Πρόταση - έκκληση προς τον Υπουργό Οικονομικών για προσωρινή αναστολή της κύρωσης της διακοπής της ηλεκτροδότησης

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Ανακοινώσεις Συλλόγου | Πρόταση - έκκληση προς τον Υπουργό Οικονομικών για προσωρινή αναστολή της κύρωσης της διακοπής της ηλεκτροδότησης
image

Από την περίοδο της ανακοίνωσής του, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το μέτρο της επιβολής του “ειδικού φόρου ακινήτων”, έχει προκαλέσει μία μεγάλη αναστάτωση και μία απερίγραπτη ανασφάλεια στο σύνολο της κοινωνίας.

Από οικονομικής πλευράς, το μέτρο χαρακτηρίζεται ως επαχθές, καθώς  -όπως άλλωστε έχει ομολογηθεί από όλους- η φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων φορολογούμενων έχει πλέον εξαντληθεί.
Από νομικής πλευράς, χαρακτηρίζεται ως πρωτόγνωρο, πολύπλοκο και αμφιβόλου νομιμότητας και εναντίον του επιχειρηματολόγησε το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας.
Από κοινωνικής πλευράς, χαρακτηρίζεται ως απάνθρωπο καθώς ευτελίζει την προσωπικότητα του ατόμου.

Το μέτρο αυτό θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 53 του νόμου 4021/2011. Εναντίον του σχετικού νόμου και της εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης, από τον Σύλλογο ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, αλλά και πολλούς άλλους φορείς, κατατέθηκε προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, αίτηση ακύρωσης, η οποία θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, στις 2 Δεκεμβρίου 2011.

Πέραν των χαρακτηρισμών οι οποίοι αναφέρθηκαν παραπάνω, ο νόμος έχει μία σοβαρή ιδιαιτερότητα: περιορίζει, έως εξαλείφει τις δυνατότητες κάθε νόμιμης αντίδρασης των πολιτών κατ’ αυτού. Αντίδρασης που προβλέπεται με βάση το Σύνταγμα, αλλά και τις διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πέραν αυτού, όπως αποδείχθηκε και από την απαράδεκτη εξέλιξη στο ζήτημα της σύστασης παρακαταθηκών στο Ταμείων Παρακαταθηκών και Δανείων, η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και υλοποιεί μία σειρά αθέμιτων πρακτικών, για να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις νόμιμες αντιδράσεις των πολιτών.

Δεν είναι κακό να αντιδρούν οι πολίτες. Κυρίως όταν οι αντιδράσεις εκδηλώνονται με ένα νόμιμο τρόπο. Απεναντίας, είναι καλό και για την κοινωνία, η οποία βρίσκει μία διέξοδο στην πίεση που δέχεται, αλλά και για τη Δημοκρατία, αφού με τον τρόπο αυτό οι πολίτες διερευνούν τη νομιμότητα των νομοθετημάτων και με τις πράξεις αντίδρασής τους εκφράζουν την άποψή τους και ελέγχουν τη δημόσια διοίκηση.

Η Διοίκηση του Συλλόγου μας, επί μέρες, πραγματοποιεί συναντήσεις με ομάδες έγκριτων νομικών και αναζητά τρόπους με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να εκφράσουν το δικαίωμα της νόμιμης αντίδρασής τους, κατά του επαχθούς και άδικου μέτρου. Αναζητά τρόπους οι οποίοι θα είναι δόκιμοι και πρόσφοροι για το μέσο πολίτη. Τρόπους που δε θα απαιτούν ούτε την πολυήμερη ταλαιπωρία των πολιτών στις κρατικές υπηρεσίες ή στα δικαστήρια, αλλά ούτε και την οικονομική επιβάρυνση από την πρόσληψη δικηγόρων.

Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, εξερευνήθηκαν και αναλύθηκαν πολλές -πάρα πολλές- προτάσεις. Προτάσεις που περιλαμβάνουν την προσφυγή στα Ειρηνοδικεία για την αναζήτηση δικαστικής προστασίας για την απειλή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, την υποβολή αναγνωστικής αγωγής κατά της ΔΕΗ για το οφειλόμενο ποσό, την άσκηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ, με βάση το άρθρο 57 του Αστικού Κώδικα (προσβολή προσωπικότητας) κλπ.
Θα απαιτούνταν πολλές σελίδες για να καταγράψουμε τα νομικά επιχειρήματα που έχουν κατατεθεί και τις λύσεις και στρατηγικές που προτάθηκαν.

Όμως, αυτά, ούτε στους στόχους και τους σκοπούς του Συλλόγου μας είναι, αλλά ούτε και πρέπει να δημιουργηθεί ψύχωση στην ελληνική κοινωνία. Και ούτε η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να γίνει το πεδίο εφαρμογής των νομικών ευρημάτων (και πειραματισμών;) στα οποία -μέσα από φιλότιμες προσπάθειες- καταλήγουν οι νομικοί που ασχολήθηκαν με το θέμα.

Από την άλλη πλευρά, γιατί άραγε τα κάνουμε όλα αυτά; Τί αναζητούν επί μέρες οι νομικοί;
Αναζητούν τρόπους για να εμποδιστεί η ΔΕΗ μην κόψει το ρεύμα, σε όσους επιλέξουν (είτε για λόγους ανάγκης, είτε για λόγους συνείδησης) να πληρώσουν μόνο την αξία του ρεύματος και να αναβάλουν ή να αρνηθούν την πληρωμή του “ειδικού τέλους ακινήτων”.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η συζήτηση της αίτησης ακύρωσης του Συλλόγου μας (αλλά και άλλων φορέων ή πολιτών) στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ορίστηκε να γίνει στις 2 Δεκεμβρίου 2011 (πρόκειται για την ταχύτερη εισαγωγή σε συζήτηση στην Ολομέλεια που έχει γίνει ποτέ και μάλιστα σε ημερομηνία πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφυγών).
Με δεδομένη και δεδηλωμένη τη διάθεση του ανωτάτου Δικαστηρίου να λήξει επιτέλους η παρούσα αναταραχή της κοινωνίας, λογικά, θα πρέπει να αναμένουμε ότι η απόφαση θα εκδοθεί σύντομα, κάτι που μπορεί να σημαίνει μεταξύ ενός ή δύο μηνών μετά τη συζήτηση της 2ας Δεκεμβρίου.

Με βάση όλα τα παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, ενέκρινε χθες πρόταση του Προέδρου του σύμφωνα με την οποία, καθώς η προσπάθεια για την εξεύρεση νομικών μέσων ευρείας χρήσης για την εύκολη και (σχετικά) ανέξοδη προσφυγή στη δικαιοσύνη για την καθυστέρηση διακοπής της ηλεκτρικής σύνδεσης, δε μπορεί να ευδοκιμήσει, με δεδομένη τον ταχύτατο προσδιορισμό της συζήτησης της αίτησης ακύρωσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Σύλλογος θα πρέπει να ολοκληρώσει την προσπάθειά του προς την κατεύθυνση αυτή και να μεταβάλει τη στρατηγική του.

Για τους λόγους αυτούς, αποφασίστηκαν:

α) Η συνέχιση της προσπάθειας για την ανατροπή και ακύρωση της απόφασης της Διοίκησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να παύσει να δέχεται τη σύσταση παρακατάθεσης υπέρ της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων, από πολίτες που δεν επιθυμούν να πληρώσουν το “ειδικό τέλος ακινήτων”. Για το σκοπό αυτό, ο Σύλλογος θα προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας για την -μέσω της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων- ακύρωση της σχετικής απόφασης της διοίκησης του ΤΠ&Δ. Λόγω της απεργίας των δικηγόρων, η προσφυγή αυτή δε μπορεί να γίνει πριν από την ερχόμενη εβδομάδα.

β) Η αποστολή επιστολής προς τον Υπουργό των Οικονομικών, στην οποία θα υποβάλλεται το αίτημα της έκδοσης υπουργικής απόφασης για την προσωρινή αναστολή των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος 4021/2011, τουλάχιστον έως την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με το αιτιολογικό ότι κάτι αυτό θα συμβάλει στη μείωση της παρούσας κοινωνικής έντασης, ενώ δεν πρόκειται να έχει σοβαρές επιδράσεις στα δημοσιονομικά πράγματα.
Η επιστολή αυτή θα σταλεί εντός της ημέρας και μετά την παράδοσή της στον παραλήπτη της, θα δημοσιευθεί στο site του Συλλόγου και θα διανεμηθεί στα ΜΜΕ.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (1 σχολιάστηκε):

Γιωργος Κ. την 10 Νοεμβρίου 2011
avatar
Η Ηλ. Ενενργεια ειναι απο τις απαραιτητες αναγκες ενος νοικοκυριου για την ευρυθμη λειτουργια του, οπως και το νερο. Πως ειναι δυνατον να ερχεται η ΔΕΗ και καθε αλλος παροχος Ηλεκτρισμου και να διακοπτει την παροχη απ τη στιγμη που η αξια του εχει πληρωθει? Οπως επισης υπαρχει και σχετικος νομος που απαγορευει την διακοπη παροχων πρωτης αναγκης για την επιβιωση ακομα κι αν αυτες ειναι απληρωτες, απλα δεχονται διακανονισμο.... Αυτο και μονο ειναι κατι που δηλωνει την αβασιμοτητα του Νομου υπερ καταβολης του χαρατσιου.
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
1
συνολικά: 1 | προβολή: 1 - 1

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας