Οι συνέπειες από τη μη εμπρόθεσμη πληρωμή της "εισφοράς αλληλεγγύης" και του "τέλους επιτηδεύματος"

Αρχική | Φορολογικά | Φορολογικά Άρθρα | Οι συνέπειες από τη μη εμπρόθεσμη πληρωμή της "εισφοράς αλληλεγγύης" και του "τέλους επιτηδεύματος"
image

Ο Σύλλογός μας, δέχθηκε πολλά ερωτήματα σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει ένας φορολογούμενος στην περίπτωση που δεν επιθυμεί, ή δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα ποσά που απαιτεί η Εφορία με το “Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εισφορών και Τέλους Επιτηδεύματος - Ν. 3986/2011”.

Σύμφωνα με τα όσα σημειώνει το συνεργαζόμενο με το Σύλλογο λογιστικό γραφείο της κας (τηλ. 2108661437), ισχύουν τα παρακάτω:

1. Επιβάλλεται προσαύξηση 1% (επί του οφειλόμενου ποσού) για κάθε μήνα καθυστέρησης με ανώτερο το 60% , όπως τουλάχιστον ισχύει για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

2. Αδυναμία έκδοσης φορολογικής ενημερότητας. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί ο φορολογούμενος, μέχρι την ημερομηνία που λήγει η περίοδος εξόφλησης της οφειλής (στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η 30/9/2011), να προχωρήσει σε έκδοση δελτίου φορολογικής ενημερότητας, είτε αυτοπροσωπώς απο το τμήμα εσόδων της αρμόδιας ΔΟΥ, είτε ηλεκτρονικά μέσω του www.gsis.gr (ο κόμβος της ΓΓΠΣ) με χρήση των κωδικών του. (Προσοχή για όσους φορολογούμενους, είναι ομορ.μέλη ΟΕ/ΕΕ κλπ. , γιατί δεν θα μπορούν να λάβουν ηλεκτρονικά την ενημερότητα).

3. Στις περιπτώσεις που κατά την παραλαβή του τριπλού εκκαθαριστικού, κάποιος φορολογούμενος δεν έχει λάβει το πιστωτικό του εκκαθαριστικό της φορολογίας Εισοδήματος οικονομικού έτους 2011, μπορεί να επικοινωνήσει με την ΔΟΥ  για ενδεχόμενο συμψηφισμό (μερικό ή ολικό).

4. Τέλος, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ιδίως στις περιπτώσεις βεβαιωμένων μεγάλων οφειλών, γιατί μπορεί το Δικαστικό Τμήμα των ΔΟΥ να προβεί σε αναγκαστικές ενέργειες είσπραξης που ενδεχομένως να φτάσουν και σε παρακρατήσεις από μισθούς και συντάξεις.

Από την πλευρά μας, ως Σύλλογος, συμπληρώνουμε ότι, σε κάθε περίπτωση, εάν κάποιος φορολογούμενος προτίθεται να προσφύγει κατά του τέλους επιτηδεύματος, θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 300 ευρώ, αναγράφοντας στο κάτω μέρος της απόδειξης είσπραξης (πάνω από την υπογραφή του) το παρακάτω κείμενο: “Καταβάλλω το ποσό των 300 Ευρώ για το τέλος επιτηδεύματος με ρητή επιφύλαξη, διότι προτίθεμαι να προσφύγω στο Διοικητικό Πρωτοδικείο κατά του ατομικού σημειώματος. (Δείτε περισσότερες πληροφορίες).

Σημειώνουμε ότι η προθεσμία ενημέρωσης του Συλλόγου για την πρόθεσή σας να συμμετάσχετε στη μαζική προσφυγή λήγει στις 21 Οκτωβρίου 2011.
Δείτε άλλα σχετικά άρθρα:

Πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος "με επιφύλαξη" (διευκρινίσεις)

Γιατί ο Σύλλογος δεν προσφεύγει κατά της “Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης”;

Τέλος Ακινήτων: Ποιά θα είναι η αντίδραση του Συλλόγου;


Γιατί ο Σύλλογος δεν προσφεύγει κατά της “Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης”;



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (4 σχολιάστηκε):

Μαρία Δανάσκου την 28 Σεπτεμβρίου 2011
avatar
Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι, σήμερα το πρωί πήγε συγγενής μου σε 3 διαφορετικές τράπεζες γιά να πληρώσει τις έκτακτες εισφορές, και καμιά δεν δέχτηκε ούτε την αναγραφή των 2 γραμμών της επιφύλαξης πάνω στο διπλότυπο είσπραξης ούτε φυσικά και το να παραλάβουν την δήλωση επιφύλαξης ως "εισερχόμενο". Το εάν προβλέπεται αυτό από τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει, δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να το αποδείξουμε. Οπότε? Γιά άλλη μιά φορά δυστυχώς αποδεικνύεται ότι, έχετε δίκιο, το άναρχο κράτος καλά κρατεί. Σας ευχαριστώ.
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Γιάννης Σιάτρας την 27 Σεπτεμβρίου 2011
avatar
Θα πρέπει να καταθέσετε επιστολή στην Τράπεζά σας η οποία να αναφέρει τις επιφυλαξεις.
Το εάν η Τράπεζα τη στείλει στη ΔΟΥ ή όχι, δεν είναι δικό σας πρόβλημα.
Είναι βέβαιο ότι στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με το Δημόσιο για την είσπραξη των ποσών, υπάρχει και η υποχρέωση για διαβίβαση κάθε επιστολής από τους φορολογούμενους πελάτες της τράπεζας.
Βέβαια, σε ένα άναρχο Κράτος, ο κάθε υπάλληλος τράπεζας, ορίζει τους νόμους όπως αυτός θέλει.
Δυστυχώς.
Τί να πω... Σε κάθε περίπτωση, τελικά δοκιμάστε να τη δώσετε στη ΔΟΥ.
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
-1
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΛΟΔΟΥΚΑ την 26 Σεπτεμβρίου 2011
avatar
Αυτή είναι και δική μου απορία.
Δλδ, σήμερα πλήρωσα (μέσω τραπεζικής εντολής που βαρύνει την πιστωτική μου κάρτα σε 6 άτοκες δόσεις).
Ο υπάλληλος τον οποίο ρώτησα για το πώς θα μπορούσα να περιλάβω τη δήλωση περί "ρητής επιφύλαξης" μου είπε ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΤΗΡΙΟ χαρτί στη συγκεκριμένη διαδικασία, παρά μόνο εντολή (εκ μέρους μου) πληρωμής της Τράπεζάς μου στη ΔΟΥ και ό,τι, φυσικά αντίγραφο θα έχω εγώ και η Τράπεζα (και όχι η ΔΟΥ).
Για την περίπτωση που ήθελα οπωσδήποτε να περιληφθεί το ως άνω ζητούμενο, με παρέπεμψε να πληρώσω κατ' ευθείαν σε ΔΟΥ ή μέσω ΕΛΤΑ, ή τέλος μέσω της Τράπεζας μεν, αλλά όχι με τη διαδικασία της πιστωτικής μου (με την οποία εξασφάλισα 6 άτοκες δόσεις για την συνολική πληρωμή)...
ΛΟΓΙΚΑ νομίζω ότι δεν εξαιρούμαστε του δικαιώματος προσφυγής με κάθε νόμιμο μέσο, αλλά θα παρακαλούσα κι εγώ για ενημέρωση.
Ευχαριστώ.
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
jijikas την 26 Σεπτεμβρίου 2011
avatar
Τι γινεται στην περιπτωση που καποιος εχει πληρωσει ολο το ποσο και δεν εχει συμπληρωσει το "ρητη επιφυλαξη" ? Δεν μπορει να κανει προσφυγη η να διεκδικησει τα χρηματα του?
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 4 | προβολή: 1 - 4

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας