Πάγια... μίζα 4% επί της επιδότησης

Αρχική | Ειδήσεις | Η Μαύρη Βίβλος | Πάγια... μίζα 4% επί της επιδότησης
image

Άρθρο του Γιαννη Σουλιωτη όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012.



Διεφθαρμένος μηχανισμός, που προβλέπει μίζα 2% έως 4% επί του ποσού της επιδότησης, λειτουργεί στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτεται από τους ισχυρισμούς στην «Κ» του κ. Αριστείδη Μάρκου, ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στην Αργολίδα, ο οποίος κατήγγειλε εκβιασμό από υπαλλήλους του τμήματος Ιδιωτικών Επενδύσεων. Μάλιστα, ακόμη 20 επιχειρηματίες που έπεσαν θύματα εκβιασμού από υπαλλήλους της ίδιας υπηρεσίας αναμένεται να καταθέσουν στοιχεία στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Οσο για τον κ. Μάρκου, υποστηρίζει ότι ήδη από το 2006, ένα χρόνο μετά την αίτηση υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο, υπάλληλοι, όχι του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά του Οικονομικών, είχαν ζητήσει ποσό άνω των 700.000 ευρώ προκειμένου να εκταμιευθούν τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στο εγκεκριμένο ποσοστό επί της επένδυσής του. Τρεις ή τέσσερις από τους υπαλλήλους με τους οποίους ο καταγγέλλων είχε τότε έρθει σε επαφή, έχουν συνταξιοδοτηθεί. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι, ενώ το κόστος της επένδυσής του για την κατασκευή της ξενοδοχειακής μονάδας ξεπερνούσε τα 27 εκατ. ευρώ, η αρμόδια υπηρεσία του υπ. Οικονομικών είχε εγκρίνει επιδότηση 9 εκατ. ευρώ, ποσό χαμηλότερο από αυτό που δικαιούνταν. «Μας έλεγαν ότι αποτελεί πάγια τακτική να πληρώνεται το 4% της επιδότησης στους υπαλλήλους», λέει ο κ. Μάρκου. «Αρνηθήκαμε», συνεχίζει «και κάναμε ένσταση ζητώντας να αυξηθεί το εγκεκριμένο ποσό». Προσθέτει όμως ότι, ενώ η επιδότηση αυξήθηκε από τα 9 στα 13 εκατ., τα χρήματα ουδέποτε εκταμιεύθηκαν. Μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες τον παρέπεμψαν στο ΣΔΟΕ για να ελεγχθεί η γνησιότητα των τιμολογίων, που εμφάνιζαν το κόστος της επένδυσης να ξεπερνά τα 27 εκατ. ευρώ. Αρχές Μαρτίου και ενώ το εγκεκριμένο ποσό είχε, στο μεταξύ, μειωθεί στα 4,7 εκατ. ευρώ, ο κ. Μάρκου απευθύνθηκε εκ νέου στο τμήμα Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπ. Ανάπτυξης (ανέλαβε την ευθύνη εφαρμογής του νέου αναπτυξιακού νόμου) και ενημερώθηκε ότι ο φάκελός του βρισκόταν στα χέρια των δύο 60χρονων υπαλλήλων.

Στην πρώτη τους συνάντηση, οι δύο κατηγορούμενοι φέρεται να απαίτησαν 4% επί του ποσού για να προχωρήσουν στην άμεση εκταμίευσή του. Ο καταγγέλλων υποστηρίζει ότι δέχθηκαν αντιπρότασή του για μίζα ίση με το 2,5% (125.000 ευρώ) επί του εγκεκριμένου ποσού και συμφώνησαν να συναντηθούν στον Κεραμεικό για την τελική συναλλαγή, όπου και συνελήφθησαν.

Για την υπόθεση, ο κ. Μάρκου ισχυρίζεται ότι είχε ενημερώσει τον πρώην υπουργό κ. Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος χθες εξέδωσε ανακοίνωση. Σε αυτή επιβεβαιώνει ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση, καθώς και ότι ο κ. Μάρκου άφησε υπονοούμενα για όσα συνέβαιναν στο υπουργείο: «Παρουσία και των υπηρεσιακών παραγόντων, του ζήτησα να γίνει συγκεκριμένος, για να κινήσουμε έννομες διαδικασίες. Κάτι που όμως δεν έκανε». Σήμερα, ο κ. Μάρκου κατόπιν πρόσκλησης θα έχει συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Θ. Μωραΐτη.


 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


5




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας