Έκκληση προς τον κ. Βενιζέλο για άμεση κατάργηση της απόφασης για το ειδικό τέλος ακινήτων της ΔΕΗ

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Έκκληση προς τον κ. Βενιζέλο για άμεση κατάργηση της απόφασης για το ειδικό τέλος ακινήτων της ΔΕΗ

Με βάση το σκεπτικό που αναπτύξαμε σε σημερινό μας άρθρο (δείτε το άρθρο), υποβάλαμε προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο, πρόταση για την άμεση κατάργηση της ΠΟΛ 1211/10-10-2011, ως τη μόνη διέξοδο στο ζήτημα του ειδικού τέλους ακινήτων και της περαιτέρω αναστάτωσης που μπορεί να προκληθεί με αφορμή το ζήτημα αυτό.

Δείτε το κείμενο της επιστολής μας (δείτε την επιστολή σε μορφή PDF):


Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
(Αρ. Αποφ. Πρωτοδικείου Αθηνών: 556/2011)
Μνησικλέους 2, 10556 Αθήνα, τηλ: ,
Μέλος του Taxpayers Association of Europe

forologoumenos.gr


Προς:
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργό, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

ΑΠ 49/28-11-2011
Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2011

Θέμα: Έκκληση για κατάργηση της ΠΟΛ 1211/10-10-2011

Κύριε Υπουργέ,

Όπως και σεις θα έχετε διαπιστώσει, η θέσπιση του ειδικού τέλους ακινήτων (άρθρο 53 του ν. 4021/2011), έχει πυροδοτήσει μία σειρά από κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες επιβαρύνουν την κοινωνική γαλήνη, αυξάνουν την αβεβαιότητα των πολιτών και προκαλούν μία αντιπαράθεση μεγάλου τμήματος της κοινωνίας με το Κράτος.

Η θέσπιση του μέτρου αυτού, επέδρασε αρνητικά στην αποδοχή της Κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου και ενδεχόμενα και στη δική σας εικόνα.
Βεβαίως, όπως έχετε και ο ίδιος αντιληφθεί, το στοιχείο που κυρίως ενόχλησε τους πολίτες ήταν η διασύνδεση της πληρωμής του “τέλους” (εμείς εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι πρόκειται για φόρο) με την ηλεκτροδότηση. Είναι βέβαιο ότι, εάν δεν είχε υπάρξει η διασύνδεση αυτή, το “τέλος” θα μπορούσε να είχε γίνει ευκολότερα αποδεκτό από την κοινωνία και ενδεχομένως θα είχε μία μεγαλύτερη δημοσιονομική αποδοτικότητα.

Ήδη, η αντίδραση της κοινωνίας έχει εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους:
- Δεκάδες αιτήσεις ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
- Μία τεράστια συσπείρωση και κινητοποίηση των πολιτών που εξανάγκασαν τις δημοτικές αρχές να συστρατευθούν μαζί τους και να εναντιωθούν επισήμως κατά του άδικου μέτρου.
- Αποστολή χιλιάδων εξωδίκων δηλώσεων προς τη ΔΕΗ, η οποία επαπειλείται με κατάθεση χιλιάδων αγωγών σε περίπτωση που προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης πελατών της.
- Έντονη αντίδραση από τον Επίτροπο για θέματα ενέργειας κ. Günther Oettinger και το Συνήγορο του Πολίτη.

Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με (καλόβουλες) εκτιμήσεις νομικών κύκλων, είναι πολύ δύσκολο να φαντασθούμε ότι το ΣτΕ, θα απορρίψει τις αιτήσεις ακύρωσης που έχουν υποβληθεί κατά του ειδικού τέλους ακινήτων. Μία ενδεχόμενη απορριπτική απόφαση θα διακινδύνευε να προκαλέσει την κατάρρευση (τουλάχιστον στη συνείδηση του λαού) ενός από τους κυριότερους “πυλώνες” της Δημοκρατίας μας, ο οποίος εξακολουθεί σήμερα να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού. Παράλληλα, θα μπορούσε να προκαλέσει μία σειρά κοινωνικών αντιδράσεων, όχι μόνον επειδή θα “νομιμοποιηθεί” ένας -κατά την άποψη πολλών- εξόφθαλμα άδικος φόρος, αλλά επειδή θα δημιουργηθεί το αίσθημα του εμπαιγμού της κοινωνίας και της συνέργειας ενός ανώτατου δικαστικού θεσμού στον εμπαιγμό αυτόν.

Από την άλλη πλευρά, μία αποδοχή των αιτήσεων ακύρωσης, δηλαδή μία απόρριψη του νόμου ως αντισυνταγματικού, θα αποτελέσει μία βαρύτατη ήττα, όχι μόνον για σας προσωπικά, αλλά και για το σύνολο της Κυβέρνησης. Και, στη δεδομένη χρονική συγκυρία, μία ήττα για την Κυβέρνηση, θα αποτελούσε ήττα για τη χώρα και για την εθνική πολιτική στα οικονομικά ζητήματα.

Κύριε Υπουργέ, σας υποβάλλουμε έκκληση για την κατάργηση της ΠΟΛ 1211/10-10-2011, στο όνομα της κοινωνικής γαλήνης, της δικαιοσύνης, αλλά και των εθνικών συμφερόντων. Εάν τελικά η υπόθεση καταλήξει να εκδικασθεί, όποια και εάν είναι η ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα αποτελέσει μία σημαντική απώλεια για τη χώρα. Και δε θα πρέπει πλέον να υπάρξουν άλλες απώλειες...

Οι εξελίξεις επί του θέματος, ήδη -ορθά- σας έχουν οδηγήσει σε μία μερική “μεταβολή” της πολιτικής σας, στο ζήτημα της διακοπής ηλεκτροδότησης. Εάν προς αυτή την απόφασή σας συνέβαλε και η προ μηνός επιστολή μας (09971/3-11-2011), είμαστε ευτυχείς.
Παρακαλούμε να εξετάσετε ευρύτερα τις δυνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει -προς κάθε κατεύθυνση- η ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των αιτήσεων ακύρωσης, όποια και εάν είναι αυτή. Και εάν και εσείς καταλήξετε στο ίδιο συμπέρασμα που καταλήγουμε και εμείς, δηλαδή ότι, η φύση και έκταση του ζητήματος θα προκαλέσει απώλειες σε κάθε περίπτωση, τότε σας υποβάλλουμε έκκληση για την εκ μέρους σας ανάληψη πρωτοβουλίας για την κατάργηση της επίδικης υπουργικής απόφασης.

Η εκ μέρους σας αποδοχή του αιτήματός μας, το οποίο είναι βέβαιο ότι αντανακλά τη διάθεση του συνόλου της Ελληνικής κοινωνίας, θα βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, θα μειώσει την κοινωνική ένταση (και σήμερα είναι ανάγκη να μειωθεί η ένταση αυτή), θα ενδυναμώσει το συναίσθημα για τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου. Κυρίως όμως, θα αποφευχθεί μία πολύ δύσκολη “δοκιμασία” του Θεσμού του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία διαφορετικά μπορεί να τον οδηγήσει σε κρίση, από την οποία δύσκολα θα συνέλθει.

Ελπίζουμε στην εκ μέρους σας θετική ανταπόκριση στην έκκλησή μας.


Με τιμή,

Γιάννης Σιάτρας        Χρήστος Μπαβέλης
Πρόεδρος Δ.Σ.            Γενικός Γραμματέας



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας