Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τολμά στη διαχείριση των απορριμμάτων

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Τοπική Αυτοδιοίκηση | Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τολμά στη διαχείριση των απορριμμάτων
image

Άρθρο της Τανιας Γεωργιοπουλου, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011.


«Στο θέμα των σκουπιδιών αποτύχαμε. Σκουπίδια στους δρόμους, χωματερές, ΧΥΤΑ που κάθε τόσο κλείνουν. Στη Θεσσαλονίκη μόλις φέτος ξεκίνησε η ανακύκλωση. Το πρόβλημα δεν επιδέχεται βελτίωση, το υπάρχον σύστημα δεν επιδέχεται βελτίωση. Οπότε πρέπει να πάμε σε ένα άλλο σύστημα». Με τα λόγια αυτά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης προαναγγέλλει την προσπάθεια του δήμου να αντιμετωπίσει το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών με ιδιώτες. «Σκεφτόμαστε να δώσουμε τη διαχείριση των σκουπιδιών σε ένα μικρό διαμέρισμα σε ιδιώτες για να δούμε πώς θα πάει. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, σήμερα η αποκομιδή των απορριμμάτων κοστίζει στον δήμο 250 ευρώ ο τόνος. Με ιδιωτική εταιρεία το κόστος δεν ξεπερνά τα 80 ευρώ τον τόνο», συνεχίζει ο κ. Μπουτάρης. «Και δεν είναι μόνο η αποκομιδή, είναι και η διαχείριση μετά την αποκομιδή. Εμείς δεν έχουμε την τεχνογνωσία να τα διαχειριστούμε».

Δέσμια η κοινωνία


Γνωρίζει ότι τα λόγια του θα προκαλέσουν αντιδράσεις και μάλιστα τη στιγμή που το κλίμα είναι έκρυθμο. Συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ προειδοποίησαν χθες, παίρνοντας τον λόγο στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, ότι σε περίπτωση που εμφανιστούν ιδιωτικές εταιρείες για να κάνουν την αποκομιδή, θα υπάρξει αιματοχυσία. Τόνισαν μάλιστα χαρακτηριστικά: «Δεν ελέγχουμε την κατάσταση, ο κόσμος είναι εξοργισμένος».

Δεν γίνεται αλλιώς, επιμένει ο κ. Μπουτάρης. Δεν είναι δυνατόν όλη η κοινωνία να είναι δέσμια του ίδιου προβλήματος εδώ και είκοσι χρόνια και να μην μπορεί να επιλυθεί. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει ιδιώτες στην αποκομιδή και τον Αύγουστο, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Η Θεσσαλονίκη πολλές φορές έχει βρεθεί με τεράστιους όγκους σκουπιδιών στους δρόμους, καθώς κλείνει ο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης.

Ο κ. Μπουτάρης εξηγεί πως το οριζόντιο μέτρο της μείωσης του προσωπικού «εμάς δεν μας ωφελεί σε τίποτα, δεν μπορεί να μας δώσει λύσεις». Πρόκειται για ισοπεδωτική αντιμετώπιση όλων των υπαλλήλων, χωρίς να εξετάζονται οι πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών του δήμου σε εξειδικευμένο προσωπικό που να μπορεί πραγματικά να κάνει συγκεκριμένες και αναγκαίες εργασίες.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει 1.700 εργαζομένους στον τομέα καθαριότητας, από τους οποίους οι περίπου 800 είναι συμβασιούχοι. Τι θα γίνει με τους εργαζομένους αν οι ιδιώτες αναλάβουν την αποκομιδή;

Ο δήμαρχος αποφεύγει να απαντήσει ευθέως, γνωρίζοντας άλλωστε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά λαμβάνονται κεντρικά. Η θέση του όμως είναι σαφής. «Δεν καταλαβαίνω, οι ιδιώτες μαγικά θα μαζεύουν τα σκουπίδια; Γιατί αυτός που δουλεύει στον δήμο δεν μπορεί να δουλέψει και σε μια ιδιωτική εταιρεία ως εργάτης;».

«Να πάψει η δαιμονοποίηση»

Οι ιδιωτικές εταιρείες ωστόσο έχουν συχνά κατηγορηθεί για κακή μεταχείριση των εργαζομένων.

«Αυτό τον ρόλο λοιπόν μπορεί να παίξει ο δήμος, η αντιδημαρχία, ρόλο επιτελικό, να κάνει την επίβλεψη και όχι την εφαρμογή. Να ορίσει δηλαδή τους όρους του συστήματος μέσα στους οποίους θα είναι υποχρεωμένες να λειτουργήσουν οι εταιρείες. Για παράδειγμα, καθορίζεται από τη σύμβαση με τον δήμο ότι όλοι οι εργάτες στην καθαριότητα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι. Θα έχω λοιπόν έναν υπάλληλο που θα σταματά το απορριμματοφόρο και θα ελέγχει αν όλοι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι», τονίζει.

«Πρέπει να πάψει η δαιμονοποίηση των ιδιωτών. Στη Στοκχόλμη η διαχείριση των σκουπιδιών γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες. Δεν έχει κοινωνική συνείδηση η Σουηδία;», αναρωτιέται.

Τραμπουκισμοί και βία


Με μπουκάλια νερό, μικροαντικείμενα και έντονους προπηλακισμούς κατευόδωσαν τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη κατά την έξοδό του από τα γραφεία της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος) χθες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ που είχαν συγκεντρωθεί εκεί. Νωρίτερα είχαν εισβάλει στην αίθουσα, είχαν πετάξει μπουκάλια με νερό και είχαν χτυπήσει τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη.

Το πρωί οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών και είχαν κλείσει τις εισόδους προκειμένου να μην εισέλθει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης, ο οποίος επρόκειτο να ανακοινώσει τις κυβερνητικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει με τα σκουπίδια.

Στη συνέχεια «ακολούθησαν» τον υπουργό Εσωτερικών στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους φωνάζοντας συνθήματα: «Σκουπίδια θα φάτε όπου και να πάτε» και «Οπου και να πάτε, θα σας βρούμε». Κατέληξαν στα γραφεία της ΚΕΔΕ, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι δήμαρχοι προκειμένου να εκλέξουν το προεδρείο της ένωσης. Εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ μίλησε και στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων το απόγευμα, ζητώντας να μην παρέμβει η αστυνομία ή ιδιωτικά συνεργεία προκειμένου να μην προκληθούν έκτροπα. Αργά το βράδυ η ΠΟΕ-ΟΤΑ, απαντώντας στις κυβερνητικές εξαγγελίες, εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι «από αύριο δεν θα πρέπει να υπάρχει δημοτικό κτίριο ή ΧΥΤΑ σ’ όλη την Ελλάδα που δεν θα είναι κατειλημμένα απ’ τους εργαζομένους».


Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


5







Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας