Μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές και ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ.

Αρχική | Φορολογικά | Φορολογική Ενημέρωση | Μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές και ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ.
image

Μεγάλες περικοπές στις φοροαπαλλαγές σε συνδυασμό με πλήρη κατάργηση των ειδικών προνομιακών καθεστώτων που ισχύουν σε όλη τη χώρα, αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων αλλά και στο καθεστώς ΦΠΑ με σχέδιο για την επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ συνιστά η Κομισιόν στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Όπως αποκαλύπτεται στην έκθεση της Κομισιόν, εντός του Μαρτίου η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της για τα μέτρα που θα φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφισθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Για το νέο φορολογικό σύστημα που προετοιμάζει η κυβέρνηση, η Ευρωπαική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να είναι «φιλικό» προς την ανάπτυξη, φθηνότερο στη φορολογική συμμόρφωση και απλούστερο. Με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί ότι θα βάλει τέλος στις ρυθμίσεις που οδηγήσουν σε φορολογική αμνηστία, η Κομισιόν που διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ζητά περισσότερους φορολογικούς ελέγχους, ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων των εφοριών, αντικατάσταση των εφόρων που δεν πετυχαίνουν τους στόχους, και ελέγχους «πόθεν έσχες» στους φορορελεγκτές.

Θεωρεί την πάταξη της φοροδιαφυγή κορυφαία προτεραιότητα όχι μόνο για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των ελλειμμάτων αλλά για την κοινωνική αποδοχή των μέτρων που προγράμματος προσαρμογής.

Οι εισηγήσεις ΔΝΤ και Κομισιόν όπως φαίνεται θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος το οποίο αναμένεται να φέρει πρόσθετα φορολογικά βάρη στα νοικοκυριά. Το νέο φορολογικό «πακέτο» που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των προτιμησιακών καθεστώτων ακόμα και στις παραμεθόριες περιοχές. Ειδικότερα προωθείται:
- περικοπή των εκπτώσεων από το φόρο των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις κ.α.

- περικοπή φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές,

- κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.

 



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας