτητα και οι δύο υποθέσεις είναι “μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος” και “μείζονος δημοσίου συμφέροντος”. Και όμως, η δικαστική εξέλιξή τους καθυστερεί εντυπωσιακά! (Σημείωση: Από τις δύο υποθέσεις, μόνον η πρώτη έχει ξεκινήσει, χωρίς ωστόσο να έχουμε ακόμη κληθεί να καταθέσουμε, παρά το ότι ήδη συμπληρώνονται έξι μήνες από την κατάθεση της σχετικής μήνυσης).
Το αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής είναι να συνεχίζονται τα συμπτώματα ευρείας διαφθοράς στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης (εξακολουθούν να εισπράττονται επιδόματα “μαϊμού”, ενώ η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να ...βασιλεύει, τη στιγμή που το Κράτος έχει καταρρεύσει). Έτσι, δεν περνάει στην κοινωνία το μήνυμα ότι το Κράτος θέλει ή ότι μπορεί να βάλει τέρμα σ’ αυτό το απερίγραπτο χάλι διαφθοράς, ενώ το οργανωτικό χάος που επικρατεί και η διατήρηση των φαινομένων της ατιμωρησίας, διατηρούν αμείωτη τη διαφθορά, η οποία κάθε χρόνο μας στοιχίζει δισεκατομμύρια ευρώ!

Ο Σύλλογος, μέσα από τις δράσεις του, προσπαθεί να πιέσει την Κυβέρνηση και τα όργανα της Δημόσιας Διοίκησης ευρύτερα, για μία πληρέστερη και καλύτερη εφαρμογή των νόμων, την απόδοση δικαιοσύνης και το ξεκαθάρισμα αυτής της κόπρου του Αυγεία, που καθημερινά διαπιστώνουμε ότι βρίσκεται παντού και που μας πνίγει σε κάθε μας βήμα.
Στα πλαίσια της δράσης του, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Σιάτρας, την προσεχή Τρίτη 20 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, θα έχει συνάντηση με συνεργάτες της Αντιπροέδρου της Ε.Ε. και Επιτρόπου Δικαιοσύνης κας Viviane Reding, προς τους οποίους θα υποβάλει καταγγελία και θα παραδώσει σχετικό υπόμνημα, όπου θα αναπτύσσεται το πρόβλημα που προκύπτει από τη μη εφαρμογή του νόμου και την αδυναμία της Κυβέρνησης να περιορίσει τα φαινόμενα διαφθοράς.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας