Λάθη της ΕΛ.ΑΣ. και ελλιπής πληροφόρηση

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Κεντρική Κυβέρνηση | Λάθη της ΕΛ.ΑΣ. και ελλιπής πληροφόρηση
image

Άρθρο του Γιαννη Σουλιωτη όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012.


Σοβαρά επιχειρησιακά λάθη στη διαχείριση των επεισοδίων και ελλιπή πληροφόρηση για τις κινήσεις των κουκουλοφόρων αποκάλυψαν τα έκτροπα της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας. Αποδεικνύεται ότι το αποκλειστικό βάρος της επιχείρησης έπεσε στην προστασία της Βουλής, του Μεγάρου Μαξίμου και του υπ. Εθνικής Οικονομίας, με συνέπεια κουκουλοφόροι να καταστρέφουν ανενόχλητοι καταστήματα και δημόσιες υποδομές λίγα μέτρα μακριά από το Σύνταγμα.

Αστυνομικοί των ΜΑΤ στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη διέθεταν επάρκεια σε χημικά και μάλιστα χρησιμοποιούσαν όπλα (εκτοξευτήρες) δακρυγόνων, ενώ οι διμοιρίες στα Προπύλαια συγκρούονταν σώμα με σώμα με τους ταραξίες λόγω έλλειψης χημικών. Με την έναρξη των επεισοδίων μπροστά στη Βουλή, τα ΜΑΤ απώθησαν προς την οδό Πανεπιστημίου τους ταραξίες, με συνέπεια αυτοί να χωριστούν σε μικρότερες ομάδες, δημιουργώντας πολλές διαφορετικές εστίες έντασης. Ο συνολικός αριθμός τους εκτιμάται σε άνω των 2.000. Στο μεταξύ, πηγή του υπ. Προστασίας του Πολίτη παραδέχτηκε στην «Κ» ότι δεν διέθεταν επαρκή πληροφόρηση για τις κινήσεις των αντιεξουσιαστών, ενώ εγκαταλείφθηκε και η αμφιλεγόμενη τακτική των προληπτικών προσαγωγών, παρότι έχει αποδειχθεί αποτελεσματική. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., μάλιστα, κ. Νίκος Παπαγιαννόπουλος, επιβεβαίωσε σε χθεσινές δηλώσεις ότι πράγματι δεν υπήρχαν πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. επιρρίπτοντας μερίδιο ευθύνης σε Αντιτρομοκρατική και Κρατική Ασφάλεια. Αίσθηση προκαλεί και η επίμονη άρνηση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. να χρησιμοποιήσει το πυροσβεστικό όχημα που διαθέτει και το οποίο την Κυριακή ήταν σταθμευμένο στην οδό Ρηγίλλης. «Δεν μπορούσε να ενεργήσει εξαιτίας των συνθηκών», ήταν το χθεσινό σχόλιο του κ. Παπαγιαννόπουλου.

Αστυνομικοί των ΜΑΤ, πάντως, μιλούν για πρωτοφανούς σφοδρότητας επιθέσεις από αντιεξουσιαστές, υπολογίζοντας τον αριθμό των μολότοφ που εκτοξεύτηκαν εναντίον τους σε περισσότερες από 500, ενώ περισσότερα από 1.000 ήταν τα δακρυγόνα που εκτοξεύτηκαν κατά τις συγκρούσεις. Αστυνομικοί υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι σε ορισμένες από τις βόμβες είχαν τοποθετηθεί καρφιά, με συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό αστυνομικών των ΜΑΤ. «Επεδίωκαν να υπάρξουν θύματα», δήλωσε χθες ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Ενδεικτική της σφοδρότητας των συγκρούσεων είναι πληροφορία σύμφωνα με την οποία υψηλόβαθμος αστυνομικός των ΜΑΤ που βρισκόταν στο υπ. Εθνικής Οικονομίας ζήτησε από το κέντρο επιχειρήσεων άδεια για να κάνει χρήση του υπηρεσιακού όπλου, επικαλούμενος κίνδυνο ζωής. Αίσθηση προκαλεί, τέλος, η επισήμανση ότι διαδηλωτές, όχι κουκουλοφόροι, εμπόδιζαν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να προσεγγίσουν τις εστίες φωτιάς, με κίνδυνο να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Το γεγονός επιβεβαίωσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Π. Μπονάτσος.


 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


5





Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας