Πρακτικά της 8ης συνεδρίασης Δ.Σ. του Συλλόγου

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Πρακτικά Δ.Σ. | Πρακτικά της 8ης συνεδρίασης Δ.Σ. του Συλλόγου
image

Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
Πρακτικά Διοικητικού Συμβουλίου
8η Συνεδρίαση
Ημέρα συνεδρίασης: Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011
Ώρα: 6:45 μμ

Η κλήση έγινε από τον Πρόεδρό του, με βάση το άρθρο με βάση το άρθρο 6 του Καταστατικού με την από 2-11-2011 επιστολή του κ. Ιωάννη Σιάτρα προς τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ. τα οποία κλήθηκαν για την 8η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011 στις 6:45 μμ, στα γραφεία του Συλλόγου, επί της οδού Μνησικλέους 2, στην Αθήνα, με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που περιγράφονται παρακάτω.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν τα παρακάτω μέλη: Γιάννης Σιάτρας, Ηρακλής Ρούπας, Χρήστος Μπαβέλης και Joanna Przepiorka και συνεπώς υπήρξε η από του Καταστατικού απαραίτητη απαρτία.

Απουσίασαν τα μέλη: Ειρήνη Καργιώτη, Μαρία Αντωνίου.


Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, έχουν ως εξής:


1) Ενημέρωση του Σώματος για το ζήτημα της προσφυγής για το τέλος επιτηδεύματος και τη συζήτησή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Σώμα ότι στη μαζική προσφυγή συμμετείχαν συνολικά 1132 φορολογούμενοι. Η προσφυγή κατατέθηκε εμπρόθεσμα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ έως τις 20 Νοεμβρίου θα αποσταλούν στην εκδίδουσα αρχή τα σχετικά έγγραφα και τα παράβολα.
Επίσης, ανέφερε τα όσα συνέβησαν κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατίας στις 4/11/2011, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι πιθανότητες να γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης του Συλλόγου είναι πάρα πολύ υψηλές.


2) Ενημέρωση του Σώματος για τις εξελίξεις επί της προσφυγής κατά του ειδικού τέλους ακινήτων και της δράσης που ανέπτυξε ο Σύλλογος επί του ζητήματος αυτού.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Σώμα ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, εισήγαγε την αίτηση ακύρωσης του Συλλόγου για συζήτηση στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, στις 2 Δεκεμβρίου 2011, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Επίσης, εξήγησε ότι οι διαδικασίες προσφυγής στη Δικαιοσύνη για την έκδοση αποφάσεων προσωρινής διαταγής κατά της ΔΕΗ δεν τελεσφόρησαν, καθώς είναι πολύπλοκες και δεν ενδείκνυνται για μαζική εφαρμογή.
Ανέφερε ότι ο Σύλλογος ανέλαβε πρωτοβουλία για την αποστολή επιστολής - έκκλησης προς τον Υπουργό των Οικονομικών κ. Βενιζέλο, με την οποία ζητείται η προσωρινή αναστολή των κυρώσεων που προβλέπονται από το νόμο, για όσους πολίτες επιλέξουν να μην καταβάλουν το ειδικό τέλος ακινήτων, έως την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του θέματος.
Το Δ.Σ. εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο για να προσκαλέσει τους Δήμους της χώρας να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν το αίτημα αυτό.
Επίσης, το Σώμα εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο να προσκαλέσει τους Δημάρχους της χώρας, αλλά καιμία σειρά προσωπικοτήτων, να παρευρεθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά την ημέρα συζήτησης της υπόθεσης.

3) Έγκριση του Σώματος για προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) κατά της παραγράφου 7 του άρθρου 9, του Ν. 2238/1994 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος), όπως αυτή τροποιήθηκε με βάση την παράγραφο 2, του άρθρου 38, του Ν. 4024/2011 (δείτε τη σελίδα 28 στο link).

Το Σώμα εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο να αναθέσει την εξέταση του ζητήματος στους νομικούς συμβούλους του Συλλόγου και επιφυλάχθηκε να αποφασίσει, έως ότου υπάρξει το σχετικό πόρισμα από αυτούς, στο οποίο θα προσδιορίζονται τα πιθανά στοιχεία αντισυνταγματικότητας.
Το Σώμα δέχθηκε να υπάρξει ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη σχετικής απόφασης, το αργότερο έως την 1η Δεκεμβρίου 2011.

4) Σύσταση “ομάδας στρατηγικής” του Συλλόγου. Ένταξη της ομάδας στο Οργανόγραμμα του Συλλόγου και σύνταξη κανονισμού λειτουργίας.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Σώμα ότι, μετά την απροσδόκητα θετική υποδοχή που είχε ο Σύλλογος από την κονωνία, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον συμμετοχής στη δράση του από πολλά αξιόλογα άτομα.
Όμως, καθώς οι διαδικασίες για την αύξηση του αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι μακροχρόνιες (λόγω του ότι η μεταβολή του Καταστατικού θα πρέπει να εγκριθεί από την προσεχή Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια να εγκριθεί από το Πρωτοδικείο), θα ήταν σκόπιμο να δοθεί η δυνατότητα έκφρασης των ατόμων αυτών και η δυνατότητα συμμετοχής τους στο σχεδιασμό των ενεργειών του Συλλόγου, μέσα από την ίδρυση ενός συμβουλευτικού οργάνου, το οποίο θα αποκαλείται “Ομάδα Στρατηγικής”.
Στην “Ομάδα Στρατηγικής”, θα μετέχουν μέλη του Συλλόγου, μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης, αυτοδίκαια θα μετέχουν και τα μέλη του Δ.Σ., αλλά και οι Πρόεδροι των Συμβουλίων Παρτημάτων. Ο ρόλος της Ομάδας θα είναι καθαρά συμβουλευτικός (think tank) και οι προτάσεις του δε θα δεσμεύουν το Διοικητικό Συμβούλιο ή άλλο όργανο του Συλλόγου.

Το Σώμα, εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο για να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τη συγγραφή του Κανονισμού Λειτουργίας του Συλλόγου. Παράλληλα, έδωσε την έγκρισή του για την άμεση συγκρότηση της Ομάδας και την άμεση λειτουργία του.

5) Συζήτηση επί του Κανονισμού Λειτουργίας Παραρτημάτων. Απόφαση για ηλεκτρονική ψηφοφορία, το αργότερο έως τις 16 Νοεμβρίου 2011.

Αναλύθηκε στο Σώμα ο Κανονισμός Λειτουργίας των Παραρτημάτων και έγινε ευρεία συζήτηση για τα άρθρα και τη σκοπιμότητά του.
Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα οι κίνδυνοι που αναλαμβάνει το Δ.Σ., από ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά των οργάνων Παραρτημάτων.
Για το λόγο αυτό, ζητήθηκε η γνωμάτευση των νομικών συμβούλων του Συλλόγου, για τους τρόπους που, κατά την ίδρυση ή τη λειτουργία ενός Παραρτήματος, μπορούν να προστατευθούν τόσο ο Σύλλογος, όσο και τα μέλη του Δ.Σ.
Σε κάθε περίπτωση, εγκρίθηκε από το Σώμα η προσπάθεια επέκτασης του Συλλόγου προς άλλες, εκτός της Αθήνας, πόλεις.
Για το λόγο αυτό, το Δ.Σ. δίνει ιδιαίτερη σημασία στην πρώτη σχετική εκδήλωση του Συλλόγου, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 26 Νοεμβρίου.


6) Προετοιμασία για ανάληψη δράσης από το Σύλλογο πάνω στο ζήτημα της αύξησης των αντικειμενικών τιμών ακινήτων.

Από τον Πρόεδρο του Σώματος, αναφέρθηκε ότι έγινε προσέγγιση προς την Π.Ο.Μ.ΙΔ.Α. και τον Πρόεδρό της κ. Σ. Παραδιά, για το ενδεχόμενο ανάληψης κοινής δράσης προς τον τομέα αυτόν. Αναφέρθηκε όμως ότι, ο κ. Παραδιάς δήλωσε ότι η ΠΟΜΙΔΑ, δεν θα προβεί σε καμία σχετική ενέργεια.
Κατόπιν αυτού, το Σώμα ανέθεσε στον Πρόεδρο να αναζητήσει άλλους “στρατηγικούς συμμάχους” για το ζήτημα αυτό, αλλά και σε κάθε περίπτωση, να προετοιμαστεί ο Σύλλογος αυτόνομα για την υπόθεση.

7) Ενημέρωση του Σώματος για την οριστική στελέχωση της Επιστημονικής Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Συλλόγου και την έναρξη της λειτουργίας της.

Ο Πρόεδρος ανέγνωσε ανακοίνωση του κ. Χρήστου Κλειώση, με την οποία έγιναν αποδεκτές οι προσκλήσεις του Συλλόγου προς έγκριτους νομικούς για τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή. Μετά απ’ αυτό, θεωρείται ότι οριστικοποιήθηκε η σύνθεσή της και συνεπώς μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες της.

8) Ενημέρωση του Σώματος για τις προετοιμασίες για την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης στις 26 Νοεμβρίου και της Αθήνας στις 17 Νοεμβρίου. Προετοιμασία για την καθιέρωση της “Ημέρας του Φορολογούμενου” κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Αθήνας (Δεκέμβριος 2011). Προσδιορισμός υπευθύνου.

Αναφέρθηκαν οι μέχρι στιγμής ενέργειες που έχουν γίνει για την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης και δόθηκαν οδηγίες για την ολοκλήρωση των προετοιμασιών (εκτύπωση αφίσσας, υλικού για το περίπτερο κλπ).
Το Δ.Σ., ενέκρινε τη μετάβαση έως και δύο μελών του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη για το σκοπό αυτό και ενέκρινε την κάλυψη του 50% των εξόδων μετακίνησης και διαμονής.

9) Απόφαση για την ημερομηνία σύγκλησης της 2ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης (έτους 2012).

Ο Πρόεδρος έθεσε το ζήτημα που ανακύπτει από τα όσα ορίζει το Καταστατικό. Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Καταστατικού “Δικαίωμα να εκλέγει έχει κάθε τακτικό μέλος του Σωματείου που είναι ταμειακά εντάξει εφόσον έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από την εγγραφή του. Δικαίωμα να εκλέγεται έχει κάθε τακτικό μέλος του Συλλόγου που είναι ταμειακά εντάξει και έχει συμπληρώσει έξι μήνες από την εγγραφή του.”
Συνεπώς, καθώς όπως έχει ήδη αναφερθεί σε άλλες συνεδριάσεις του Δ.Σ. στην προσεχή Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθούν αρχαιρεσίες για την κάλυψη κενών θέσεων στο Δ.Σ., θα πρέπει να προγραμματισθεί κατάλληλα η ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα όσο το δυνατό ευρύτερης συμμετοχής, τόσο στην ψηφοφορία (δικαίωμα να εκλέγει), όσο και στις θέσεις των υποψηφίων (δικαίωμα να εκλέγεται).
Συζητήθηκε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση κατά το μήνα Φεβρουάριο, πλην όμως κρίθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη συζήτηση και σχεδιασμός επ’ αυτού και για το λόγο αυτό το ζήτημα δεν τέθηκε σε ψηφοφορία. Για το λόγο αυτό, η λήψη απόφασης αναβλήθηκε για το προσεχές Δ.Σ.

10) Ενημέρωση για την εξέλιξη της έρευνας με θέμα “Δαπάνες Κοινοβουλίων και αμοιβές βουλευτών στις χώρες της ΕΕ”.

Καθώς απουσίασε το μέλος του Συλλόγου που έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη μελέτη, το θέμα δε συζητήθηκε.

11) Έγκριση συνεργασίας του Συλλόγου με την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους (Ε.Λ.Ε.) για το ζήτημα της απαίτησης επιστροφής του γερμανικού χρέους της Κατοχής, καθώς και των αρχαιοτήτων που εκλάπησαν από τη χώρα.

Ο Πρόεδρος, ανέλυσε προς το Σώμα τους λόγους για τους οποίους θα ήταν σκόπιμο για το Σύλλογο να ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό. Επιγραμματικά, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα όσα ανέπτυξε ο Πρόεδρος, οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους ο Σύλλογος θα πρέπει να ασχοληθεί με το ζήτημα είναι:
- Υπάρχει ουσιαστικό θέμα, το οποίο συχνά τείνει είτε να ξεχασθεί, είτε να παρανοηθεί.
- Το ενδιαφέρον της κοινωνίας για το ζήτημα είναι υψηλό.
- Το ζήτημα είναι υψηλής οικονομικής σημασίας.
- Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το διασυρμό της χώρας μας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στη Γερμανία, το ζήτημα είναι μεγάλης ηθικής αξίας.
Ο Πρόεδρος ανέφερε την πρότασή του για τη στρατηγική που θα μπορούσε να ακολουθηθεί στην επεξεργασία του θέματος:
α) Τον αρχικό περιορισμό του εξεταζόμενου θέματος στο “κατοχικό χρέος”, χωρίς, στην παρούσα φάση, να ληφθούν υπ’ όψη τα ζητήματα των “πολεμικών αποζημιώσεων” και των “αποζημιώσεων προς τα θύματα”.
β) Τη συγγραφή μίας μελέτης, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (έως 31-1-2012) η οποία θα βασίζεται αποκλειστικά σε γεγονότα και θα είναι επιστημονικής μορφής και περιεχομένου, ενώ θα έχει αποκλεισθεί κάθε κομματική ή εθνική απόχρωση ή θεώρηση.
γ) Τη δημοσίευση της μελέτης αυτής και της έκδοσης ενημερωτικού σημειώματος επ’ αυτής στην αγγλική, γερμανική και γαλλική γλώσσα.
δ) Την πίεση (έστω και μέσα από τη νομική οδό) προς την Ελληνική Κυβέρνηση για ανάληψη δράσης.
Από το σημείο αυτό και μετά, η περαιτέρω δράση θα προσδιορισθεί με βάση τα αποτελέσματα που θα έχουν επιτευχθεί έως τότε.

Για την επιτάχυνση της διαδικασίας συγγραφής της μελέτης, ο Πρόεδρος πρότεινε την αποδοχή και τη χρήση στη μελέτη αυτή, του υλικού που έχει έως σήμερα συλλέξει και επεξεργασθεί η σχετική επιτροπή της Ε.Λ.Ε. (Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους).

Μετά από ψηφοφορία, το Σώμα αποδέχθηκε (κατά πλειοψηφία 3-1) την πρόταση του Προέδρου.


12) Άλλα θέματα και ανακοινώσεις

Έγινε δεκτή η χορηγία του μέλους  Α. Α. προς το Σύλλογο ύψους 300 ευρώ (αριθμός απόδειξης ΣΤ-18).




(Σημείωση: Τα θέματα για τα οποία δεν αναφέρεται αποτέλεσμα ψηφοφορίας, ψηφίστηκαν ομόφωνα)

Μη υπάρχοντος άλλου θέματος, ο Πρόεδρος κήρυξε τη λήξη της Συνεδρίασης.


Τα πρακτικά υπογράφονται ως ακολούθως


Πρόεδρος        Αντιπρόεδρος    Γεν. Γραμματέας    Το μέλος

Ι. Σιάτρας        Η. Ρούπας    Χρ. Μπαβέλης Joanna Przepiorka



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας