Τέλος ακινήτων: Εντοπίζονται λάθη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ!

Αρχική | Απόψεις | Καταγγελίες | Τέλος ακινήτων: Εντοπίζονται λάθη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ!
image

Συχνά και ...ιδιαίτερα ακριβά (για τους φορολογούμενους) αποδεικνύονται τα λάθη που εμπεριέχονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ οι οποίοι περιλαμβάνουν και το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (το οποίο η ΔΕΗ καταλογίζει και εισπράττει παρανόμως, χωρίς ακόμη να έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει ο σχετικός νόμος). Και δυστυχώς, με βάση την “δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία” της ιδιωτικής ΔΕΗ, οι πολίτες που σπεύδουν στα γραφεία της για να διαμαρτυρηθούν, αποπέμπονται (χωρίς αιδώ) με το αιτιολογικό ότι, η ΔΕΗ δεν ευθύνεται και ότι “δεν προβλέπεται διαδικασία ενστάσεων”!

Χθες, μας στάλθηκε -από μέλος του Συλλόγου- η παρακάτω επιστολή:

“Κύριοι,
Σας αναδεικνύω ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα σχετικά με το έκτακτο τέλος ακινήτων: Σε πολλούς λογαριασμούς της ΔΕΗ αναγράφεται λανθασμένη Τιμή Ζώνης με αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να πρέπει να καταβάλλουν υψηλότερο έκτακτο τέλος από αυτό που οφείλουν βάσει του Νόμου.
Προσωπική μου περίπτωση:
Είμαι συνιδιοκτήτης μισθωμένου κτιρίου γραφείων με Τιμή; Ζώνης =  €1.500 (το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται σε δήμο της Αττικής)
Στον λογαριασμό ΔΕΗ αναγράφεται (εσφαλμένα) Τιμή Ζώνης €2.300
Αυτό φυσικά επιβαρύνει κατά €3/τμ το έκτακτο τέλος (από €5 στας €8 ανά τετραγωνικό μέτρο).
Επειδή το κτίριο είναι σχετικά μεγάλο (3.720 τμ), καλούμαστε να καταβάλλουμε τέλος €29.760. αντί για €18.600.
Δηλαδή καλούμαστε να καταβάλλουμε επιπλέον €11.160 επειδή εσφαλμένα η Δ.Ε.Η. αναγράφει λανθασμένη Τιμή Ζώνης.
Απευθύνθηκα στην Δ.Ε.Η. και μου απάντησαν ότι δεν υπάρχει διαδικασία ενστάσεων.
Είναι δυνατόν να μην υπάρχει διαδικασία ενστάσεων, για λάθη που οφείλονται στην Δ.Ε.Η. (ή σε Δήμους που έχουν εσφαλμένα πληροφορήσει την Δ.Ε.Η.);
Γνωρίζετε τι μπορεί να κάνει ένας φορολογούμενος στην προκειμένη περίπτωση;
Το κτίριο είναι μισθωμένο. Η μισθώτρια θα καταβάλλει το –εσφαλμένο- υψηλότερο έκτακτο τέλος, και θα το παρακρατήσει από το μίσθωμα.
Δεν νομίζετε ότι είναι άδικο, και στις μέρες μας ιδιαίτερα δυσβάστακτο- να καταβάλλει κάποιος σημαντικά υψηλότερο έκτακτο τέλος Δ.Ε.Η. από αυτό που οφείλει να καταβάλλει;”

Κάποιος βεβαίως θα πει, “τί μας ενδιαφέρουν εμάς τόσο μεγάλα ακίνητα”; Δεν είναι όμως έτσι. Η ουσία δεν είναι στο απόλυτο μέγεθος του λάθους, αλλά στο ποσοστιαίο. Η διαφορά του ποσού που καλείται να πληρώσει ο συμπολίτης μας είναι 60% πάνω από το κανονικό!

Και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Χθες, στο site της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” διαβάσαμε ότι, ακίνητο στη Θήρα, με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ, ο Δήμος το είχε καταχωρημένο με τιμή 5.900 ευρώ! Και βεβαίως, στις διαμαρτυρίες του πολίτη, η ΔΕΗ επαναλαμβάνει σταθερά ότι, δεν ευθύνεται και ότι “δεν προβλέπεται διαδικασία ενστάσεων”!

Και όμως, κάνει λάθος η ΔΕΗ αν νομίζει ότι δεν ευθύνεται. Ευθύνεται και μάλιστα τα όργανά της, σύμφωνα με το άρθρο 244 του Ποινικού Κώδικα απειλούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών! (Άρθρο 244 - Καταπίεση - Υπάλληλος που εν γνώσει εισπράττει φόρους, δασμούς, τέλη ή άλλα φορολογήματα, δικαστικά έξοδα ή οποιαδήποτε δικαιώματα που δεν οφείλονται τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών).

Βέβαια, συνήθως δεν πρόκειται για λάθη, αλλά για ...πονηριές των Δήμων, οι οποίοι εσκεμμένα έχουν καταχωρημένες υψηλότερες τιμές ζώνης από το κανονικό, αφού έτσι εισπράττουν (μέσω της ΔΕΗ) κάθε μήνα περισσότερα δημοτικά τέλη! Και το ζήτημα αυτό θα πρέπει να ερευνηθεί...

Τί μπορεί να κάνει ο πολίτης:
Σε κάθε περίπτωση, ο πολίτης που αδικείται, μπορεί να υποβάλει στη ΔΕΗ μία “αίτηση διόρθωσης” αναγράφοντας τη σωστή τιμή ζώνης (η οποία αποδεικνύεται από έγγραφα που παίρνει κάποιος από το Δήμο του). Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να την παραλάβει και να διορθώσει άμεσα το ποσό, εκδίδοντας νέο λογαριασμό, διαφορετικά (ο υπάλληλος που αρνείται) ασκεί “καταπίεση” σύμφωνα με το άρθρο 244 του Ποινικού Κώδικα.

Εάν η ΔΕΗ επιμένει στη μη διόρθωση του λογαριασμού, τότε ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να καταβάλει το ποσό που πραγματικά οφείλει (ρεύμα, δημοτικά τέλη, ΕΡΤ και σωστό τέλος ακινήτων) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να παραδώσει τη σχετική απόδειξη στη ΔΕΗ και εάν αυτή αρνηθεί να την παραλάβει να τη στείλει με δικαστικό επιμελητή.

Εάν ο πολίτης έχει ήδη πληρώσει το λογαριασμό (επαναλαμβάνουμε ότι η είσπραξη των τελών ακινήτων από τη ΔΕΗ, χωρίς να έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση είναι από μόνη της μία μεγάλη παρανομία), τότε θα πρέπει να υποβάλει μία αίτηση επιστροφής. Εάν η ΔΕΗ αρνηθεί να επιστρέψει τα χρήματα, τότε ο πολίτης μπορεί να επικαλεσθεί “πρόταση συμψηφισμού” και να συμψηφίσει τη διαφορά της πρώτης δόσης, με το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει στη δεύτερη δόση. Σε περίπτωση που η ΔΕΗ αρνηθεί να εισπράξει το ποσό που (με βάση το σωστό υπολογισμό της τιμής ζώνης και μετά τον συμψηφισμό) της προσφέρει ο πολίτης, τότε μπορεί να γίνει η κατάθεση του ποσού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

(Στις παραπάνω περιπτώσεις, είναι καλό για τους πολίτες να έχουν συμμετάσχει στο ομαδικό εξώδικο το οποίο συντονίζει ο Σύλλογός μας)

Τέλος, οι πολίτες που εντοπίζουν λάθη στις τιμές ζώνης, μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή από τη ΔΕΗ (προς το παρόν υπάρχει μία διχογνωμία για το εάν η απαίτηση πρέπει να γίνει προς τη ΔΕΗ ή το Δήμο) των αυξημένων δημοτικών τελών που πλήρωναν, τουλάχιστον για το διάστημα που η απαίτηση αυτή δεν έχει παραγραφεί, δηλαδή της τελευταίας 5ετίας. Μην το περιφρονείτε! Εάν η διαφορά είναι της τάξης του 60% που εμφανίζεται να είναι στην περίπτωση του μέλους μας που εντόπισε το ζήτημα, τότε, η διαφορά και το ποσό που μπορείτε να διεκδικήσετε, δεν είναι αμελητέο.

Μόλις τελειώσει όλη αυτή η υπερβολική ενασχόληση που έχει υπάρξει λόγω του τέλους επιτηδεύματος και του τέλους ακινήτων, ο Σύλλογος θα ασχοληθεί και με το ζήτημα αυτό και για το πώς οι πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των δημοτικών τελών που πληρώθηκαν αχρεωστήτως, κάτι που ενδεχόμενα έγινε με ...πονηριά των δημοτικών αρχών.

Ευχαριστούμε το μέλος για την επισήμανση που μας έκανε. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο δείχνει το πώς ο Σύλλογος μπορεί να φανεί χρήσιμος σε πολλές, μικρές ή μεγάλες, περιπτώσεις στις σχέσεις του πολίτη με το Κράτος. Παράλληλα όμως δείχνει και το πώς ένας πολίτης μπορεί να “ενεργοποιήσει” ένα θέμα και να προκαλέσει και άλλους να ασχοληθούν με αυτό. Με άλλα λόγια, μία κοινωνική συσπείρωση για θέματα που μπορούν να αφορούν περισσότερους, ή ακόμη και όλους μας!



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (17 σχολιάστηκε):

Γιάννης Σιάτρας την 07 Φεβρουαρίου 2012
avatar
Σαφώς και μπορείτε να τα διεκδικήσετε. Κατ' αρχάς, βρείτε τους προηγούμενους λογαριασμούς. Των τελευταίων 5 ετών.
Στη συνέχεια ζητήστε μία επίσημη δήλωση από το Δήμο για το πόσα τ.μ. είναι το ακίνητό σας.
Μέσα στο Φεβρουάριο θα έχουμε οδηγίες για το πώς θα τα διεκδικήσετε.
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Γιωργος την 07 Φεβρουαρίου 2012
avatar
ΕΓΏ ΕΊΜΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΉΣ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΏ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΩ ΧΑΡΆΤΣΙ ΓΙΑ 603 τμ ΜΟΥ ΈΒΑΛΑΝ ΧΑΡΆΤΣΙ ΓΙΑ 2580 τμ.. ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥΣ ΕΊΝΑΙ ΜΌΝΟ ΚΑΙ ΛΈΩ ΜΌΝΟ ( 10.000) ευρώ .ΜΕΤΆ ΑΠΌ ΤΕΡΆΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΟΥ ΈΔΩΣΕ ΤΟ ΧΆΡΤΗ ΑΛΛΆ ΣΕ ΜΈΝΑ ΤΟ ΡΕΎΜΑ ΈΡΧΕΤΑΙ ΚΆΘΕ ΜΉΝΑ .ΤΟ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ ΤΟ ΡΕΎΜΑ ΤΟ ΈΚΟΨΑΝ ΠΑΡΌΛΟ ΤΗΣ ΜΑΛ..... ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΈΝΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΌΡΑΣΗ .ΑΛΛΆ ΑΥΤΌ ΚΑΙ ΠΆΛΙ ΕΊΝΑΙ ΛΊΓΟ .ΤΟ ΕΡΏΤΗΜΑ ΜΟΥ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΕΞΉΣ.ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΊΓΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΎΣ ΠΟΥ ΈΚΑΝΑ ΜΌΝΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΆΝΩ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΈΛΗ ΠΟΥ ΠΛΉΡΩΣΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ 10 ΧΡΌΝΙΑ ΕΊΝΑΙ ΠΕΡΊΠΟΥ 37.000 ΛΌΓΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΉΣ ΠΕΡΙΟΧΉΣ .ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΗ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΚΆΝΩ? Ο ΧΟΡΟΣ ΕΊΝΑΙ ΑΠΌ 1973 ΚΑΙ ΟΎΤΕ Η ΔΕΗ ΈΧΕΙ ΜΙΑ ΜΈΤΡΗΣΗ Η ΈΝΑ ΣΤΟΙΧΕΊΟ ΠΟΥ ΝΑ ΛΈΕΙ ΚΆΤΙ ΜΕ ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΆ. ΜΆΛΙΣΤΑ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΟΥ ΕΊΠΕ ΌΤΙ ΤΌΤΕ ΤΑ ΈΒΑΖΑΝ ΤΑ ΤΜ. ΜΕ ΤΟ ΜΆΤΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥΣ .ΑΥΤΉ ΕΊΝΑΙ Η ΑΠΆΝΤΗΣΗ.ΠΩΣ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΖΗΤΉΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΈΝΑ ΤΟΥΣ ΠΊΣΩ ΚΑΙ ΠΌΣΟ ΠΊΣΩ ΕΧΩ ΔΙΚΑΊΩΜΑ ΝΑ ΖΗΤΏ ΤΗΣ ΜΑΛ...... ΤΟΥΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ.
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
ΩΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΛΟΣ την 26 Νοεμβρίου 2011
avatar
ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΛΘΩ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΗ ΣΑΣ? ευχαριστω
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
'Ακης την 07 Νοεμβρίου 2011
avatar
Με ποιον τρόπο μπορεί να αμυνθεί κάποιος σε λανθασμένο τρόπο υπολογισμού του τέλους οφειλόμενο σε λανθασμένο τρόπο υπολογισμού παλαιότητας του ακινήτου που ενώ είναι 31 ετών (και υπάρχει η σχετική βεβαίωση της ίδιας της ΔΕΗ ότι ηλεκτροδοτείται επί 31 συναπτά έτη) ωστόσο στο σχετικό λογαριασμό εμφανίζεται ως 15 ετών με προσαυξητικό συντελεστή 1,1 αντί του ορθού 1,00. Η ΔΕΗ με πρόσφατη ανακοίνωση αποποιείται των ευθυνών της http://www.capital.gr/news.asp?id=1322868 μολονότι το αρχείο της είναι λανθασμένο και δεν συμφωνεί με το μητρώο των πελατών της.
Τι λύση νομίζετε ότι θα μπορούσε να υπάρχει στην προκειμένη περίπτωση;
Διάβασα την ανωτέρω άποψή σας, αλλά κατ'αρχήν η 244 ΠΚ αφορά σε δημόσιους υπαλλήλους και η παρακατάθεση αποτράπηκε με τη γνωστή απόφαση του ΝΣΚ.
Τι άλλη λύση σκέφτεται κανείς σ'έναν τόσο άδικο καταλογισμό;
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
ΞΑΝΘΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ την 28 Οκτωβρίου 2011
avatar
Πως μπορώ να συματάσχω στο ομαδικό εξώδικο του Συλλόγου σας; Ευχαριστώ
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Χριστίνα Κωνσταντινίδου την 27 Οκτωβρίου 2011
avatar
Μήπως κάποιος ξέρει τι ισχύει για τα υπόγεια γκαράζ που είναι αυτοτελείς ιδιοκτησίες και παίρνουν ρεύμα από ένα κοινό ρολόι; (και άρα τα τέλη του Δήμου πληρώνονται από εκεί). Ο Δήμος Αθηναίων επιμένει να χρεώνει τα τέλη (και άρα και το τέλος ακινήτων) αθροιστικά (94τμ. σπίτι και γκαράζ) και αρνείται να διορθώσει το λογαριασμό ΔΕΗ αναγράφοντας τα πραγματικά βάση συμβολαίου τμ του σπιτιού (82τμ). Υπάρχει κάποια εγκύκλιος, νόμος κλπ να το προσκομίσω στο Δήμο;
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
3
Ελευθερία την 27 Οκτωβρίου 2011
avatar
Το χαράτσι δεν μας έχει έρθει ακόμα,αλλά έχω μία ερώτηση. Τα τετραγωνικά του σπιτιού μου είναι 110, στο λογαριασμό είναι περασμένα 169τ.μ. που είναι η συνολική επιφάνεια βάσης αδείας, δηλαδή και οι βεράντες? έτσι υπολογίζεται και αν όχι πρέπει να πάω στον δήμο ή στη ΔΕΗ.
Ευχαριστώ πολύ
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Λάμπρος Ιωάννινα την 26 Οκτωβρίου 2011
avatar
Αγαπητοι φιλοι
σημερα ελαβα το γενναιο λογαριασμό ΔΕΗ με υποχρεωση χαρατσιου 974,40ΕΥΡΩ. Η τιμη ζωνης ειναι σωστη αλλα τα τετραγωνικα λάθος. Για σπιτι 105τμ (+63τμ υπογειο, το ποιο δεν εμπαινε στην φορολογικη) ο Δημος λογαριαζε 183τμ και το ΤΑΠ 203τμ. Αποτελεσμα αντι για 420ΕΥΡΩ χαρατσι τα 974. Τι κανω; ευχαριστω
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
-2
dimitris την 24 Οκτωβρίου 2011
avatar
προβλημα υπαρχει και με το συντελεστη παλαιοτητας

εμενα μου ρθε χαρατσι υπολογισμενο με συντελεστη παλαιοτητας 1.05

ενω η ηλικια του ειναι +40
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
ΗΛΙΑΣ Κ.. την 20 Οκτωβρίου 2011
avatar
κ.Γκαλιουρη, θα πατε στην ΔΟΥ ως μονη αρμοδια να σας καθορισει την τιμη ζωνης και την οποια θα προσκομισεται στο Δημο...οι Δημοι δεν οριζουν τιμη ζωνης...επομενως;;;
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
1
1 2 next συνολικά: 17 | προβολή: 1 - 10

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας