Ερώτημα προς τον κ. Βενιζέλο, σχετικά με τις ενέργειές του, στο ζήτημα του “δανείου της Κατοχής”

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Ερώτημα προς τον κ. Βενιζέλο, σχετικά με τις ενέργειές του, στο ζήτημα του “δανείου της Κατοχής”
image

Ερώτημα προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, υπέβαλε σήμερα ο Σύλλογός μας, σχετικά με το ζήτημα του “δανείου της Κατοχής”.
Όπως είχαμε αναφέρει σε άρθρο μας πριν από λίγες μέρες (δείτε το άρθρο), ο Σύλλογός μας αποφάσισε να εξετάσει το ζήτημα, έτσι ώστε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να υπάρξει μία ξεκάθαρη (χωρίς κομματικούς χρωματισμούς) εικόνα, για το πώς ακριβώς έχουν τα δεδομένα. Και ήδη εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή.

Με τη σημερινή μας επιστολή, ρωτούμε τον κ. Βενιζέλο, να μας αναφέρει τις ενέργειες που έκανε επί του ζητήματος αυτού η Ελληνική Κυβέρνηση, από το διάστημα της 7ης Οκτωβρίου 2009 έως και σήμερα.

Το ερώτημά μας έχει δύο στόχους: α) να συμπληρώσουμε το φάκελο της έρευνάς μας με τις πλέον πρόσφατες ενέργειες από ελληνικής πλευράς και β) να ενισχύσουμε το “οπλοστάσιο” των επιχειρημάτων του Συλλόγου μας, εν όψει της κατάθεσης του υπομνήματός μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με το επιχείρημα ότι, παρά τις “έκτακτες συνθήκες δημοσιονομικών αναγκών” που επικαλείται ο κ. Υπουργός στο νόμο (άρθρο 53 του ν. 4021/2011) με τον οποίο επέβαλε το ειδικό τέλος ακινήτων, τελικά η Κυβέρνηση δεν εξήντλησε τις πηγές των δυνητικών εσόδων για το ταμείο του Κράτους, όπως όφειλε να έχει εξαντλήσει.

Δείτε το κείμενο της επιστολής μας:
(
Δείτε την επιστολή σε μορφή PDF)

Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
(Αρ. Αποφ. Πρωτοδικείου Αθηνών: 556/2011)
Μνησικλέους 2, 10556 Αθήνα,
τηλ: ,
Μέλος του Taxpayers Association of Europe

forologoumenos.gr


Προς:
Υπουργό Οικονομικών
κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

ΑΠ 46/16-11-2011

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2011


Θέμα: Αίτημα για παροχή πληροφοριών για την υπόθεση του “δανείου της Κατοχής”.


Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, κατά το 1942, η χώρα μας εξαναγκάσθηκε στη σύναψη δανείου με την Ιταλία και τη Γερμανία, οι οποίες ήταν τότε οι δυνάμεις Κατοχής. Το δάνειο αυτό εκταμιευόταν σε μηνιαία βάση μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας προς τις δυνάμεις Κατοχής. Από τον Απρίλιο του 1943, έπαυσε η εξυπηρέτηση του δανείου η οποία είχε προβλεφθεί στην από 2/12/1942 τροποποίηση των όρων του.

Όπως γνωρίζετε, πάγια θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι, το συγκεκριμένο δάνειο (Δάνειο Κατοχής) δεν υπάγεται στις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν στη Συμφωνία του Λονδίνου (27/2/1953) για τα γερμανικά εξωτερικά χρέη και τις γερμανικές επανορθώσεις. Για το λόγο αυτό άλλωστε, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει παύσει να διεκδικεί τα οφειλόμενα ποσά.

Όπως γνωρίζετε, το συνολικό διεκδικούμενο ποσό, σύμφωνα με υπολογισμούς αναγνωρισμένων επιστημόνων από την Ελλάδα ή και το εξωτερικό, σήμερα ανέρχεται σε ποσό από 65 έως 72 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το ποσό αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, με δεδομένες τις σημερινές επιτακτικές δημοσιονομικές της ανάγκες.

Με δεδομένους τους επιτακτικούς λόγους εθνικού συμφέροντος που συνίστανται στην άμεση μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, παρακαλώ να μου γνωρίσετε τις ενέργειες που έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση από την 7η Οκτωβρίου 2009 έως σήμερα για την είσπραξη, από τη Γερμανία, των οφειλομένων ποσών.

Παρακαλώ να με ενημερώσετε συγκεκριμένα και με λεπτομέρειες (σε επίπεδο μη διαβαθμισμένων εγγράφων) ή άλλως περιληπτικά, αλλά με επάρκεια ώστε να αποκτήσω μία σαφή γνώση και άποψη, για τις ενέργειες που έγιναν, ξεχωριστά, στα παρακάτω χρονικά διαστήματα: α) 7 Οκτωβρίου 2009 έως 16 Ιουνίου 2011 και β) 17 Ιουνίου 2011 έως σήμερα.

Λόγω του ότι, μεταξύ των άλλων χρήσεων, προτίθεμαι να χρησιμοποιήσω την απάντησή σας στο υπόμνημα που θα καταθέσω στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στα πλαίσια της εκδίκασης της αίτησης ακύρωρης που έχω υποβάλει κατά της υπ΄ αριθ.  ΠΟΛ  1211/10-10-2011  (ΦΕΚ 2298/B΄/13-10-2011) απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών για την επιβολή του Έκτακτου  Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών  (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) που θεσπίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 53 του Ν.   4021/2011, παρακαλώ για την απάντησή σας το συντομότερο δυνατόν.


Με εκτίμηση,

Γιάννης Σιάτρας
Πρόεδρος του Δ.Σ.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (1 σχολιάστηκε):

Giorgos Hatzidakis την 22 Νοεμβρίου 2011
avatar
Βαρεθήκατε κι εσείς το θέατρο του παραλόγου που παίζουν οι πολιτικοί μας στην πλάτη μας?? Μήπως τελικά οι ξένοι τεχνοκράτες μπορούν να καταλάβουν περισσότερα και να οδηγήσουν σε σωστότερη κατεύθυνση από τα ανίκανα κομματόσκυλα? Να στείλουμε ένα γραμματάκι: http://plagiaskepsi.blogspot.com/2011/10/penalties-instead-of-taxes-english.html
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 1 | προβολή: 1 - 1

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας