Απόφαση "βόμβα" του ΣτΕ; Η ΔΕΗ δε δικαιούται, ούτε να εισπράξει φόρους, αλλά ούτε και να κόψει το ρεύμα!

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Ανακοινώσεις Συλλόγου | Απόφαση "βόμβα" του ΣτΕ; Η ΔΕΗ δε δικαιούται, ούτε να εισπράξει φόρους, αλλά ούτε και να κόψει το ρεύμα!
image

Ο δικηγόρος Αθηνών και νομικός Σύμβουλος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Χασιώτης, επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 1934/1998 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις λεγόμενες τότε “παρκο-εταιρίες” του Δήμου Αθηναίων, οι οποίες έκαναν έλεγχο στάθμευσης των αυτοκινήτων και επέβαλαν και τα σχετικά πρόστιμα σε ιδιώτες, η ΔΕΗ δε δικαιούται να εισπράττει φόρους και να διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σε πελάτες της, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο αρνούνται να καταβάλλουν το “τέλος ακινήτων”. Παράλληλα, ούτε οι άλλες ιδιωτικές εταιρίες - πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε είσπραξη φόρων ή διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της παραπάνω  απόφασης, αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, η οποιαδήποτε ανάθεση άσκησης δημόσιας εξουσίας σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (όπως είναι η Δ.Ε.Η. και οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος). Τόσον η είσπραξη φόρων, όσο και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων λόγω της άρνησης πληρωμής φόρων, αποτελούν στοιχεία άσκησης δημόσιας εξουσίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η άσκηση δημόσιας εξουσίας αποτελεί την κατ΄εξοχήν έκφραση κυριαρχίας του Κράτους και ασκείται μόνο από το Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Η προτεινόμενη τροπολογία δεν αναθέτει τις αρμοδιότητες αυτές μόνο στη ΔΕΗ (η οποία έχει και κάποιο δημόσιο χαρακτήρα) αλλά και σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτροδότησης (εναλλακτικούς παρόχους τους ονομάζει). Η επιβολή της κύρωσης ναι μεν προβλέπεται από το Νόμο, αλλά αναθέτει σε ιδιώτη να επιβάλει αυτές τις κυρώσεις.
Εναπόκειται στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει εάν αυτή η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων συμβαδίζει με τα άρθρα 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος.


Το παραπάνω, προστίθεται στους λόγους αντισυνταγματικότητας που ήδη έχουν επισημάνει οι νομικοί συνεργάτες του Συλλόγου μας.

Παρακάτω παρατίθεται το “κρίσιμο” άρθρο 11, της υπ΄ αριθ. 1934/1998 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

11. Επειδή οι μνημονευμένες διατάξεις του άρθ. 36 του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα και του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994, κατά το μέρος που προβλέπουν ευθέως ή επιτρέπουν την ανάθεση αστυνομικής φύσεως αρμοδιοτήτων (βεβαίωση της παράβασης, ακινητοποίηση οχημάτων, επιβολή προστίμων) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αντίκεινται στις θεμελιώδεις διατάξεις του άρθ. 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, κατά την έννοια των οποίων, αστυνομική εξουσία, ως η κατεξοχήν δημόσια εξουσία και έκφραση κυριαρχίας, ασκείται, διά της αστυνομικής αρχής, μόνο από το κράτος (και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που και αυτά είναι αποκεντρωμένες καθ’ύλην κρατικές υπηρεσίες) και όχι από ιδιώτες. Μειοψήφησαν οι Σύμβουλοι Φ. Κατζούρος, Αθ. Τσαμπάση, Σ. Ρίζος και Ν. Σακελλαρίου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η ανάθεση ασκήσεως τέτοιου είδους δραστηριοτήτων, όπως αυτές που αναφέρονται από τη διάταξη του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994.

Για να δείτε ολόκληρο το κείμενο της απόφασης, πιέστε εδώ.

Δείτε επιπρόσθετη επιχειρηματολογία για την αντισυνταγματικότητα του "τέλους ακινήτων"

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Σύλλογο ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ.

 

Στοιχεία επικοινωνίας του Συλλόγου:
α) site: www.forologoumenos.gr
β) e-mail: greek.taxpayers@gmail.com ή secretariat@forologoumenos.gr
γ) Τηλέφωνο: 210-3242032
δ) Διεύνθυνση: Μνησικλέους 2 & Μητροπόλεως 43, 10556, Αθήνα (δείτε το χάρτη)Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (33 σχολιάστηκε):

Μάνος την 04 Νοεμβρίου 2011
avatar
Δηλαδή τώρα τι περιμένετε να σας απαντήσει ένας βουλιμικός ΥΠΟΙΚ; Η αναστάτωση, και αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει στο κοινωνικό σύνολο, και ειδικά στους ανθρώπους που τα βγάζουν ήδη δύσκολα πέρα,αυτομάτως καθιστά αναγκαία τη μη συμμόρφωση με την απαράδεκτη αυτή απόφαση ενός βουλιμικού και αχόρταγου ΥΠΟΙΚ. Δεν θα έπρεπε καν να το συζητάμε. Τα περί επιστολών, αγωγών, ασφαλιστικών μέτρων, δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη δημιουργία στον κόσμο φρούδων ελπίδων, ότι κινούμαστε στην κατεύθυνση ανατροπής αυτού του εμετικού, και παράνομου φόρου. Γιατί ο φόρος όταν δεν είναι δίκαιος, παύει να είναι φόρος, και ως σύνολο έχουμε την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να αντισταθούμε με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο,ακόμα και τη βία. Και για να μην παρεξηγούμε,βία δεν είναι μόνο να πάρω το λοστό και να αρχίσω να τους δέρνω,αν και τους αξίζει,αλλά βία είναι και η καθολική απόρριψη από την κοινωνία, και η μη συμμόρφωσή της με την συγκεκριμένη απόφαση.Όλα τα άλλα τζάμπα τα κάνετε. Αυτοί ταρακουνιούνται μόνο με την έλλειψη ρευστού και με τίποτα άλλο.Όταν το καταλάβετε,πράξτε και ανάλογα. Οι νόμιμες κινήσεις ανήκουν σε χώρες ευνομούμενες με ηθικό πολιτικό προσωπικό, και όχι πολιτικούς άρχοντες. Ως τότε περαστικά μας.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
3
ΒΑΣΩ την 27 Οκτωβρίου 2011
avatar
Το να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για το σύλλογό σας είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω γιατί πραγματικά πράττετε τεράστιο κοινωνικό έργο.Ίσως ήταν κάτι που έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα γιατί μπορεί τότε να μη φτάναμε σε αυτό το σημείο.Έπρεπε από πολλά χρόνια πριν να έχουμε δώσει στη κάθε κυβέρνηση που πέρασε από αυτό το τόπο να καταλάβει ότι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι και θα μας βρουν αντιμέτωπους σαν μια γροθια σε οποιαδήποτε ενέργεια κάνουν που σκοπό έχει την ισοπέδωση ,την εξαθλίωση ως λαός και ως έθνος και το χειρότερο τη προδοσία της πατρίδας μας για την οποία έχυσαν το αίμα τους τόσο οι ήρωες του 1821 όσο και οι ήρωες του 1940.Γιατί αυτό ακριβώς θέλουν να κάνουν,να ξεπουλήσουν την Ελλάδα άνευ όρων!!!Σήμερα πήγα στη γορτή του σχολείου της κόρης μου για την επέτειο του 1940.Δε σας κρύβω ότι για πρώτη φορά στη ζωή μου δάκρυσα.Τι μεγαλείο ψυχής είχαν και πόσο αγαπούσαν την Ελλάδα τόσο οι απλοί άνθρωποι όσο και ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο οποίος είπε ένα βροντερό ΟΧΙ στους Ιταλούς .Ποιος από αυτούς τους εγκληματίες και τους προδότες που μας κυβερνούν έχει το θάρρος,τη δύναμη,το μεγαλείο ψυχής,τη τόλμη να πει ΟΧΙ σε όσα θέλουν οι ξένες δυνάμεις να μας επιβάλλουν για να πάρουν τον έλεγχο του ορυκτού μας πλούτου.Γιατί δεν ζητούν τις γερμανικές αποζημιώσεις που είναι σχεδόν διπλάσιο από το χρέος της χώρας μας για να ξεχρεώσουμε και να ελευθερωθούμε;Εχουν διαλύσει τα πάντα.Μέχρι και το Σύνταγμα κατέλυσαν.Τι άλλο πρέπει να κάνουν;Δημιούργησαν όλες τις προυποθέσεις για να χρεωκοπήσουν τη χώρα μας και τώρα μας πετούν σα λεμονόκουπες.Αν δεν μπορούν ή δε θέλουν να αντισταθούν αυτοί, είμαστες υποχρεωμένοι να το κάνουμε εμείς.Η ένδοξη ιστορία μας το επιβαλλει.Οσο και αν δεν τους αρέσει στις φλέβες όλων των Έλλήνων κυλά μέσα μας το αίμα των ηρώων.Δεν πρέπει να ξεχνάμε εκείνη την ιστορική φράση του Γερμανού στρατηγού ότι οι "ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες".Αν τότε μπορέσαμε και εξολοθρεύσαμε ένα ισχυρό και οργανωμένο κράτος,όπως η Ιταλία,και αντισταθήκαμε σε ένα πιο ισχυρό ακόμη ,τη Γερμανία, με τα πολύ πενιχρά πολεμικά μέσα που υπήρχαν τότε,το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σήμερα.Μόνο που πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι.Κανείς να μη πληρώσει το χαράτσι της ΔΕΗ καινα υπογράψουμε όλοι την εξώδικη πρόσκληση.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
-1
Στυλ. Σφακιανάκης την 24 Οκτωβρίου 2011
avatar
ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ, ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΡΗΤΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΪΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ. ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΟΙ ΙΣΛΑΝΔΟΙ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΟΥΣ ΥΠΑΙΤΙΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ.
Στυλ. Σφακιανάκις ssfaki@yahoo.gr
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
1
Αλέξανδρος Ρασκολνικ την 04 Οκτωβρίου 2011
avatar
Η σημερινή χρηματιστηριακή τιμή της ΔΕΗ δεν έχει σχέση με την "βομβα" αλλά προεξοφλεί ότι στο μέλλον δε θα χρησιμοποιούμε τα air conditions που αγοράσαμε από τους Κινέζους…
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
1
john paul την 02 Οκτωβρίου 2011
avatar
Το ΤΑΠ πως το εισπρατει η ΔΕΗ? Παρανομα?
Επισης το αποσπασμα που παρατειθεται μιλαει για ασκηση αστυνομικης εξουσιας απο ιδωτες και οχι για εισπραξη φορων.
Νομιζω οτι ο συλλογισμος σας ειναι λαθος.
Εγω θα εψαχνα αλλο τροπο.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
1
tim chatzi την 30 Σεπτεμβρίου 2011
avatar
H ellinikh astikh dikaiosynh ektelei diatetagmenh yphresia. Mhn exete amfivolia oti 8a ta vgalei ola nomima.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
-1
Μήτσος ο αγράμματος φορτηγατζής την 27 Σεπτεμβρίου 2011
avatar
κάποτε η Ελλάς είχε έναν Βασιλέα , τόν εκδιώξαμε καί φέραμε , τριακόσιους Βασιλείς , τής πλέον , αστείας Δημοκρατίας .
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
5
flora kapizioni την 24 Σεπτεμβρίου 2011
avatar
na min plirwsei kanenas mas otan lew kanenas mas ennow kanenas mas ti tha kanoun tha kopsoun to reuma apo oli tin ellada?arketa tous plirwsame to aima mas ipian oi alites1111111111111111
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
10
Βασίλειος Κ. Πλιάτσικας την 24 Σεπτεμβρίου 2011
avatar
Είμαι 30 χρονών και εκτός μεταοπολιτευτικού παλαιοκομματισμού..
Εσείς που τώρα φωνάζετε;
Για τους Έλληνες η λύση ο ΛΑ.Ο.Σ. να κυβερνήσει!!
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
-21
Αλέξανδρος την 24 Σεπτεμβρίου 2011
avatar
Ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Κάποιος δικηγόρος πιστεύει πως επειδή το ΣτΕ έβγαλε αυτήν την απόφαση για τις παρκο-εταιρείες, θα βγάλει ίδια και για την ΔΕΗ. Το ένα όμως δεν συνεπάγεται αυτόματα και το δεύτερο, δυστυχώς.

Καλό θα ήταν να ξεκαθαριστεί στο άρθρο ότι το ΣτΕ δεν έχει γνωμοδοτήσει ακόμα για το θέμα.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
6
1 2 3 4 next συνολικά: 33 | προβολή: 1 - 10

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text