«Η Vodafone ήρθε στην ελληνική αγορά με σκοπό να μείνει χρόνια»

Αρχική | Οικονομία | Συνεντεύξεις | «Η Vodafone ήρθε στην ελληνική αγορά με σκοπό να μείνει χρόνια»
image

Σθνέντευξη του κ. Βιτόριο Κολάο στον Βαγγελη Mανδραβελη όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την Κυριακή 4 Μαρτίου 2012.


Η Vodafone θα παραμείνει στην ελληνική αγορά για τα επόμενα 20 τουλάχιστον χρόνια τονίζει ο επικεφαλής του Ομίλου Vodafone, κ. Βιτόριο Κολάο σε συνέντευξή του στην «Κ». Ο κ. Κολάο, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και στον απόηχο της διακοπής των συζητήσεων με τη Wind Hellas αναφέρεται στα σχέδια της Vodafone στην Ελλάδα, τη σχέση της με τους ανταγωνιστές της, αλλά τους εταίρους της. O επικεφαλής του ομίλου αναφέρεται ακόμη σε απουσία ρυθμιστικής και πολιτικής στήριξης σε ό, τι αφορά τις συζητήσεις της με τη Wind, ενώ βάλλει κατά των επιλογών των Βρυξελλών για τις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες.

– Πρόσφατα η Vodafone κατέβαλε ολόκληρο το ποσό των 168,5 εκατ. ευρώ για την ανανέωση των συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Δεν προβληματισθήκατε από τις φωνές της περιόδου εκείνης που έκαναν λόγο για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη;

– Αποκτήσαμε τις συχνότητες γιατί το στρατηγικό όραμά μας θεωρεί τα ψηφιακά δεδομένα ως μια κρίσιμη υποδομή για κάθε χώρα. Και όπως συμβαίνει σε κάθε βιομηχανία, για εμάς οι συχνότητες είναι οι «πρώτες ύλες» πάνω στις οποίες χτίζουμε αυτές τις υποδομές. Χωρίς συχνότητες και μάλιστα διαθέσιμες σε μεγάλο όγκο, δεν μπορείς να χτίσεις μια ισχυρή ψηφιακή υποδομή. Ειδικά για την Ελλάδα, ο όμιλός μας επένδυσε σε μια αγορά στην οποία ήδη διαθέτει πολυετή παρουσία. Είμαστε μια εταιρεία που δεσμευόμαστε μακροπρόθεσμα στις αγορές που έχουμε δραστηριότητες και πρέπει να γνωρίζετε ότι, εκτός της δαπάνης για τις συχνότητες, στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ. Αυτές οι επενδύσεις δεν θα μπορούσαν να ανακληθούν από τους φόβους που εσείς επικαλείσθε. Είμαστε 20 χρόνια στην Ελλάδα και σίγουρα θα παραμείνουμε σ’ αυτήν τα επόμενα 20 χρόνια, για να μην αναφέρω τα επόμενα 200 χρόνια.

– Νομίζετε όμως ότι θα απαιτηθεί ένα είδος συρρίκνωσης της Vodafone Hellas, με δεδομένο το επιβαρυμένο μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας;

– Η χώρα σας θα έχει στήριξη αντίστοιχη τουλάχιστον μ’ εκείνη που προσφέραμε στην Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια της Αραβικής Ανοιξης. Δεν έχουμε κανένα σχέδιο συρρίκνωσης της επιχείρησης και δεν φοβόμαστε την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Αυτό που μας ανησυχεί είναι η απουσία ρυθμών ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη και η χαμηλή εκτίμηση που υπάρχει για τον ρόλο της βιομηχανίας μας. Πάντως, αν υπάρχει ένα μήνυμα που πρέπει να λάβουν οι εργαζόμενοι της Vodafone στην Ελλάδα, είναι ότι δεν πρέπει να ανησυχούν. Λαμβάνω δε την ευκαιρία και σ’ αυτήν τη συνέντευξη, να τους ευχαριστήσω που έχουν στηρίξει τόσο αποτελεσματικά το όνομα της Vodafone στην Ελλάδα.

– Ποια είναι η στρατηγική της Vodafone μετά την αποτυχία συγχώνευσής της με τη Wind Hellas;

– Δεν θα το χαρακτήριζα «αποτυχία». Σε κάθε αγορά που έχουμε δραστηριότητες, ο όμιλος εξετάζει διάφορες ευκαιρίες, οι οποίες, άλλες φορές είναι εύκολα και άλλες φορές δύσκολα υλοποιήσιμες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξαν πολλές απαιτήσεις που έπρεπε να εκπληρωθούν και αυτό ήταν κάτι που έγινε ορατό τόσο σε εμάς, όσο και στην άλλη πλευρά. Και γι’ αυτό συμφωνήσαμε να διακόψουμε τη διαδικασία. Η Vodafone θα συνεχίσει τη στρατηγική που είχε αναπτύξει στο παρελθόν και η οποία εστιάζεται αποκλειστικά στη δημιουργία ισχυρών υποδομών δεδομένων, υπό την ευρεία έννοια - όχι μόνον μεταξύ ανθρώπων, αλλά και μεταξύ μηχανών (machine to machine). Αυτή είναι βασική μας προτεραιότητα και προς αυτήν την κατεύθυνση θέλουμε να είμαστε η πρώτη επιλογή στην Ελλάδα.

– Ποιος πιστεύετε ότι ήταν ο βαθύτερος λόγος που δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με τη Wind Hellas;

– Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος. Για να υλοποιηθεί μια συγχώνευση θα πρέπει να υπάρχει τόσο ρυθμιστική όσο και πολιτική υποστήριξη. Επίσης σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο χρόνος που απαιτείται για να υλοποιηθεί μια τέτοια απόφαση. Ειδικά σε μια χώρα που διέρχεται μια δύσκολη συγκυρία όπως η Ελλάδα, τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να υλοποιούνται άμεσα.

Τι συμβαίνει με τα διαθέσιμα κεφάλαιά μας

– Τι ακριβώς συμβαίνει με τα χρηματικά διαθέσιμα της Vodafone στην Ελλάδα;

– Λατρεύω τα media, αλλά κάποιες φορές θα πρέπει να λένε όλη την αλήθεια και όχι τη μισή. Στη διαχείριση των διαθεσίμων, όπως πράττει κάθε πολυεθνική εταιρεία -συμπεριλαμβανομένου της Vodafone- αποτελεί συνήθης πρακτική η τοποθέτηση όλων των χρηματικών διαθεσίμων σε ένα κεντρικό σημείο. Το ίδιο συμβαίνει με τα διαθέσιμα της Vodafone στην Ελλάδα και μάλιστα, η πρακτική αυτή εφαρμόζεται από το 2002. Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες χώρες όπου ο όμιλος έχει δραστηριότητες. Ναι, εξάγουμε τα διαθέσιμα κάθε ημέρα από την Ελλάδα. Το ίδιο κάνουμε και στην Ιταλία και στη Γερμανία, χωρίς κανένα διαχωρισμό. Προφανώς δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης αλλά καθαρά τεχνικό θέμα της Vodafone. Αναγνωρίζω ότι εργάζεστε κάτω από πίεση, αλλά το Bloomberg εκείνη την ημέρα έκανε πολύ φτωχή δουλειά.

– Με το δεδομένο ότι το μερίδιο της Cosmote κυμαίνεται στο 50%, πρέπει η Εθνική Ρυθμιστική Aρχή να επιβάλει ρύθμιση στην εταιρεία;

– Απολύτως. Aυτό δεν αποτελεί μια συναισθηματική θέση, αλλά υπαγορεύεται από τους κανόνες ανταγωνισμού. Η Cosmote κατέχει μερίδιο 50% και όπως συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, όταν κάποιος βρίσκεται σ’ αυτό το εύρος μεριδίου, κατέχει κυρίαρχη θέση στην αγορά. Χωρίς κανένα ίχνος αρνητισμού, οι κανόνες ανταγωνισμού θα πρέπει να ισχύσουν, ειδικά τώρα μετά τη μη ευόδωση της συγκέντρωσης μεταξύ Vodafone-Wind. Και θα υποστηρίξω τους Ελληνες συναδέλφους μου να πιέσουν προς αυτή τη κατεύθυνση.

– Ποια είναι η στρατηγική σας στον τομέα των σταθερών επικοινωνιών, με δεδομένη τη μετοχική συνεργασία σας στη hellas online (hol);

– Η συνεργασία μας με τη hol λειτουργεί αποδοτικά. Τα αποτελέσματα είναι θετικά και έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε δύο υπηρεσίες μέσα από ένα πακέτο. Είναι κυρίως μια εμπορική συνεργασία, όπου η Vodafone διατηρεί μια μειοψηφική συμμετοχή. Σε κάποιες αγορές λειτουργούμε με εμπορικές συνεργασίες, ενώ σε άλλες κατέχουμε εξ ολοκλήρου τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία. Θα έλεγα ότι η στρατηγική μας εξαρτάται από την χώρα και στην περίπτωση της hol, ο χρόνος θα δείξει αν θα προχωρήσουμε περισσότερο ή θα παραμείνουμε εδώ που βρισκόμαστε. Από τη στιγμή όμως που και οι δύο πλευρές είναι ευχαριστημένες, νομίζω ότι η σημερινή συνεργασία συνιστά μια καλή βάση.

Η Ευρώπη έχασε έδαφος στις κινητές τηλεπικοινωνίες

- Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δυσκολεύονται να κεφαλαιοποιήσουν την τεχνολογική «έκρηξη» των ευρυζωνικών δικτύων, σε αντίθεση με ορισμένες επιχειρήσεις όπως η Apple και η Google. Γιατί συμβαίνει αυτό;

- Είναι γεγονός ότι ορισμένες αμερικανικές επιχειρήσεις αναπτύσσονται ταχέως, ενώ στην Ευρώπη εμφανίζεται μια στασιμότητα. Επιχειρήσεις όπως η Apple και η Google έχουν δημιουργήσει φανταστικές καινοτομίες, βασισμένες κυρίως σε τερματικά και λογισμικό. Ωστόσο για να λειτουργήσουν τα συστήματά τους απαιτούν ιδιαίτερα ισχυρά δίκτυα για τα οποία εμείς είμαστε υπεύθυνοι. Σίγουρα χρειαζόμαστε την Αpple, την Google, τα media που προσφέρουν περιεχόμενο κ. ο. κ. Ωστόσο, αυτό που ζητούν όλοι είναι άμεση και γρήγορη πρόσβαση απ' οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο, με ασφάλεια και όρους ιδιωτικότητας. Μπορεί επομένως, σ' αυτή την πρώιμη φάση η Apple και η Google να έχουν μια μεγάλη αξία, αλλά στο μέλλον, μέρος αυτής της αξίας θα διεκδικηθεί από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

- Νομίζετε ότι η Ευρώπη, ύστερα από αρκετά χρόνια, έχει χάσει την πρωτοπορία στις κινητές επικοινωνίες;

- Η Ευρώπη ήταν όντως ο ηγέτης στις κινητές επικοινωνίες στη δεκαετία του '90. Εθεσε τα πρότυπα, οι συχνότητες παραχωρήθηκαν την ίδια περίπου περίοδο ενώ υπήρξε το ίδιο επιχειρηματικό μοντέλο ανάπτυξης. Αν συγκρίνουμε το παρελθόν με το σήμερα, η νέα τεχνολογία που εμείς ονομάζουμε LTE (σ. σ. Long Term Evolution), σήμερα βρίσκεται μόνον στη Γερμανία και μάλιστα σε περιορισμένες γεωγραφικές περιοχές. Στις ΗΠΑ, η Verizon προσφέρει αυτή τη νέα τεχνολογία σε περίπου 200 εκατ. κατοίκους, οι οποίοι απολαμβάνουν τουλάχιστον διπλάσιες ταχύτητες επικοινωνίας. Η Ευρώπη δυστυχώς παραμένει ακόμη... Ευρώπη. Διαθέτει διαφορετικές συχνότητες, διαφορετικούς χρόνους εκχώρησης, διαφορετικές ρυθμίσεις κ. ο. κ. Ενδεικτικό είναι ότι αποκτήσαμε συχνότητες σε Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία, αλλά τις χρησιμοποιούμε μόνον στη Γερμανία. Στις άλλες χώρες ακόμη δεν έχουν αποδεσμευθεί και αυτό είναι κάτι που θα συμβεί σε δύο ή τρία χρόνια από σήμερα. Αυτό είναι το πρόβλημα της Ευρώπης και νομίζω ότι πρέπει επιτέλους ν' αποκτήσει ένα όραμα για τον συγκεκριμένο τομέα προτού κατακτήσει εκ νέου την πρωτοπορία...

- Και ίσως ν' αποκτήσει και ένα όραμα για τη σημερινή κρίση χρέους;

- Ακριβώς. Για εμάς αυτή δεν είναι «κρίση χρέους», αλλά «κρίση ανάπτυξης». Το χρέος των ΗΠΑ δεν είναι μικρότερο από εκείνο της Ευρώπης. Αν όμως θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη -δεδομένου ότι δεν διαθέτουμε θετική δημογραφία- θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις και ν' αυξηθεί η παραγωγικότητα. Για να υπάρξει αύξηση στην παραγωγικότητα χρειάζονται υποδομές και για να γίνουν υποδομές απαιτούνται επενδύσεις. Υπ' αυτή την έννοια, η δυνατότητα να επενδύουν εταιρείες όπως η δική μας, που είναι προσανατολισμένη στις επενδύσεις υποδομών, θα έπρεπε ν' αποτελεί προτεραιότητα. Θεωρώ όμως -και αυτό εξέφρασα με αγωνία στη Βαρκελώνη πριν από μερικές ημέρες- ότι οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές επιδιώκουν κυριολεκτικά να μας «στύψουν σαν λεμόνι». Επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι τα κράτη-μέλη στην Ε. Ε. έχουν διαφορετικές ατζέντες και προτεραιότητες. Αναγνωρίζω ότι οι υπουργοί Οικονομικών έχουν διαρκώς μεγαλύτερες χρηματοοικονομικές ανάγκες, αλλά θα πρέπει να επιλέξουν μια ισορροπία μεταξύ μιας προκαταβολής και των μελλοντικών επενδύσεων. Οσο μεγαλύτερη είναι η προκαταβολή, τόσο χαμηλότερες θα είναι οι επενδύσεις. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να συμβαίνει το αντίστροφο.


 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


5




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας