Έως τις 31 Μαρτίου η διακοπή ηλεκτροδότησης για να μη χρεωθεί χαράτσι για το 2012

Αρχική | Φορολογικά | Έως τις 31 Μαρτίου η διακοπή ηλεκτροδότησης για να μη χρεωθεί χαράτσι για το 2012
image

Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ υπενθυμίζει στα μέλη του ότι, για να μη χρεωθεί κάποιος το ειδικό τέλος ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) για το έτος 2012, σε ακίνητο που είναι άδειο ή που δε χρησιμοποιεί, θα πρέπει να έχει διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έως την 31η Μαρτίου 2012.
Αυτό προκύπτει από την παράγραφο 3 της Υπουργικής Απόφασης (ΠΟΛ 1251) της 20ης Δεκεμβρίου 2011.

Όπως αναφέρει η Υπουργική Απόφαση, “για το έτος 2012, το τέλος βαρύνει τον κατά την 31η Μαρτίου 2012 κύριο ή επικαρπωτή του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου”.
Παράλληλα, η Υπουργική Απόφαση αναφέρει ότι, για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012, “λαμβάνεται υπ’ όψη το εμβαδόν της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αποτυπώνονται στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ κατά την 31η Μαρτίου 2012, βάσει των οποίων λογίζεται κατά την ίδια ημερομηνία το τέλος ακίνητης περιουσίας της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993”.

Υπενθυμίζεται ότι, για το ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2011, είχε ληφθεί υπ’ όψη η κατάσταση των ακινήτων κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011.

Από επικοινωνία που είχαμε με μέλη του Συλλόγου, προκύπτει ότι, αφενός η ΔΕΗ δίνει λανθασμένες πληροφορίες σε όσους ρωτούν σχετικά και αφετέρου, η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος δε γίνεται αυθημερόν. Για το λόγο αυτό, οι πολίτες που ενδιαφέρονται να μην χρεωθούν το ΕΕΤΗΔΕ για το έτος 2012, θα πρέπει να μεριμνήσουν και να κάνουν τις σχετικές διαδικασίες άμεσα.

Το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 θα χρεωθεί σε 5 δόσεις. Η πρώτη δόση θα χρεωθεί στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος για το μήνα Απρίλιο 2012.

Παράλληλα, σε περίπτωση που το ετήσιο τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών έχει υπολογιστεί λάθος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων το πλήρωσαν κανονικά για το 2011 και εάν έκαναν τις σχετικές διαδικασίες διόρθωσής του, ο συμψηφισμός θα γίνει στις 31 Μαρτίου 2012. Η διαφορά του φόρου θα επιστραφεί στον φορολογούμενο με τον επόμενο λογαριασμό (λογαριασμό Απριλίου 2012). Αυτό προβλέπεται σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 16 Δεκεμβρίου 2012.

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του νόμου και της Υπουργικής Απόφασης που επιβάλλουν το ΕΕΤΗΔΕ. Η απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Δείτε σχετικό άρθρο.

Κατερίνα Τσαμπά
Λογίστρια - Μέλος του Συλλόγου
www.tsamba.gr



Δείτε την ΠΟΛ 1251 - 20/12/2011

Δείτε μία πλήρη σειρά άρθρων σχετικά με το Ειδικό Τέλος Ακινήτων



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (1 σχολιάστηκε):

ΒΑΣΙΛΗΣ την 18 Φεβρουαρίου 2012
avatar
Γεια σας,
θα ηθελα να ρωτησω τι γινεται στη περιπτωση που θελω να κανω αιτηση διακοπης ρευματος για το 2012 χωρις να εχω πληρωσει το χαρατσι για το 2011 (Έχω εξωφλησει αξια ηλεκτρικου ρευματος, δημοτικα τελη κ ερτ). Υπαρχει δυνατοτητα αιτησης διακοπης ρευματος ή η ΔΕΗ θα επικαλεστει ανεξοφλητες οφειλες.
Ευχαριστώ
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 1 | προβολή: 1 - 1

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας