Η αντίδραση της κοινωνίας παρασύρει τους Δήμους σε αντιδράσεις κατά του τέλους της ΔΕΗ!

Αρχική | Ειδήσεις | Η αντίδραση της κοινωνίας παρασύρει τους Δήμους σε αντιδράσεις κατά του τέλους της ΔΕΗ!
image

Η εμμονή του Υπουργού των Οικονομικών όχι μόνο στη διατήρηση του άδικου και -κατά την άποψή μας- αντισυνταγματικού φόρου που επέβαλε με το μανδύα του “τέλους ακινήτων” και κυρίως, η εμμονή στην εφαρμογή των απαράδεκτων κυρώσεων για όσους αρνούνται (είτε για λόγους συνείδησης, είτε για λόγους αδυναμίας) να τον καταβάλουν, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της ετυμηγορίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά τα φαινόμενα αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά λάθη της απελθούσας Κυβέρνησης Παπανδρέου, το οποίο μεγάλωσε ακόμη περισσότερο την απόσταση μεταξύ της κοινωνίας και των κυβερνητικών μέτρων.

Η αντίδραση της κοινωνίας απέναντι σ’ αυτόν τον εξαιρετικά πολύπλοκο και τον πρωτοφανή άδικο νόμο, αυξάνεται καθημερινά. Τη σκυτάλη έχουν πάρει πλέον οι Δήμοι, που κάτω από την πίεση των πολιτών, προχωρούν στην υιοθέτηση της αντίδρασης και στη δημιουργία διαδικασιών που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες τους.

Βέβαια, όπως έχουμε αναλύσει σε σειρά άρθρων, καθώς τα νομικά μέτρα δεν υπήρξαν πρόσφορα (με την έννοια ότι αποδείχθηκαν πολύπλοκα και πολυδάπανα για το μέσο πολίτη), οι δυνατότητες αντίδρασης που απομένουν στον πολίτη, δεν είναι πολλές. Και αυτές, παραμένουν κυρίως σε ένα επίπεδο συμβολισμού, παρά νόμιμης ουσίας.
Από τις σελίδες του site του Συλλόγου μας, αλλά και μέσα από την επικοινωνία μας με χιλιάδες πολίτες, προσπαθήσαμε να δώσουμε σημασία και αξία σε αυτές τις αντιδράσεις.

Οι αντιδράσεις αυτές πλέον, μεταλαμπαδεύονται προς τους Δήμους. Οι οποίοι έχουν και περισσότερα μέσα, αλλά και ισχυρότερο πολιτικό λόγο και συνεπώς τη δυνατότητα να ασκήσουν πίεση προς τον (ακόμη ανυποχώρητο) κ. Βενιζέλο.

Είναι εντυπωσιακό το πώς καθημερινά προστίθενται νέοι Δήμοι στο πλευρό των πολιτών, στον αγώνα κατά της άδικης φορολόγησης (δείτε σχετικό άρθρο). Όμως, ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι, η κίνηση των Δήμων, προκαλείται από την ισχυρή πίεση των πολιτών. Πολιτών που -οι περισσότεροι για πρώτη φορά- συνασπίζονται, συζητούν και αποφασίζουν να ασκήσουν πίεση στους δημοτικούς τους άρχοντες.


Χθες, μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου, είχαμε προσκληθεί από το Παράρτημα Αχαιών του “Παγκρήτιου Συλλόγου Ελληνικών και Χριστιανικών Ιδεών”, στο Αίγιο, για να παρακολουθήσουμε και να συμμετάσχουμε (αναφέροντας τη δική μας εμπειρία στο ζήτημα του “πολέμου κατά του τέλους ακινήτων”) σε μία “λαϊκή συνέλευση” πολιτών και επαγγελματικών φορέων της πόλης, με θέμα, “Το πρόβλημα των υψηλών φόρων και του ειδικού τέλους ακινήτων” και την αναζήτηση τρόπων νόμιμης αντίδρασης.

Η συζήτηση που έγινε (ομολογουμένως με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες) υπήρξε και ενδιαφέρουσα και κυρίως γόνιμη, ενώ τόσο οι πολίτες, όσο και οι φορείς, νοιώθοντας την κρισιμότητα της περιόδου, αλλά και την αξία του συνασπισμού των μελών της κοινωνίας μίλησαν με ωριμότητα, μακρυά από κομματικές “κορώνες” και επικεντρώθηκαν στην ουσία των προβλημάτων. Όπως με πληροφόρησαν οι οργανωτές, η χθεσινή συγκέντρωση υπήρξε μία από τις πιο πετυχημένες λαϊκές συνελεύσεις στην πόλη του Αιγίου. Και, κατά τα φαινόμενα, μπορεί να είναι η απαρχή μίας νέας στάσης των τοπικών κοινωνιών, στα ευρύτερα θέματα που απασχολούν τόσο τη χώρα, όσο και τους ίδιους.

Η συνέλευση αποφάσισε την έγκριση του παρακάτω ψηφίσματος:

“Σήμερα Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011 στο εργατικό κέντρο Αιγίου, εμείς ως Λαϊκή Συνέλευση της κίνησης φορέων - πολιτών της Αιγιαλείας, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρότασης του τοπικού παραρτήματος της Αχαΐας του Παγκρήτιου Συλλόγου υποστηρικτών των Ελληνικών και Χριστιανικών ιδεών, αποφασίσαμε οργανώσουμε μαζικές κινητοποιήσεις προς:

1) Πίεση για άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου και παρέμβαση με την παρουσία του λαού στην διάρκεια της συνεδρίασης ώστε να υποστηρίξει με κάθε νομικό, τεχνικό και διοικητικό μέσο τους δημότες, όταν δεν πληρώνουν το χαράτσι της ΔΕΗ, όπως πολύ κοντινοί μας Δήμοι πράττουν με αποφασιστικότητα και για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα νοικοκυριό.

2) Κινητοποιήσεις: Διαμαρτυρία στην ΔΕΗ και απαίτηση για πληρωμή μόνο του ποσού του ρεύματος και την εφορία Αιγίου για χορήγηση φορολογικής ενημερότητας σε όσους δεν χορηγεί λόγω οφειλής τέλους επιτηδεύματος και χαρατσιού αλληλεγγύης.

3) Αν δεν εγκριθεί το κατεπείγον Δημοτικό Συμβούλιο ή ο Δήμος δεν ταχθεί με τους πολίτες να γίνει κινητοποίηση - διαμαρτυρία και στο Δημαρχείο, και εναλλακτική λύση με άμεσες νομικές διαδικασίες από δικηγόρους και φορείς που κατέχουν το θέμα και μπορούν να οργανώσουν κατά περίπτωση σε ομάδες τις περιπτώσεις των πληττομένων πολιτών - επίσης άμεση διόρθωση των εσφαλμένων τετραγωνικών που χρέωνε ο δήμος για πολλά χρόνια επιβαρύνει το χαράτσι μέχρι και εις διπλούν.

4) Σύσταση λαϊκών επιτροπών στις γειτονιές για περιφρούρηση των μετρητών της ΔΕΗ από συνεργεία διακοπής, και μέτρα προστασίας των ρολογιών - αποπομπή των εργολάβων και επανασύνδεση από τεχνική υπηρεσία του Δήμου.

5) Νέες τακτικές Λαϊκές συνελεύσεις ανά βδομάδα για σύσφιξη σχέσεων και καθορισμό νέων μέτρων - εθελοντικές ομάδες κοινωνικής αλληλεγγύης - κινητοποιήσεων - εράνων για ενδεή πρόσωπα και για τις ανάγκες του αγώνα - εκτύπωση  και ευρεία διανομή εντύπων.”


Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του Δήμου Αιγιαλείας είναι ότι, ο Δήμαρχος αντιδρά στην ανάληψη δράσης ενάντια στις κυβερνητικές αποφάσεις και τη ΔΕΗ, ερχόμενος έτσι σε ευθεία αντίθεση -που ίσως εξελιχθεί και σε αντιπαράθεση- με τους δημότες του. Πώς θα εξελιχθεί άραγε αυτή η “μάχη”; Θα υποκύψει ο Δήμαρχος μπροστά στη λαϊκή αγανάκτηση για την άδικη φορολογία; Θα ρισκάρει στο να μετατραπεί η αγανάκτηση αυτή σε οργή;
Οι δημοτικές εκλογές, ίσως ακόμη απέχουν αρκετά. Όμως, είναι βέβαιο ότι υπάρχει πλέον μία βίαιη μεταβολή στη νοοτροπία των εκλογέων, οι οποίοι δείχνουν αποφασισμένοι να μην “ξεχάσουν” τη συμπεριφορά των πολιτικών στην παρούσα, κρίσιμη για την κοινωνία, φάση. Θα το αντιληφθούν αυτό οι δημοτικοί άρχοντες;



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (4 σχολιάστηκε):

Γιάννης Σιάτρας την 15 Νοεμβρίου 2011
avatar
Κυρία Τσουρεκά, γράψτε στο Δήμαρχο και ζητήστε του να πάρει θέση. Είναι υποχρεωμένος να σας απαντήσει. Και νομικά, αλλά και ηθικά.
Και υπενθυμίστε του ότι η στάση που θα τηρήσει σήμερα, θα ληφθεί υπ' όψη στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.
Βρείτε το email και το fax του Δήμου στη διεύθυνση: http://www.e-aftodioikisi.gr/default.aspx?catid=213
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Guest την 15 Νοεμβρίου 2011
avatar
Κυρία Τσουρεκά, μην τρέφετε ελπίδες ότι ο Καμίνης θα σκεφθεί το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι. Μένετε στο 6ο διαμέρισμα. (Ομοίως και εγώ). Ο Καμίνης δεν έχει σκεφτεί πώς μπορούμε να ζήσουμε και να λειτουργήσουμε κάτω από τις συνθήκες βρώμας, γκέτο, ανασφάλειας, πορνείας και εξαθλίωσης που έχουν οδηγήσει την περιοχή μας οι ανεξέλεγκτες ορδές των λαθρομεταναστών και θα ενδιαφερθεί για τα οικονομικά μας? Θα αστειεύεστε βέβαια...

Του έχει στείλει βέβαια επίσημη επιστολή η κίνηση ''Ανοιχτή Πόλη'', καλώντας τον να βοηθήσει τους δημότες της Αθήνας που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την αδικία, αλλά ο κύριος πρώην συνήγορος του πολίτη, δεν έχει πάρει θέση.
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
1
Παναγιώτα Τσουρεκά την 15 Νοεμβρίου 2011
avatar
Πολλοί Δήμαρχοι και Δήμοι της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας σε αρκετές Περιφέρειες, έχουν απόλυτη στήριξη και νομική στήριξη απέναντι στους Δημότες του, για το άδικο τέλος ακινήτου που επιβλήθηκε επί δικαίων και αδίκων.. ΄Ολοι σε ένα τσουβάλι μπήκαμε.. Η πρώτη και κύρια κατοικία και με στεγαστικό δε, μας καταπόντησαν να πληρώνουμε διπλό το μοναδικό μας σπίτι, μισθοσυντήρητοι με ένα διαμέρισμα 75 τ.μ., για μένα στο 6 διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων. Εγώ ως εργαζόμενη 32 χρόνια έμεινα με εισόδημα 416 ε το μήνα. Πληρώνω στεγαστικό στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 458 ε το μήνα και έχω και δύο παιδιά. Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης τι θα πράξει, σε τι θα θελήσει να στηρίξει τις άδικες περιπτώσεις όπως η δική μου και πολλές άλλες, σε ακόμη χειρότερη κατάσταση που βρίσκονται χιλιάδες συμπολίτες μας; Σας ευχαριστώ!
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
2
Μιχάλης Μακρίδης την 15 Νοεμβρίου 2011
avatar
Οι δήμοι που μέχρι στιγμής αντιστέκονται στο χαράτσι είναι 26 και καθημερινά προστίθενται και άλλοι.

Ξεκίνησε πρώτος ο δήμος Νέας Ιωνίας Αττικής με ακτιβιστική διάθεση να μην αφήσει να κοπεί σε κανένα σπίτι το ρεύμα, ακολούθησε το Ελληνικό και μετά Ίλιον, Κορυδαλλός, Περιστέρι (αυτό πόνεσε την κυβέρνηση γιατί είναι μεγάλος δήμος, με 300.000 δημότες), Φθιώτιδα, Αλεξανδρούπολη, και πολλοί πολλοί ακόμα.
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
3
συνολικά: 4 | προβολή: 1 - 4

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας