Διαμαρτυρία του Συλλόγου προς το ΣτΕ, για τις “διαρροές” των αποφάσεων

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Διαμαρτυρία του Συλλόγου προς το ΣτΕ, για τις “διαρροές” των αποφάσεων
image

Την Παρασκευή (2/3/2012) τα μεσάνυχτα προς τα ξημερώματα του Σαββάτου, κυκλοφόρησε στο ίντερνετ η είδηση για την “απόφαση” του Συμβουλίου της Επικρατείας, για το ζήτημα του ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ). Σύμφωνα με την είδηση, το ΣτΕ, δέχθηκε την “προσωρινή” συνταγματικότητα του νόμου, ενώ έκρινε ως αντισυνταγματικό τον εκβιασμό του κ. Βενιζέλου για τη διακοπή του ρεύματος σε όσους δε μπορούν ή αρνούνται να πληρώσουν το φόρο.

Μετά από έρευνά μας και ερωτήσεις μας προς τη Γραμματεία του Συμβουλίου της Επικρατείας, διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε εκδόθηκε η εν λόγω απόφαση και ότι τα όσα κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ ήταν αποτέλεσμα “διαρροής”. Στο μεταξύ, παρά το θόρυβο που δημιουργήθηκε στην κοινωνία, το ΣτΕ, ούτε επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και διέψευσε τα όσα διέρρευσαν.
Μάλιστα, πολλοί νομικοί μας ανέφεραν ότι η πρακτική των “διαρροών” είναι συνήθης, κυρίως όταν πρόκειται για πολύ σημαντικές υποθέσεις.

Θεωρούμε ότι η πρακτική της “διαρροής” αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, πριν αυτές εκδοθούν επίσημα, προσβάλλει το Θεσμό της Δικαιοσύνης και δημιουργεί ερωτηματικά στους πολίτες ως προς τη σκοπιμότητά τους.
Παρά το ότι επ’ ουδενί τολμούμε να τις θεωρήσουμε βάσιμες, οι περισσότεροι από μας έχουμε ακούσει διάφορες φήμες οι οποίες αναφέρουν ότι οι διαρροές αυτές είναι εσκεμμένες και αποσκοπούν στην επιμέτρηση των εντυπώσεων που δημιουργούν στην κοινωνία κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις, πριν από την τελική λήψη τους.

Κατά την άποψή μας, πρέπει να τεθεί ένα τέρμα στην πρακτική αυτή, η οποία καταλήγει να προσβάλλει πολύ σημαντικούς Θεσμούς του Κράτους και της κοινωνίας μας.

Με δεδομένο το έννομο συμφέρον το οποίο έχει ο Σύλλογός μας, καθ’ όσον είναι διάδικος στην υπόθεση της αίτησης ακύρωσης κατά του ΕΕΤΗΔΕ, σήμερα στείλαμε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, με την οποία: α) διαμαρτυρόμαστε διαμαρτυρόμαστε για τη “διαρροή” που υπήρξε επί ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, καθώς επίσης και για το ότι δεν υπήρξε επίσημη διάψευση ή επιβεβαίωση της διαρροής αυτής και β) ζητούμε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα όσα αναφέρονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Παράλληλα, επειδή πραγματικά πιστεύουμε ότι η πρακτική αυτή θα πρέπει να σταματήσει (δεν είναι δυνατό η Δικαιοσύνη και η κοινωνία να λειτουργούν με φήμες και με διαρροές), στείλαμε επιστολή και προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, με την οποία του ζητούμε να διεξάγει έρευνα ώστε να διαπιστωθεί το πώς ακριβώς έχει η υπόθεση και το εάν όντως υπήρξε διαρροή αυτής της πολύ σημαντικής -και υποθέτουμε διαβαθμισμένης- πληροφορίας.

Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, είναι αφοσιωμένος και αφιερωμένος στο να σέβεται και να προστατεύει τους Θεσμούς, όσο μπορεί. Έχοντας σαν βασικό του πιστεύω τη ρήση ότι, “ο πλούτος των εθνών είναι η ποιότητα των Θεσμών του”, θα αγωνίζεται για να επαναφέρει την ποιότητά τους σε υψηλά επίπεδα.

Δείτε τα κείμενα των επιστολών μας:

α) Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Παναγιώτη Πικραμμένο.
(Δείτε την πρωτότυπη επιστολή σε μορφή PDF)

Προς:
τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας
Αξιότιμο κ. Παναγιώτη Πικραμμένο

ΑΠ: 70/6-3-2012

Αθήνα, 6 Μαρτίου 2012


Θέμα: Απόφαση του Δικαστηρίου Σας επί της αίτησης ακύρωσης της ΠΟΛ 1211/10-10-2011

Κύριε Πρόεδρε,

Ήδη από τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής (2/3/2012), σε διάφορους ιστοτόπους του διαδικτύου, αναρτήθηκαν άρθρα τα οποία αναφέρονταν σε απόφαση του Δικαστηρίου Σας, αναφορικά με την υπόθεση της αίτησης ακύρωσης της ΠΟΛ 1211/10-10-2011 (ΦΕΚ 2298/B΄/13-10-2011), στην οποία ο Σύλλογός μας είναι διάδικος (ένας από τους αιτούντες). Το ζήτημα της απόφασης επί της υπόθεσης αυτής αναφέρθηκε ως είδηση απ’ όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας, αλλά και όλο τον Τύπο της Δευτέρας.

Χθες (5/3/2012) το πρωί, αναζητήσαμε το κείμενο της απόφασής Σας, στον ιστότοπο του Δικαστηρίου Σας, όπου συνήθως αυτές καταχωρούνται. Καθώς δε βρήκαμε κάτι σχετικό, επικοινωνήσαμε με τη γραμματέα σας κα Χάρου, η οποία μας ενημέρωσε ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη κάποια απόφαση και ότι, ενδεχόμενα οι πληροφορίες που αναφέρονται στα ΜΜΕ επί του ζητήματος αυτού, προέρχονται από διαρροή.
Επιπρόσθετα, η κα Χάρου, μας ενημέρωσε ότι, εξ’ όσων γνωρίζει, δεν έχει εκδοθεί από τις Υπηρεσίες Σας, κάποια σχετική επιβεβαίωση ή διάψευση των φημών που κυκλοφόρησαν λόγω της ενδεχόμενης διαρροής.

Κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα, επιθυμούμε να διαμαρτυρηθούμε για τη διαρροή που ενδεχόμενα υπήρξε, ή εάν δεν υπήρξε τέτοια, για τη μη παρέμβαση του Δικαστηρίου Σας, για να διακοπεί ο σχολιασμός επί  ανεξέλεγκτων φημών.
Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνείτε πώς, τυχόν διαρροές ή κυκλοφορία ανεξέλεγκτων φημών επί τόσο σημαντικών ζητημάτων, μόνο ζημιά μπορούν να κάνουν στο κύρος του Δικαστηρίου Σας και στο Θεσμό της Δικαιοσύνης γενικότερα.

Τέλος, θα Σας παρακαλούσαμε να μας επιβεβαιώσετε ή να μας διαψεύσετε τα όσα, είτε ως διαρροή, είτε ως φήμη κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ και ανεγράφησαν στον Τύπο (δηλαδή, ότι το Δικαστήριό Σας έκρινε ως συνταγματική την προσωρινή επιβολή του τέλους, ενώ έκρινε ως αντισυνταγματική τη διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω μη πληρωμής του).

Είμαστε στη διάθεσή Σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνηση.

Με τιμή,

Γιάννης Σιάτρας    Μαρία Αντωνίου
Πρόεδρος Δ.Σ.        Μέλος Δ.Σ.

β) Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου
(Δείτε την πρωτότυπη επιστολή σε μορφή PDF)

Προς:
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργό, κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου

ΑΠ: 71/6-3-2012/ΓΣ-ΜΑ

Αθήνα, 6 Μαρτίου 2012


Θέμα: Κυκλοφορία φημών ή διαρροές αποφάσεων επί υποθέσεων που εξετάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κύριε Υπουργέ,

Ήδη από τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής (2/3/2012), σε διάφορους ιστοτόπους του διαδικτύου, αναρτήθηκαν άρθρα τα οποία αναφέρονταν σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφορικά με την υπόθεση της αίτησης ακύρωσης της ΠΟΛ 1211/10-10-2011 (ΦΕΚ 2298/B΄/13-10-2011), στην οποία ο Σύλλογός μας είναι διάδικος (ένας από τους αιτούντες). Το ζήτημα της απόφασης επί της υπόθεσης αυτής αναφέρθηκε ως είδηση απ’ όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας, αλλά και όλο τον Τύπο της Δευτέρας.

Χθες (5/3/2012) το πρωί, αναζητήσαμε το κείμενο της απόφασης αυτής στον ιστότοπο του Δικαστηρίου (www.ste.gr), όπου συνήθως αυτές καταχωρούνται. Καθώς δε βρήκαμε κάτι σχετικό, επικοινωνήσαμε με τη γραμματέα του Προέδρου του Δικαστηρίου, κα Χάρου, η οποία μας ενημέρωσε ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη κάποια απόφαση και ότι, ενδεχόμενα οι πληροφορίες που αναφέρονται στα ΜΜΕ επί του ζητήματος αυτού, προέρχονται από διαρροή.
Επιπρόσθετα, η κα Χάρου, μας ενημέρωσε ότι, εξ’ όσων γνωρίζει, δεν έχει εκδοθεί από τις υπηρεσίες του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάποια σχετική επιβεβαίωση ή διάψευση των φημών που κυκλοφόρησαν λόγω της ενδεχόμενης διαρροής.

Κύριε Υπουργέ,
Αντιλαμβάνεστε ότι η κυκλοφορία φημών που είτε προέκυψαν από τη φαντασία κάποιου δημοσιογράφου, είτε αποτελούν προϊόν διαρροής από το εν λόγω Ανώτατο Δικαστήριο, προσβάλλει βαρύτατα το Θεσμό της Δικαιοσύνης και τον αποδυναμώνει στα μάτια της κοινωνίας, αφού πέραν της ενδεχόμενης αδυναμίας να διατηρηθεί μεταξύ των αρμοδίων μία διαβαθμισμένη πληροφορία, παράλληλα δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα τέτοιων γεγονότων.
Παρά το ότι επ’ ουδενί τολμούμε να τις θεωρήσουμε βάσιμες, ενδεχόμενα θα έχετε ακούσει και σεις, κύριε Υπουργέ, διαδόσεις οι οποίες αναφέρουν ότι οι διαρροές αυτές είναι εσκεμμένες και αποσκοπούν στην επιμέτρηση των εντυπώσεων που δημιουργούν στην κοινωνία κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις, πριν από την τελική λήψη τους.
Αντιλαμβάνεστε ότι, παρά το αβάσιμο των φημών αυτών, η ζημιά που προκαλείται στο Θεσμό της Δικαιοσύνης είναι τεράστια.

Κύριε Υπουργέ,
Επειδή τόσον ως πολίτες θεωρούμε ότι βάλλεται η Δικαιοσύνη, όσο και ως διάδικοι επί της συγκεκριμένης υπόθεσης θεωρούμε ότι βλάπτονται τα συμφέροντά μας, παρακαλούμε για τη διεξαγωγή έρευνας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας, έτσι ώστε να διαπιστωθεί το πώς ακριβώς έχει η υπόθεση και το εάν όντως υπήρξε διαρροή αυτής της πολύ σημαντικής -και υποθέτουμε διαβαθμισμένης- πληροφορίας.

Παρακαλούμε για την ενημέρωσή μας για τις αποφάσεις σας επί του αιτήματός μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνηση.


Με τιμή,

Γιάννης Σιάτρας
Πρόεδρος Δ.Σ.

Δείτε σχετικό άρθρο της 5/3/2012

Δείτε σχόλιό μας επί της “απόφασης”



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (1 σχολιάστηκε):

JIM CAS την 07 Μαρτίου 2012
avatar
Κε ΣΙΑΤΡΑ
Αναλαβετε εκ νεου πρωτοβουλια να συνταξετε εξωδικο-γνωστοποιηση προς τη ΔΕΗ,φοβουνται οτι κανεις πλεον δεν θα πληρωσει το τελος και εχουν βγει και επικοινωνουν οτι οποιος πληρωνει μονο το ρευμα θα υπολογιζεται ως δοση για το τελος.Τωρα ξεκινα ο πραγματικος αγωνας για την καταργηση του. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
1
συνολικά: 1 | προβολή: 1 - 1

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας