Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση της 9ης Νοεμβρίου - Απόψεις για το ζήτημα του "τέλους της ΔΕΗ"

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Ανακοινώσεις Συλλόγου | Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση της 9ης Νοεμβρίου - Απόψεις για το ζήτημα του "τέλους της ΔΕΗ"
image

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, στα γραφεία του Συλλόγου, η πρώτη μηνιαία συνάντηση “μελών και φίλων”, για το μήνα Νοέμβριο (*).
Όπως συμβαίνει πάντα στις συναντήσεις αυτές, αναλύθηκε η δράση του Συλλόγου, ενώ έγινε εκτεταμένη συζήτηση για διάφορα τρέχοντα θέματα όπως, οι εξελίξεις για το τέλος επιτηδεύματος και οι εντυπώσεις από την παρακολούθηση της διαδικασίας συζήτησής του στο Συμβούλιο Επικρατείας στις 4-11-2011, το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και οι ενέργειες του Συλλόγου κατά αυτής (έγινε συζήτηση επί των προτάσεων που κατέθεσε ο Σύλλογος), οι μελλοντικές δράσεις του Συλλόγου κλπ.

Όπως ήταν φυσιολογικό, το θέμα που κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση ήταν το τέλος ακινήτων που αυτό το καιρό καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες μέσω της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων.
Για το ζήτημα αυτό, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Σιάτρας, ανέλυσε στους παρευρισκόμενους όλες τις ενέργειες και τις θέσεις του Συλλόγου επί του ζητήματος αυτού.

Ακολούθησε μακρά συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις. Κρίνεται σκόπιμο να καταγράψουμε μερικές από τις απόψεις που αναφέρθηκαν, ή και τα συμπεράσματα που διατυπώθηκαν:

Όπως γίνεται αντιληπτό, το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται σε ένα σημείο: Στο τί ενέργειες μπορεί να κάνει κάποιος για να αναβάλει την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων; Και κυρίως να την αναβάλει έως την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία (με το δεδομένο ότι θα συζητηθεί στις 2 Δεκεμβρίου), θα πρέπει να αναμένεται γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου, χωρίς βεβαίως αυτό να είναι βέβαιο.
Και λέμε “να αναβάλει” αφού, μετά την έκδοση της απόφασης, το όλο θέμα θα έχει κριθεί και θα πρέπει -είτε μας αρέσει, είτε όχι- να αποδεχθούμε την απόφαση του Δικαστηρίου και να συμμορφωθούμε μ’ αυτή.

Ο Σύλλογος, είχε περιγράψει διάφορες πιθανές “νομικές οδούς” που θα μπορούσε να ακολουθήσει κάποιος, με στόχο να πετύχει μία “νόμιμη αναβολή”, δηλαδή την έκδοση δικαστικής απόφασης (προσωρινή διαταγή) η οποία θα απαγόρευε στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα. Όμως, όπως εξηγήσαμε (δείτε σχετικό άρθρο), οι οδοί αυτές, είτε εμποδίστηκαν (διακοπή σύστασης παρακαταθηκών από Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων), είτε αποδείχθηκαν από δύσκολες έως μη εφαρμόσιμες για το μέσο πολίτη, ο οποίος δε γνωρίζει τις δικαστικές διαδικασίες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δόθηκε έμφαση στο ότι, κατά τα φαινόμενα, τις πληροφορίες, αλλά και τη λογική, πολύ δύσκολα θα προχωρήσει η ΔΕΗ σε κινήσεις διακοπής του ρεύματος, ιδίως προς τους πολίτες οι οποίοι έχουν πληρώσει την αξία του ρεύματος και των δημοτικών τελών. Τα επιχειρήματα που στηρίζουν μία τέτοια άποψη είναι κυρίως η έκταση που λαμβάνουν οι αντιδράσεις της κοινωνίας, η “καλή εικόνα” που ενδεχόμενα θα θέλει να επιδείξει η νέα Κυβέρνηση, αλλά και οι νομικοί κίνδυνοι για τη ΔΕΗ, από την εφαρμογή μίας υπουργικής απόφασης, η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται από το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας και η οποία άλλωστε θα εκδικασθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο εντός ολίγων ημερών.
Βεβαίως, όλα τα παραπάνω, δεν είναι παρά εκτιμήσεις και ενδεχόμενα να είναι επισφαλείς.

Αναφέρθηκαν απόψεις για το πώς θα μπορούσε να γίνει η πληρωμή προς τη ΔΕΗ, χωρίς όμως να πληρωθεί το ειδικό τέλος ακινήτων. Αυτές που τελικά επικράτησαν ήταν η πληρωμή μέσω ΑΤΜ, ή μέσω του ίντερνετ, ή ακόμη και στο ταμείο (γκισέ) της Τράπεζας, εφ’ όσον η τράπεζα δέχεται κάτι τέτοιο.

Έγιναν ερωτήσεις σχετικά με ττην εξώδικη δήλωση την οποία έχουμε αναρτήσει σε ένα από τα πρόσφατα άρθρα μας. Στο άρθρο αυτό, εξηγούμε τη σκοπιμότητα.
Πρέπει όμως να τη στείλουμε με δικαστικό επιμελητή και να υποστούμε το κόστος (υπολογίζεται μεταξύ 25 και 30 ευρώ); Κανονικά ναι. Όμως, τα πάντα εξαρτώνται από το τί θέλουμε να πετύχουμε και το εάν τελικά η ΔΕΗ θα κόψει το ρεύμα. Ακόμη και η αποστολή του εξωδίκου που έχουμε στο παραπάνω άρθρο, δε μας προστατεύει από μία ενδεχόμενη διακοπή.

Από παρευρισκόμενους προτάθηκε να σταλεί η δήλωση αυτή με fax, ή ακόμη και με συστημένη επιστολή. Καθ’ όσον η αποτελεσματικότητα αυτής της “εξώδικης” επιστολής είναι ούτως ή αλλως μειωμένη, δε θα ήταν απορριπτέο να σταλεί με fax ή με συστημένη επιστολή, ή ακόμη και με email ().
Το επιδιωκόμενο είναι η δήλωση της βούλησης του πολίτη (πελάτη) προς τη ΔΕΗ ή τους άλλους παρόχους, για το ότι η μερική εξόφληση αφορά μόνον στο τμήμα του λογαριασμού που αντιστοιχεί στην αξία του ρεύματος, των δημοτικών τελών, του ΤΑΠ και της ΕΡΤ και ότι δε συμπεριλαμβάνει το τέλος ακινήτων.
Εκτιμάται ότι, μικρή σημασία θα έχει τελικά εάν η δήλωση αυτή έγινε με τυπικό τρόπο (εξώδικο και μάλιστα πριν από την κατάθεση) ή με άλλο -πρόσφορο για έναν πολίτη ο οποίος δεν είναι εξοικειωμένος με τη δικαστική πρακτική- τρόπο. Άλλωστε, θα μπορούσε κάλλιστα να υποστηριχθεί ότι η ΔΕΗ, λόγω της μεγάλης έκτασης που έχει πάρει το θέμα, οφείλει να γνωρίζει ότι πολλοί πολίτες αντιδρούν στα μέτρα και ότι η μερική εξόφληση αφορά μόνον στην αξία του ρεύματος και των δημοτικών τελών.
Συνεπώς, οι απόψεις ότι η “δήλωση βούλησης” μπορούν να εκφραστούν με διάφορους τρόπους δε θα μπορούσαν να απορριφθούν. Οι τρόποι αυτοί είναι:
α) Με συστημένη επιστολή, η οποία θα περιλαμβάνει φωτοτυπία της απόδειξης πληρωμής στο ΑΤΜ και την “εξώδικη” επιστολή που έχουμε αναρτήσει στο δεξί τμήμα του παραθύρου του προηγούμενου άρθρου μας.
β) με email (αφού έχουμε σκανάρει την απόδειξη και την “εξώδικη δήλωση”) στη διεύθυνση , το οποίο άλλωστε είναι (κατά την εταιρία) και επίσημος τρόπος επικοινωνίας μαζί της, όπως προβάλλεται στο site της: http://www.dei.gr/default.aspx?id=3120&nt=136&langid=1
γ) Με fax, σε ένα από τα νούμερα που μπορούμε να βρούμε στη διεύθυνση http://www.dei.gr/ECPage.aspx?ID=6643&nt=25&langid=1
(για τους υπόλοιπους παρόχους, εκτιμούμε ότι κάποιος μπορεί να βρει τα στοιχεία από τα site τους)

Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν ανεπίσημες προσωπικές απόψεις, που προέκυψαν κατά τη συζήτηση της χθεσινής συνάντησης.

Όμως, επιμένουμε ότι, αυτός ο “αγώνας” εναντίον του τέλους ακινήτων, δε θα πρέπει να μας γίνει άγχος το οποίο θα καταδυναστεύσει τη ζωή μας. Ήδη, η αντίδραση της κοινωνίας υπήρξε πολύ μεγάλη και η Κυβέρνηση έχει πάρει το “μήνυμα”. Και η νέα Κυβέρνηση θα το λάβει σοβαρά υπ’ όψη της.
Ας πράξουμε όπως νομίζει ο καθένας. Και κυρίως, ας παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Αν η ΔΕΗ ξεκινήσει τις διακοπές ρεύματος, θα το μάθουμε αμέσως. Και θα δούμε τις αντιδράσεις. Αν τελικά δούμε ότι όντως προχωρά σε διακοπές, τότε ίσως θα πρέπει να σταθμίσουμε το εάν αξίζει να αγωνιζόμαστε για κάτι που ούτως ή άλλως θα λυθεί ως το Φεβρουάριο, ή εάν τελικά θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην προκαλέσουμε βλάβη στη ζωή μας και στην οικογένειά μας.

Επαναλαμβάνουμε ότι, ο αγώνας έχει ήδη γίνει. Και έχει πετύχει! Για πρώτη φορά η ελληνική κοινωνία ξεσηκώνεται και αντιδρά με τέτοιο τρόπο απέναντι σε φορολογικά μέτρα. Για πρώτη φορά η ελληνική κοινωνία “ψάχνει” τους νόμους. Και αντιδρά στέλνοντας την Κυβέρνηση στα δικαστήρια. Η αρχή έγινε. Και η κοινωνία, καθ’ όσον στηρίζεται σε κανόνες δικαίου, θα επιβάλει την άποψή της.


Σημείωση: Το “εξώδικο” που αναφέρουμε παραπάνω ότι μπορεί να συνοδεύει, δε θα πρέπει να συγχέεται με το “μαζικό εξώδικο” στο οποίο προτρέπουμε όλους να συμμετάσχετε. Η σημασία του “μαζικού εξωδίκου” είναι και συμβολική, αλλά και πρακτική, αφού: α) αποτελεί μία διαμαρτυρία προς τη ΔΕΗ και την Κυβέρνηση, η οποία θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, εάν ο αριθμός αυτών που συμμετέχουν είναι μεγάλος β) αποτελεί ένα κανονικό εξώδικο το οποίο μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα σε περίπτωση που τελικά η ΔΕΗ κόψει το ρεύμα κάποιου πολίτη.

(*) Η δεύτερη μηνιαία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στα γραφεία μας. Κάποιος μπορεί να μας επισκεφθεί για να μας γνωρίσει και να συζητήσει μαζί μας, οποιαδήποτε στιγμή από τις 10 πμ έως τις 2 μμ, για όσο διάστημα αυτός επιθυμεί. Σημειώνεται ότι, κάθε μήνα, ο Σύλλογος θα πραγματοποιεί δύο ανάλογες συναντήσεις, χωρίς συγκεκριμένο θέμα, αλλά απλά για μία γνωριμία με τα μέλη ή τους φίλους του και τη συζήτηση διαφόρων τρέχοντων ή εξειδικευμένων θεμάτων.

Δείτε την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί για τη συνάντηση της 9-11-2011



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (2 σχολιάστηκε):

Γιάννης Σιάτρας την 11 Νοεμβρίου 2011
avatar
Κύριε Κατσουρίδη, στο άρθρο μας, αναφέρεται η σκοπιμότητα, αλλά και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι των περιγραφόμενων ενεργειών.
Τα στοιχεία των fax τα αντλούμε από το ίδιο το site της ΔΕΗ. Αρα είναι δημοσιευμένα και συνεπώς και επίσημα. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι με την αποστολή του στο fax αυτό, μπορεί να θεωρηθεί ότι η ΔΕΗ έλαβε γνώση της βούλησης του πελάτη της.
Νομικά είναι λίγο έως πολύ έωλες κινήσεις. Όμως, στην απίθανη περίπτωση που κάποια υπόθεση φθάσει σε δικαστήριο, είναι αρκετά πιθανό να ληφθούν υπ' όψη από κάποιο ανοικτόμυαλο και κοινωνικά ανήσυχο δικαστή.
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
ΚΑΣΟΥΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ την 11 Νοεμβρίου 2011
avatar
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.πιστευω οτι στο θεμα του ΦΑΞ πρεπει να ειστε πιο συγκεκριμενοι ετσι ωστε να ειναι συγκεντρωμενα ολα τα εξωδικα σε 1 νουμερο.ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ,το εστειλα στον διευθυντη νομικου συμβουλoυ,στο ΦΑΞ:2105292529
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 2 | προβολή: 1 - 2

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας