«Παρέχονται διευκρινίσεις σε θέματα παραλαβής μισθωτηρίων συμβολαίων».

Αρχική | Φορολογικά | Φορολογική Ενημέρωση | «Παρέχονται διευκρινίσεις σε θέματα παραλαβής μισθωτηρίων συμβολαίων».
image

1. Με αφορμή ερωτήματα υπαλλήλων Δ.Ο.Υ. και πολιτών, σχετικά με την υποχρέωση των υπαλλήλων των Τμημάτων Εισοδήματος Δ.Ο.Υ. για την παραλαβή και τη θεώρηση ή μη των δύο αντιγράφων του μισθωτηρίου συμβολαίου, τα οποία υποβάλλουν οι συμβαλλόμενοι για θεώρηση, κατ’ άρθρο 77 Ν.2238/1994 (Α' 151), όπως ισχύει, στην περίπτωση που το κείμενο του ενός αντιγράφου είναι γραμμένο χειρόγραφα και το άλλο είναι φωτοτυπία αυτού, στο οποίο, όμως, οι συμβαλλόμενοι έχουν θέσει τις πρωτότυπες υπογραφές τους, όπως στο χειρόγραφο, σας γνωρίζουμε ότι:

α) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ., προκειμένου να προβούν στη θεώρηση των δύο αντιγράφων των μισθωτηρίων συμβολαίων, τα αντιπαραβάλλουν για να διαπιστώσουν την ακρίβεια των στοιχείων τους.

β) Το μισθωτήριο συμβόλαιο είναι ιδιωτικό έγγραφο και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 443 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας «Για να έχει αποδεικτική δύναμη ιδιωτικό έγγραφο πρέπει να έχει την ιδιόχειρη υπογραφή του εκδότη…».

γ) Στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών με τις δημόσιες Υπηρεσίες, η χρήση των φωτοτυπικών μηχανημάτων έχει, ουσιαστικά, αντικαταστήσει την αναπαραγωγή αντιγράφων με καρμπόν.

2. Ενόψει των ανωτέρω, μετά και από τη σύμφωνη γνώμη της Δ/νσης Φορολογίας Εισοδήματος, που διατυπώθηκε στο αριθ. Δ12 Α 1021072/31.1.2012 έγγραφό της, γίνεται δεκτό ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. πρέπει να θεωρούν τα δύο αντίγραφα των μισθωτηρίων συμβολαίων, στην περίπτωση που το ένα είναι γραμμένο χειρόγραφα και το άλλο είναι φωτοτυπία αυτού, εφόσον και το φωτοτυπημένο αντίγραφο φέρει τις πρωτότυπες υπογραφές των συμβαλλομένων, όπως το χειρόγραφο και από την αντιπαραβολή του κειμένου των δυο αντιγράφων, διαπιστώνουν ότι πρόκειται περί του ιδίου κειμένου, γιατί έχουν την ίδια αποδεικτική ισχύ.



Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ                   
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ                             
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΑΚΗΣ




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας